Miten pitää treenimotivaatio yllä?

Elokuu ja arkeen paluu. Rankka dieetti ja joka päivä treeniä. Reilu viikko kohta takana ja nyt jo maistuu puulta, treenimotivaatio kateissa, kroppaan särkee ja nälkäkin vaivaa. Miten ihmeessä tätä pitäisi jaksaa?

Niinpä niin. Monet innostuvat ja hurahtavat vuoden alussa ja syksyisin erilaisiin treenimuotoihin, ja päätetään että nyt tullaan olemaan elämänsä kunnossa. Lähdetään täysiä liikenteeseen, mutta miten tämän draivin ja motivaation pystyy sitten pitämään pitkäjänteisesti päällä, varsinkin kun liian kova startti on laukaissut vielä sairastelukierteen? Tässä vaiheessa kannattaa ottaa pieni reality check.

Treenimotivaatio ei riitä epärealistisiin tavoitteisiin

Tässä vaiheessa kannattaa tarkastella niitä omia tavoitteita kriittisin silmin, ja miettiä ovatko ne realistisia? Onko sinulla kapasiteettia kaikkeen siihen vouhotukseen, jota olet pääsi menoksi suunnitellut? Asiat voivat näyttää hyvältä paperilla, mutta voivat kusta pahasti käytännössä. Tai ehkä tavoitteet eivät ole omiasi, vaan tavoittelet asioita siksi kun puolisosi/ystäväsi/naapurisikin tekee näin, tai olettaa sinunkin innostuvan asiasta. Tai olet vaan niin kilpailuhenkinen, että sinun on pakko tehdä kovempaa ja parempaa kuin muut.

Vihellä peli poikki hetkeksi, mieti oikeasti mitkä ovat sinun motiivit projektissasi, ja onko projekti ylipäätään realistinen ja toteutettavissa.

Riittäisikö ehkä vähän vähempikin? Kannattaa miettiä myös motiivien laatua. Sisäiset motiivit toimivat useasti paremmin kuin ulkoiset motiivit, kuten parempi ulkonäkö, tai kenties ihailun metsästäminen. Joten mieti muutama sisäinen motiivi omille tavoitteillesi. Onko se kenties parempi terveys, haluatko pystyä leikkimään lastesi tai lastenlastesi kanssa? 

Miten pitää treenimotivaatio yllä?
Kun saat omat motiivisi kirkastettua mieleesi, asioista tulee helpompaa. Muistat taas miksi teet  mitä teet, mutta ehkä nyt osaat ottaa malttiakin kuvioon mukaan. Hötkyillen ei tehdä kuin hallaa, oli kyse sitten ruokavalion avulla laihduttamisesta, voimatasojen nostamisesta tai kropan muokkauksesta. Liian radikaalit moovit vievät helposti ojasta allikkoon, ja ovat omiaan laskemaan motivaation nollaan. Mieluummin opettele tekemään pikkuhiljaa fiksuja päätöksiä, jotta ehdit sisäistämäänkin uudet asiat ja opit. Kun niistä tulee rutiineita, ne sujuu kuin itsestään. Ota 1-2 uutta asiaa kerrallaan opetteluun, ja pidä niistä kiinni. Koko elämää ei kannata mullistaa yhdeltä istumalta, muutos ei silloin välttämättä kestä kovin kauaa. Muista, että hiljaa hyvä tulee, ja maltti on valttia.

Aseta itsellesi välitavoitteet

Motivaation säilyttämisessä on hyvin tärkeää, ettei kerralla tavoitella kuuta taivaalta, vaan matka kannattaa jakaa osatavoitteisiin, ja jokaisen pitstopin kohdalla kannattaa arvioida omaa edistymistä ja tehdä pientä seurantaa. Jos tavoitteena on pudottaa 20 kg painoa, se voi tuntua ylitsepääsemättömältä asialta, ja motivaatio lopahtaa parin viikon jälkeen. Jos taas jaat tämän kakun neljään, ja etenet 5 kg:n välitavoitteilla, kuulostaa tavoite paljon inhimillisemmältä. Toki on ihmisiä, jotka pystyvät vaikka hampaat irvessä etenemään raivopään lailla kohti tavoitteitaan, mutta nauttivatko he tällöin matkasta? Saavatko he rakennettua pysyviä käytösmalleja tai elämäntapoja, vai hiipiikö kilot takaisin kun projekti on ohi, ja “saa taas elää”?

Miten pitää treenimotivaatio yllä?

Yksi hyvä motivaation ylläpitäjä on ns. tilivelvollisuus ulkopuoliselle henkilölle. Kerro kaverillesi tavoitteestasi, tai palkkaa itsellesi valmentaja, joka kannustaa sinua matkalla kohti tavoitteitasi. Tai liity ryhmään, jossa muillakin on samankaltaiset tavoitteet, ja saat tukea matkallesi. Silloin kun itsellä on usko vähissä, puoliso/ystävä/valmentaja tai ryhmä on se ihminen ja paikka, joka työntää sinua eteenpäin, ja valaa uskoa. Myös treenien seuraaminen ja oman edistyksen mittaaminen motivoi, eli kirjoita välillä ylös tuloksiasi, tai esimerkiksi matkan jonka olet jaksanut juosta, toistomäärän jonka teet tietyssä ajassa, tai vaikkapa kyykyn sarjapainot. Mikä tahansa joka mittaa ja näyttää konkreettisesti edistymisesi. Ja muista laihdutusoperaatiossa, ettei vaaka kerro kaikkea, valokuvat toimivat joskus paremmin, joten räpsi “kuntokuvia” ja seuraa edistymistäsi myös niistä.

Tee sitä mistä nautit

Motivaatio pysyy paremmin yllä silloin kun nautit siitä mitä teet, joten treenimuodoksi kannattaa valita laji josta nautit. Jos vihaat käydä salilla, älä käy. Keksi ja kokeile jotain uutta. Kokeile kehonpainoharjoittelua, tai vaikkapa uintia. Tai hiihtoa. Harrasta monipuolisesti. Liiku ryhmässä ja kannustavassa ilmapiirissä. Nauti ilosta.

Mikä sinua motivoi liikkumaan, ja miten säilytät motivaation viikosta toiseen? Listaa omat syysi liikkumiseen, painonpudotukseen tai mihin tahansa tavoitteeseesi. Ehkäpä huomaat vaatineesi liikaa ja liian nopeasti, tai sitten voi käydä toistepäin, huomaat päästäväsi itsesi liian helpolla. Oli miten päin tahansa, omia motiiveja kannattaa välillä tarkistella, koska nekin muuttuvat, kuten myös ne tavoitteet.

Miten pitää treenimotivaatio yllä?

Muista olla itsellesi rehellinen ja armollinen, mutta älä myöskään mene sieltä missä aita on matalin 😉

Nautinnollisia liikuntahetkiä!

Psst! Vielä ehdit hypätä mukaan huikeaan Pikkasen Pois -kotitreenivalmennukseen, jonka starttaamme yhteisvoimin maanantaina 17.08.2020. Aloitusmateriaalit saat käyttöösi heti!

Voin kertoa, että tässä ryhmässä on poikkeuksellisen paljon energiaa ja tsemppiä! 💪🏼 Lue lisää valmennuksesta täällä.

Nana Heikkilä

Tallenna