Mutku lihakset kasvaa vain salilla?

Nykypäivänä fittinä oleminen on muodikasta ja saliharjoittelun suosio on räjähtänyt pilviin. Kun mietitään treenaamista ulkonäkö-lähtökohdasta, moni ajattelee, että vain kuntosaliharjoittelulla saadaan upea sporttinen look.

Toki fitness-lajeissa tarvitaan äärimmäisyyksiin vietyä viilaamista, ja kuntosaliharjoittelu sopii tähän lajiin harjoittelumuodoksi kuin nenä päähän, kun yhtä yksityiskohtaa voidaa eristäen treenata. Mutta kun astutaan hieman kauemmaksi, ja lähdetään miettimään vähän muutakin kuin tietyn lihasryhmän muotoa ja kokoa, nimittäin kokonaisuutta ja kropan toimivuutta, päästäänkin jo ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Kehonpainoharjoittelun aikakausi

Viime aikoina pinnalle on noussut kuntosaliharjoittelun rinnalle erilaisia kehonpainoharjoittelun muotoja. Lajeja, joissa painotetaan toiminnallisuutta, liikkuvuutta ja monipuolisuutta. Ja tämä on ihan mahtavaa! Mitä monipuolisempaa treenaaminen on, sen parempi, ja sitä toimivampi keho saadaan rakennettua.

Moni kuitenkin pysyy saliharjoittelun parissa, vaikkei se ehkä edes tuntuisi hyvältä, ja maistuisi jopa pakkopullalta. Kuntosaliharjoittelu voi käydä helposti tylsäksi pidemmän päälle. Toki harjoitusohjelmia on erilaisia ja niitä vaihdetaan aika ajoin, mutta yleensä ne rakentuvat samoista asioista: prässit, kyykyt, penkkipunnerrukset, ylätalja, hauiskääntö, vatsarutistus taljassa jne.

lihakset kasvaa vain salilla

Lihasten kasvatusta toiminnallisuuden kustannuksella

Usein kroppaa tosissaan muokkaavat, tai esimerkiksi kisoihin tähtäävät, harjoittelevat tietyn lihasryhmän kerrallaan, on selkä/rintapäivä, etureisi/pohkeet, olkapäät/vatsa jne, eli ohjelmat ovat monijakoisia. Yhtenä päivänä tapetaan tietyt lihasryhmät, seuraavana toiset, ja välipäivinä ei sitten pystytäkään rasittamaan hakattua lihasryhmää kun lihakset ovat niin jumissa ja kipeenä.

Sama toistuu viikkoja, kuukausia, vuosia. Ja lihas kasvaa. Mutta mitäs sitten kun kropalta haetaan räjähtävyyttä, jäntevyyttä, toiminnallisuutta? Punttipenalla meneekin tässä vaiheessa usein sormi suuhun. Ei pysty. Hauis repee. Ei taivu, ai saatana. Portaiden nousu tuottaa tuskaa, missä on hissi. Ai ei oo, no en mä sit.

Punttipena vetää hauiskäännössä hurjia rautoja, mutta mitä sitten kun pitääkin tehdä leukoja? Tai palomiespunnerruksia eli muscle upeja? Kroppaa ei olekaan enää niin helppoa liikuttaa. Eikä siinä mitään, moni ei varmasti haluakaan pystyä heilumaan tangolla, eikä se olekaan kaikkien juttu.


Mutta mietitäänpä vaikka jäisellä tiellä kävelyä, ja liukastutaan. Jos kroppa ei pysty reagoimaan nopeasti ja hakemaan tarvittavia lihaksia käyttöön ja tasapainottamaan liikettä, mätkähdetään maahan alta aikayksikön. Monipuolisesti liikkuva ja jäntevä henkilö mitä todennäköisemmin saa kroppansa reagoimaan niin, että tasapaino löydetään ja pysytään jalkojen päällä, ja vältytään kenties luun murtumilta, tai ainakin kipeältä häntäluulta.

Kuntosaliharjoittelu ainoa tapa muokata kroppaa?

Usein virheellisesti luullaan, että kuntosaliharjoittelu on ainoa tapa muokata kroppaa ulkonäöllisesti. Asia ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kropan muokkaukseen on monia eri treenivaihtoehtoja, ja kehonpainoharjoittelu on yksi tehokkaimmista treenimuodoista, jossa kaikkia lihasryhmiä päästään kyllä hapottamaan kunnolla tarpeen vaatiessa, mutta saadaan samalla treenattua tehokkaasti kehon toiminnallisuutta.

Pienenä vinkkinä myös saliharjoitteluun, moninivelliikkeet, eli liikkeet, jotka kuormittavat useampaa lihasryhmää kerralla, ovat kaikista parhaimpia ja tehokkaimpia. Joten jos mietit, että kumpaa siellä salilla kannattaa tehdä, reidenojennusta vai kyykkyä, valitse kyykky, joka ottaa samalla reisilihaksiin, pakaroihin, keskivartaloon, pohkeisiin, kun reidenojennus osuu vain etureisiin.

sporttinen kroppa

Voit myös seuraavalla kerralla kokeilla sen hauiskäännön tilalla leuanvetoa kapealle vastaotteella, varmasti saat tuntuman hauiksiin, mutta samalla treeniä saa myös selän monet lihakset, keskivartalo, ojentajat sekä myös pakarat.

Huom! Kehonrakennus ja kehonmuokkaus vaativat erilaista harjoittelua, tässä tekstissä keskitytään nyt kokonaisvaltaiseen, terveyttä ja toimintakykyä ylläpitävään ja parantavaan treenaamiseen.

Monipuolisuus harjoittelussa tuo parhaat tulokset

Tekstin tarkoitus ei ole lytätä kuntosaliharjoittelua, vaan enemmänkin tuoda esille monipuolisuuden tärkeyttä harjoittelussa. Mieti mitkä ovat sinun tavoitteet, ja räätälöi harjoittelusi sen mukaan. Kuntosaliharjoittelu ei ole ainoa oikea vaihtoehto. Se on hyvä lisä ja osa treeniä, mutta on tärkeää haastaa keho myös monella eri tasolla: niin lihaskunnossa, kestävyydessä, liikkuvuudessa, räjähtävyydessä, tasapainottelussa.

On myös tärkeää, että nautit treenaamisesta, joten kokeile rohkeasti eri lajeja. Keväällä ja kesällä on paljon erilaisia tapahtumia, joissa pääset kokeilemaan eri lajeja: juoksua, kehonpainoharjoittelua, suppausta, joogaa, kahvakuulailua, street workouttia, tennistä, pyöräilyä. Voit testata myös omaa 5 viikon kehonpainotreenivalmennustani verkossa, jossa pääset vetämään kanssani 12 treeniä kokonaisuudessaan, missä tahansa, milloin tahansa.

Tämä valmennus on nyt huikeassa tarjouksessa! Valmennukseen kuuluu (treenit, kehonhuolto, ravinto-opas, 60 ruoan reseptikirja). Valmennus on saanut ihan huikean mahtavaa palautetta, sekä treeneistä, videoiden laadusta, herkullisista resepteistä ja koko paketista.

Lunasta tarjous täältä tai lue lisää valmennuksesta täältä!

Muutama asiakaspalaute

”Aivan mahtava valmennus! Vaikka aina olenkin liikkunut, valmennuksen myötä löysin itselleni treenimuodon, jota on oikeasti kiva lähteä tekemään oli tilanne mikä tahansa. Nopeiden ja kivojen treenien ja ruokavalion puhdistamisen myötä valmennus toi paljon lisäenergiaa arkeen. Kaikenlisäksi vyötäröltäkin jäi jumppamatolle reilut 5cm! Kiitos ihanasta valmennuksesta, jonka opeilla pääsee pitkälle eteenpäin! :)”

”Reenit oli nopeita ja tehokkaita. Ei ollu tekosyitä jättää väliin 🙂 Ihania ja kauheita uusia liikkeitä tulevaisuuteen reeneihin. Ja mikä parasta, peilistä näkyy aika timmi nainen 🍑 Iha itekki ihastu 😍 Kiitos sulle 🔥❤️”

*            *            *             *             *              *                *               *               *            *            *              *

Miten tärkeänä itse pidät monipuolisuutta treeneissäsi? Kyllästytkö helposti, vai voisitko hinkata  salilla hamaan tulevaisuuteen asti kyllästymättä?

Treeni-iloa niin punttipenoille kuin monitoimiliikkujillekin 🙂

Lue myös:

Aerobinen treeni – tarvitaanko sitä, miten ja kuinka paljon?

Opettele aktivoimaan vatsalihakset oikein

Kehitys tapahtuu epämukavuusalueella

Nana-Heikkila

 
 
 
 
 
 

Tallenna

Tallenna

Tallenna