Tarkistus-ruokavalioon-valta-nama-6-virhetta

Ruokavalion merkitys painonpudotuksessa on noin 80%:ia, joten on äärettömän tärkeää panostaa omaan ruokavalioon, ja tiedostaa mahdolliset sudenkuopat.

Ravitsemus ei ole rakettitiedettä, ja jo muutamalla asialla voit tehdä suuria muutoksia. Tässä muutamia yleisiä virheitä, joihin sorrumme helposti, mutta joita välttämällä pystymme saamaan jo suuria muutoksia aikaan.

1. Starttaa päiväsi laadukkaalla aamupalalla

Sanotaan että päivän tärkein ateria on aamupala, joten ethän aloita päivääsi huonoilla valinnoilla, jotka vaikeuttavat verensokerin pitämistä tasaisena koko päivän, tai jotka aiheuttavat takuuvarmasti lisää herkkuhimoja. Eli vältä siis kaikkia ravintoarvoiltaan heikkoja valintoja, sekä verensokeria nopeasti nostattavia ruokia: höttöleipiä, croissantteja, muroja, pasteijoita, sokeripuuroja. Suosi proteiinia, hyviä rasvoja sekä laadukkaita hiilihydraatinlähteitä: marja- ja vihersmoothieita proteiinilla ja pähkinöillä, munakkaita, kasviksia ja kanaa tai (tuore)puuroja chiasiemenillä.

Tarkistus ruokavalioon, vältä nämä 6 virhettä

2. Älä napostele

Pyhitä ruokailuajat, syö noin 3-4 h välein mikäli tämä sopii vuorokausirytmiisi, ja kuuntele vain aitoa nälkää, ei mielitekoja. Voit kokeilla ensin juoda lasillisen vettä, jolloin mieliteko voi mennä ohi. Tasainen ateriarytmi antaa myös rauhan ruoansulatukselle, jonka turha napostelu rikkoo.

3. Älä anna kroppasi kuivua

Jo 1%:n nestehukka voi tehdä olostasi nuutuneen ja väsyneen, jolloin sortuu helpommin epäterveellisiin ruokavalintoihin. Eli muista juoda vettä reilusti pitkin päivää. Lue lisää aiheesta täältä.

4. Syö tarpeeksi laadukkaita rasvanlähteitä

Ethän pysäytä moottoriasi jättämällä hyvät rasvat ruokavaliosi ulkopuolelle? Kuten auton moottori tarvitsee öljyä toimiakseen, elimistömme tarvitsee hyviä rasvoja hyrrätäkseen. Jos et syö hyviä rasvoja, kroppasi ei varmasti luovu keräämistään rasvavarastoista, vaan yrittää kaikkensa säilyttääkseen ne pahan päivän varalle. Joten muista syödä hyviä rasvoja kuten avocadoa, oliiviöljyä, pähkinöitä. Ja aineenvaihduntasi kiittää 🙂

syo-hyvin

5. Älä kittaa kurkusta alas piilokaloreita tai -sokereita

Aamupalalla tuoremehua, lounaalla kotikaljaa tai ruokalan mehua, iltapäivällä herkkukahvi kermalla ja sokerilla, after workeilla drinkki? Huomaamatta saatamme juoda hirmuisen määrän sokeria sen kummemmin asiaa rekisteröimättä, joten kiinnitä huomiota myös juomatottumuksiisi. Linkoa itse oma mehu, jolloin saat huomattavasti enemmän myös vitamiineja, etkä juo lisättyä sokeria tiedostamattasi.  Suosi ruokajuomana vettä, sekä jätä kahvistasi turhat kalorit ja sokerit pois.

6. Vältä raskaita kastikkeita

Suosi esimerkiksi kerman tai juustopohjaisen kastikkeen tilalla tomaattipohjaista vaihtoehtoa. Kiinnitä huomiota myös salaatinkastikkeisiin: Caesar salaattikastike on todella tuhti, ja riippuen kastikkeen määrästä salaatin kokonaisenergia voi nousta jopa tuhanteen kaloriin. Seuraavalla kerralla pyydä salaatti ilman valmiskastiketta, pyydä siihen vain oliiviöljyä ja halutessasi balsamicoa. Kalorimäärä tipahtaa helposti puoleen, ja maistat vielä ruoan maunkin.

 

Nämä asiat huomioimalla pääsee jo todella pitkälle, ja varmasti näkee muutoksia  omassa olossa sekä olomuodossaan.

Ja jos kaikkien kohtien omaksuminen kerralla tuntuu haastavalta, ota ruokavalioosi yksi muutos kerrallaan.

Näiden lisäksi on toki erityisen tärkeää tarkistaa, että syö oman kulutuksensa mukaan. Ei liian vähän, eikä liikaa. Monet syövät vahingossa tai tietämättään vain perusaineenvaihdunnan verran, jonka kehomme ja elintoiminnot kuluttavat vain sängyssä maaten. Tähän päälle tulisi laskea oma aktiivisuus, eli kaikki päivän askareet, treenit, työmatkat jne.

Syömällä liian vähän pitkään on takuuvarma keino sekoittaa kehon normaali toiminta ja aineenvaihdunta. Alkuun voi tuntua siltä, että keho imaisee kaiken ylimääräisen itseensä, kun energiansaantia lähdetään nostamaan nälkäkuurin jälkeen, mutta kehon toiminta kyllä tasoittuu kun lisäykset tehdään fiksusti.

Terveellisesti syöminen ei tarkoita pelkkää kanaa, riisiä ja vihanneksia joka päivä, vaan ihan perus kotiruoka riittää, kunhan se tehdään oikeista raaka-aineista ja annoskoot rakennetaan järkevästi.

Voit rakentaa ruokavalion joko käsimitoilla, lautasmallilla tai tarkemmilla kaloritaulukoilla, joita löytyy 8 erilaista. Valitset taulukon oman kulutuksesi mukaan, ja pääset valitsemaan vapaasti eri ruoat mieltymyksesi mukaan.

Jos sinusta tuntuu, että tarvitset apua ruokavalioasioissa, epäilet että syöt joko liikaa tai liian vähän, tule mukaan uuteen, ennennäkemättömän kattavaan Raikas ravintovalmennukseen. Tästä ravintovalmennuksesta saat painetun ravinto-oppaan ja yli 150 reseptiä sisältävän reseptikirjan.

Valmennuksessa tarkistetaan oma kulutus, jonka pohjalta ruokavalio rakennetaan omien tavoitteiden mukaan. Valmennuksesta löytyy ohjeet painonpudottajalle, kiinteytyjälle, korkeampia energiatasoja kaipaavalle sekä myös omaa painoaan nostavalle. Halutessasi voit käynnistää rasvanpolton myös 1, 2 tai 3 viikon tehostartilla. Kaikki ohjeet löytyvät 90-sivuisesta ravinto-oppaasta.

Valmennusympäristö aukeaa maanantaina 8.10.2018 mutta mukaan pystyt hyppäämään koska tahansa. Valmennus on nyt vielä lanseeraustarjouksessa, mutta paikkoja valmennukseen on rajoitetusti, jotta pystyn vastailemaan kaikkien kysymyksiin. Lue lisää ja lunasta valmennus täältä. Kirjat toimitetaan ainoastaan Suomeen, ulkomaille lisämaksusta.

Alta löydät myös esittelyvideon valmennuksesta.

Nana-Heikkila

 

 

 

 

Tallenna

Tallenna