Gluteeniton ruokavalio on tämän päivän hittijuttu, ja erilaisia gluteenittomia tuotteita pompsahtelee markkinoille harva se päivä. Moni ei kuitenkaan muista sitä, ettei gluteeniton tarkoita automaattisesti terveellistä, eli tuotteessa voi olla vaikka kuinka paljon sokeria tai rasvaa, ja se voi silti olla gluteeniton.
Gluteenitonta ruokavaliota noudattaessa olisi hyvä noudattaa siis luontaisesti gluteenitonta linjaa, hiilihydraatin lähteissä suosia esimerkiksi bataattia, kasviksia, perunaa ja marjoja. Erilaiset gluteenittomat sämpylät ja pastat ovat usein hyvin tärkkelyspitoisia, ja mukaan lisätty ties mitä lisäaineita, ja myös kaukana terveellisestä. Poikkeuksiakin toki löytyy. Markkinoille on hiljattain tullut myös lisäaineettomia, vegaanisia, gluteenittomia ja proteiinirikkaita pastavaihtoehtoja. Tällä viikolla kävin ostamassa Ruohonjuuresta testiin 3 erilaista gluteenitonta pastaa (linssipasta, kikherne- ja riisipasta), joita olen nyt testannut ja vertaillut.
Pastan rakastaja testailemassa eri vaihtoehtoja
Proteiinirikkaiden ja gluteenittomien pastojen käyttö on ihan perusteltua varsinkin silloin, jos noudattaa kasvisruokavaliota, ja haluaa panostaa proteiinin saantiin. Linssit ja pavut ovatkin tällöin oiva valinta proteiinin lähteeksi, ja osaksi monipuolista kasvisruokavaliota.
Mutta jos olet sekaruokailija, ja tarvitset hiilihydraattia esimerkiksi treenin jälkeen, ja annoksessasi on jo proteiinin lähde (esim. jauheliha, kana), ei tällöin fiksuin valinta ole proteiinirikkaat pastat. Suosi silloin joko tavallista pastaa, tai riisipastaa, jos välttämättä pastaa haluat.
Rakastan itse pastaruokia, mutta pääsääntöisesti yritän syödä hiilihydraatit muista lähteistä, kuten bataatista tai riisistä. Nämä ovat terveellisemmät ja luonnollisemmat vaihtoehdot vatsalleni, mutta pastaakin tulee säännöllisesti syötyä, ja uusia vaihtoehtoja on aina mielenkiintoista kokeilla.
Gluteeniton pasta -testi
Testiin päätyi siis 3 eri pastaa, ja lopussa vielä vertailuna tavallisen kaupan gluteeniton pasta sekä normaali täysjyväpasta, ja näiden ravintoarvot.
Pro Fusion punainen linssi fusilli-papupasta, 300g hinta 5,50 €, luomu
Lisäaineeton, gluteeniton, vegaaninen ja proteiinipitoinen. Punainen väri.
Tuotesisältö /100g:
Hiilihydraatti 56g (joista sokereita 2,2g)
Proteiini 23g
Kuitu 5,9g
Ainesosat: punainen linssijauho, vesi
Pro Fusion Kikherne-pasta, 300g, hinta 5,50 €, luomu
Gluteeniton, lisäaineeton ja vegaaninen kikherne-pasta. Ruohonjuuren nettisivuilla kirjoitetaan ”Papupasta on keitettyjä papuja hellempi ruoansulatukselle ja lempeämpi valinta vatsallesi”.
Tuotesisältö /100g:
Hiilihydraatti 50g (joista sokereita 3,9g)
Kuitu 14g
Proteiini 20g
Ainesosat: kikhernejauho, vesi
Oma arvio: rakenne oli jauhoinen, maku ei mitenkään kovin vahva, mutta rakenteen takia jäi omalla listalla viimeiseksi. Huomioitavaa runsas kuidun määrä.
Amisa riisi fusilli-pasta, 500g, hinta 4,99 €, luomu
Täysjyväriisijauhoista valmistettu luontaisesti gluteeniton luomupasta.
Tuotesisältä /100g:
Hiilihydraatti 72g (joista sokereita 1,4g)
Proteiini 9,1 g
Kuitu 3,5 g
Ainesosa: täysjyväriisijauho
Oma arvio: Hinta-laatusuhteeltaan paras vaihtoehto, ja maku myös hyvä & pehmeä. Hiilihydraattipitoinen vaihtoehto, kuituja kaikista vähiten näistä vaihtoehdoista. Sopii hyvin sekaruokailijan hiilihydraatin lähteeksi, mutta kuidut pitää saada muualta.
Tässä vielä vertailuna normaalin kaupan gluteenittoman pastan tuotesisältö (400g, 2,49 €):
Hiilihydraatti 78,7g
Proteiini 6,5 g
Kuitu 1,1g
Ainesosat: valkoinen maissijauho (65%), keltainen maissijauho (29,5%), riisijauho (5%), vesi, emulgointiaine
Ravintosisältö jää hyvin köyhäksi, kuitua ei nimeksikään.
Ja lisäksi vielä normaalin täysjyväpastan tuotesisältö:
Hiilihydraatti 63g (joista sokereita 4,7g)
Proteiini 13g
Kuitu 8,9g
Ainesosat: täysjyvädurumvehnäjauho
Gluteeniton vai vehnäpasta?
Summa summarum, kannattaa siis pohtia MIKSI ja MIHIN tarkoitukseen pastaa syö? Oletko vegaani, ja haluat samalla myös runsaasti proteiinia? Vai oletko sekaruokailija, aiheuttaako tavallinen vehnäspagetti oireita vatsallesi? Jos ei, en näe syytä miksi pitäisi syödä gluteenittomia pastoja.
Luontaisesti gluteenittomia tuotteita kannattaa suosia ja syödä niitä mahdollisimma paljon. Mutta tosiaan, jos vehnä ei aiheuta vatsallesi ongelmia, tai olosi on muuten hyvä, jaksava ja virkeä, en näe syytä miksi itselleen yliherkkyys vehnään kannattaisi hankkia jättämällä viljatuotteet kokonaan pois ruokavaliosta. MUTTA: aina kannattaa kokeilla gluteenitonta tai viljatonta ruokavaliota ja testata miten se itsellä toimii, mutta suosittelen tällöin käyttämään luontaisesti gluteenittomia hiilihydraatin lähteitä. Moni alkaa voimaan paremmin jätettyään viljat pois, joten ainakin kokeilla kannattaa, siinä ei menetä mitään 🙂
Oletko itse testaillut näitä gluteenittomia pastoja, ja jos olet, mitä tykkäsit?
Näitä on tullut enemmänkin myyntiin ja ovat hinta/laatusuhteeltaan hyviä.
http://glutenfreefelicia.com/en
Täytyypä tutkia 🙂
Ihan normi kaupoissahan on tosi paljon myynnissä täysjyväluomuriisijauhoista tehtyjä makaroneja/spagetteja/pastoja ja ovat paljon halvempia kuin ruohonjuuressa 😊
Isommissa supermarketeissa kyllä, mutta pienemmissä kaupoissa vähemmän 🙁
Katselin tuossa Semperin luomuriisispagettia, 300g maksaa noin 3 €, mutta tuo Ruohonjuuren pussi on 500g, eli melkein saman hintaista.
Mutta ihan totta, Ruohonjuuressa on yleensä vähän spessummat ja tyyriimmät tuotteet, mutta melkeinpä ainoa paikka josta näitä
papupastoja esimerkiksi saa 🙂 Onneksi kuitenkin näitä riisijauhoista tehtyjä pastoja alkaa näkymään koko ajan enemmän
perus kaupoissakin 🙂
riisi-kikherne- ja soijapapupastaa olen kokeilut ja tykkäsin kovasti. vielä haluaisin mustapapupastaa kokeilla. kikhernepasta on tosiaan aika kuivaa mutta ravintoarvo on sen verran hyvä että kestän ja runsaalla tomaattikastikkeella menee harmi että hinnat ovat näissä kalliita. olisi kiva jos onnistuisi kotona tehdä.