Tarkista oma vedenjuonti: juotko tarpeeksi vettä?

Pää kipeä, nuutunut ja väsähtänyt olo? Tarkista nesteytys!

Aina emme osaa yhdistää syitä huonoon oloon, mutta riittävän nesteen määrä on kuitenkin helppo ja edullinen tapa varmistaa, etteivät päänsäryt, vetämättömyys, palelu tai suorituskyvyn lasku johdu liian vähäisestä vedenjuonnista.

pienetshutterstock_247138642

Nyrkkisääntönä pidetään 2-3 litraa riittävänä vedenjuontimääränä, mutta jos olet isokokoinen, tai liikut ja hikoilet paljon, on veden tarpeesi suurempi. Hyvä laskukaava on laskea noin 40ml painokiloa kohden, jolloin 60 kg naisen tulisi juoda vettä 2,4 litraa ja 80 kg miehen 3,2 litraa, ja tähän päälle vielä treenin aikana kulutetut nesteet. Hyvä mittari on myös seurata virtsan väriä: jos se on hyvin tummaa, vettä on tullut juotua liian vähän, ja jos se on taas miltei väritöntä, voi olla että vettä on tullut juotua vähän liikaa kerralla.

Mihin kaikkeen vesi sitten oikein vaikuttaa? Tässä muutamia syitä miksi vesi on vanhin voitehista, ja miksi sillä on todella suuri merkitys hyvinvoinnillemme:

  1. Jo 2% nestehukka kehon painosta vaikuttaa suorituskykyymme merkittävästi, sillä suorituskyky voi heiketä jopa 20%. Pidä huolta siis hyvästä nestetasapainosta sekä ennen että jälkeen suorituksen.
  2. Elimistön peruselintoiminnot vaativat vettä toimiakseen: suolen toiminta ja ruoansulatus, kehon lämpötilan säätely, ravinteiden kuljetus jne
  3. Vesi on tärkeä tekijä myös hiusten ja ihon hyvinvoinnissa, sekä se kosteuttaa sisäelimiämme
  4. Nestevaje voi aiheuttaa päänsärkyä, ja ensiapuna päänsärkyyn kannattaa kokeilla veden juontia.
  5. Nesteen juominen voi ehkäistä myös flunssaa (kuivat limakalvot ovat alttiimpia tartunnoille)
  6. Vedenjuonti parantaa vireystasoa, sillä nestehukka on yleinen väsymyksen syy. Se voi heikentää myös keskittymiskykyä.
  7. Kauniit lihakset: lihaksemme sisältävät pääosin vettä, ja kuivuneet lihassolut näyttävät kuivilta, riutuneilta ja näivettyneiltä. Juo siis tarpeeksi vettä kauniiden lihasten ylläpitämiseksi 😉
  8. Auttaa painonhallinnassa, pitää näläntunnetta loitolla aterioiden välissä

Joten vettä kannattaa litkiä tarpeeksi päivän mittaan, ja kehotankin kiinnittämään huomiota omaan vedenjuontiisi. Hyvänä kikkana toimii täyttää esimerkiksi 0,5 litran vesipullo heti aamusta, ja laskea kuinka monta kertaa se tulisi täyttää ja juoda päivän aikana jotta oma tarve tulee täyteen. Iltaa kohden vedenjuontia kannattaa vähän rajoittaa, jottei yöllä tarvitse herätä vessaan.

nesteytys
Veden sekaan voi laittaa myös eri marjoja tai hedelmiä makua tuomaan, mutta esimerkiksi sitrusvettä ei kannata hörppiä koko päivän ajan, jottei hampaiden kiille kärsi. Mutta viipaloi sekaan kurkkua, tai pudota muutama mansikka, mukavaa vaihtelua tavalliseen veteen 🙂

pienetshutterstock_345333773

Kippis!

Puhdas+ arvonnan voittaja: Onneksi olkoon Mona Sjögren, voitit itsellesi 99€:n arvoisen Puhdas+ tuotepaketin. Lähetän sinulle sähköpostia!

Lue myös:

Ehkäise ihon ikääntymisen merkkejä

Huomioi nämä, jotta rasvanpoltto ja painonhallinta onnistuvat

Mitä alhainen rasvaprosentti vaatii?

Nana Heikkilä

 

 

 

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna