Kovaa treenatessa kasvaa myös kehonhuollon ja palauttavan harjoittelun merkitys, oli kyse lajista kuin lajista.

Kun rasitamme tuki- ja liikuntaelimistöä rankalla harjoittelulla, kasvaa huoltavan harjoittelun osuus samassa suhteessa, ja riittävä kehonhuolto onkin keino, jolla voidaan välttää mahdollisia kiputiloja, palautumisongelmia ja ylirasitusta. Onneksi nykyään aiheesta puhutaan jo enemmän, ja tavalliset kuntoilijatkin ovat ymmärtäneet kehonhuollon merkityksen.Kehonhuolto: Huoltava ja palauttava harjoittelu pitää huolta kropastasi
Jo ammattinikin puolesta olen törmännyt moniin tapauksiin, joissa väkisin yritetään runtata yhä raskaampia ja raskaampia painoja ylös, vaikka liikkuvuus ei riitä, ja kroppa huutaa hoosiannaa. Räikeimpiä tapauksia on esimerkiksi pystypunnerrus: olkapäiden liikkuvuus ei riitä käsien puhtaasti ylös tuomiseen, jolloin kaarretaan alaselästä ja alaselkä joutuu älyttömään kuormitukseen. Moni ei tätä välttämättä edes ymmärrä, kunnes selkä tai sitten ne olkapäät poksahtaa. Sen sijaan jos olkapäiden liikkuvuudesta olisi pidetty huolta, olisi liike pystytty tekemään puhtaasti, ilman turhia kuormituksia väärässä paikassa.

Kehonhuolto
Nykypäivän tietokonekulttuuri tuo jo omat haasteensa toimivan kehon ylläpitämiseen, eikä tarvitse olla edes kuntourheilija tarvitakseen kehonhuoltoa ja huoltavaa harjoittelua. Nykyihminen on helposti niin jumissa jo pelkästä istumisesta, että monen monta vaivaa vältettäisiin kun kehonhuolto olisi säännöllinen osa elämää.

Kun tähän isketään päälle vielä fyysisesti raskaat harjoittelut, on soppa valmis ilman riittävää kehonhuoltoa ja palauttavaa harjoittelua. Kävin loppukeväästä Spartan Gearin huoltavan ja palauttavan harjoittelun ohjaajakoulutuksen, jossa kahden päivän aikana käytiin hyvin laajasti läpi eri huoltavia ja palauttavia tekniinoita ja harjoitteita. Sain paljon lisätietoa ja liikkeitä liikepankkiini, vaikka takana onkin muitakin koulutuksia, joissa kehonhuoltoa on käyty läpi.

Kehonhuolto 2

Kehonhuolto 3
Kurssi oli myös siinä mielessä kiva, että sinne pystyy osallistumaan niin ammattilaiset kuin kehonhuollosta kiinnostuneet aktiiviharrastajat. Koulutus on myös erinomainen ryhmäliikunta- ja kuntosaliohjaajille, personal trainereille ja oikeastaan kaikille jotka ovat kiinnostuneet oman tai asiakkaidensa hyvinvoinnista.

Spartan Gear

Mobilisaatiopallo

Spartan Gear huoltavan harjoittelun ohjaajakoulutus

Liikkuvuutta dynaamisin liikkein

Olen jo pidemmän aikaa teetättänyt alkulämmittelyt asiakkailla dynaamisin liikkein, eli vähän salakavalasti lisännyt liikkuvuutta edistäviä liikkeitä, ja asiakkaat ovat ihmeissään jo kuukauden parin harjoittelun jälkeen kun liikkuvuus on parantunut huomattavasti. Harva tykkää venyttelystä tai saa itsensä erikseen venyttelemään, joten alku- ja loppuverryttelu onkin loistavia paikkoja tehdä liikkuvuusharjoitteita. Sain kurssilta lisää hyviä liikkeitä takataskuun, joita olen myös itse päässyt harjoittelemaan. Harvoinpa enää edes teen varsinaista aerobista lämmittelyä, mieluummin lämmittelen kroppana dynaamisin liikkein kuten mittarimadolla, lonkankoukistajan dynaamisilla venytyksillä, tuulimyllyllä jne.

Opin myös paljon lisää liikkeitä joissa voi käyttää vastuskuminauhaa avuksi, kuten pakaralihasten eri aktivointiliikkeitä, syvien vatsalihasten tehotreeniä (tästä liikkeestä ovat muuten asiakkaat olleet megainnoissaan!) ja lihasepätasapainoa tasoittavia harjoitteita.

Kehonhuolto 4

Spartan Gear
Tykkään käydä vähintään muutaman kerran vuodessa kouluttamassa itseäni ja päivittämässä ammattitaitoani, koulutuksista saa aina kullanarvoista tietoa, motivaatiota ja inspiraatiota omaan tekemiseen. Liikunta- ja hyvinvointiala on varsinkin sellainen, jossa tulee koko ajan uutta tietoa, ja on hyvä pysyä ajan hermolla. On myös hyvä, että bodaamisen rinnalle on tullut huoltavia kursseja, sekä toiminnalliseen harjoitteluun tähtääviä koulutuksia. Spartanilla järjestetäänkin paljon toiminnallisen harjoittelun ohjaajakoulutuksia, ja voi olla, että jossain vaiheessa tulee joku näistäkin testattua. Uusi tieto ja jo ihan kertauskin on aina hyväksi ohjaustyössä 🙂

Kehonhuolto

Muistetaan huoltavan ja palauttavan harjoittelun merkitys treeniemme ohella, niin kroppa kiittää! Ja suosittelen kyllä lämpimästi näitä kursseja ihan perus treenaajallekin 🙂 Spartanin koulutuskalenteri on juuri päivitetty, ja seuraava huoltavan harjoittelun kurssi onkin jo 3.-4.9. jos kyseinen koulutus kiinnostaa.

Treeni-iloa!

xo,
Nana

Tallenna

Tallenna

Tallenna