Paljasjalkajuoksu ja paljasjalkakengät - muista nämä!

Paljasjalkajuoksu ja paljasjalkakengät ovat viime vuosien aikana nousseet suureen suosioon, sillä ne mahdollistavat jalkojen luonnollisen liikkeen ilman keinotekoisia iskuvaimennuksia tai kantakorotuksia. Monet ovatkin saaneet paljasjalkakengistä avun virheellisiin askellustekniikoihin tai muihin kiputiloihin, tai ovat löytäneet itselle luonnollisimman ja sopivimman tavan liikkua.

On kuitenkin yleistä, että innostuksissaan sorrutaan virheisiin, joiden takia luullaan, ettei paljasjalkakenkäily itselle sovi. Tämä on kuitenkin täysin inhimillistä, ja olen itsekin sortunut tähän innostuspäissäni. Joten nyt kerronkin muutamia asioita joita paljasjalkakenkäilyssä kannattaa ottaa huomioon, sekä annan myös omat vinkkini sopivien kenkien valitsemiseen. 

Paljasjalkajuoksu ja paljasjalkakengat - muista nama!

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Merrellin kanssa

Kohti luonnollisempaa askellusta

Paljasjalkakenkäilyä ja -juoksua suositaan muun muassa se takia, että ne mahdollistavat jalan luonnollisen toiminnan ja liikkeen, mutta antavat kuitenkin jaloille suojaa ympäristöä varten (lasinsirut, oksat, epätasainen maasto yms).

Jalkineiden tarkoitus on antaa jalkojen lihasten aktivoitua samalla tapaa kuin paljain jaloin liikkuessa. Parhaat paljasjalkakengät antavatkin kengättömän tunteen harjoittelussa ja liikkuessa, sillä ne ovat kevyet ja joustavat ja mukautuvat jalan liikkeeseen.

Kengissä ei ole kiertojäykkyyttä, vaan sellainen pohja, joka sallii jalan kaarien laskeutua ja joustaa ja kerätä liike-energiaa eteenpäin menemiseen.

Paljasjalkajuoksu ja paljasjalkakengat - muista nama!

Mitä paljasjalkajuoksussa kannattaa ottaa huomioon?

Maltti on valttia – malta totuttaa jalkasi luonnolliseen liikkeeseen 

Tyypillinen virhe jota näkee paljon tehtävän ja johon olen itsekin sortunut, on unohtaa ajaa paljasjalkakenkäily sisään maltillisesti. Eli unohdamme sen pienen tosiasian, että jalkamme vaativat totuttelemista paljasjalkakenkäilyyn ja liian pitkiä matkoja kävellessä tai juostessa ilman kunnollista totuttamisjaksoa altistamme jalkamme loukkaantumisille tai rasitusvammoille.

Eli ethän lähde suin päin juoksemaan normaalia lenkkiäsi paljasjalkakengillä, vaan totuta jalkasi pikkuhiljaa luonnollisempaan liikkumiseen ja paljasjalkakenkiin. Tätä ei voi liikaa painottaa, ja tämä on kaikista tärkein asia mikä sinun tulisi muistaa.

Lähde liikkeelle pienillä matkoilla ja lisää matkaa pikkuhiljaa.

Voit hyvin yhdistellä totuttautumisjakson aikana paljasjalkakenkiä ja tuetumpia juoksutossuja. Pikkuhiljaa käännät vain näiden suhdetta ja lopulta pystyt kävelemään tai juoksemaan jo pitkiäkin matkoja, ja jalat kiittävät.

 

Valitse sopivat kengät

Itselläni on käytössä Merrellin Trail Glove 5 paljasjalkakenkä, joka on Merrellin paljasjalkakenkien maastomalli. Trail Glove 5 on entistä vakaampi ja paremmin jalan luonnollisiin liikkeisiin reagoiva paljasjalkakenkä, jossa on viety paljasjalkamuotia eteenpäin hyvällä käyttömukavuudella.

Kengässä ei ole kantakorotusta ja sen antaa jalalle luonnollisen tuntuman alustaan painellessani pitkin epätasaista maastoa. Kengän Vibram-pohja antaa varman pidon alustaan ja sopii märällekin pinnalle.

Paljasjalkakengät sopivat maastossa etenemiseen kävellen tai juosten, vapaa-ajalle, salille tai juoksuun.

Merrellin paljasjalkatossujen idea on antaa jalan tehdä itse se työ jota jalan kuuluukin tehdä, ilman keinotekoista kiertojäykkyyttä tai valtavaa iskunvaimennusta. Lopputuloksena on erittäin kevyt, jalkapohjan ihoa suojaava jalkine joka antaa myös pienen määrän iskunvaimennusta.

  • Pintamateriaalina kevyet ja hengittävät mikrokuitu- ja verkkomateriaalit
  • Varpaiden kohdalla kuminen suojapuskuri
  • Ympäristöystävällinen hajuja vastustava M-Select Fresh -käsittely
  • Erittäin kevyt rakenne
  • 4 mm paksu EVA-välipohja
  • Ohut maastokäyttöön kehitetty päkiälevy antaa jalalle hieman suojaa jakamalla painetta suuremmalle alueelle
  • Kantapää ja päkiä ovat yhtä korkealla – useimmissa juoksujalkineissa on kiilamainen muoto joka vaikuttaa voimakkaasti pohjelihasten käyttöön
  • Vibramin valmistama TC5+-ulkopohja
  • Konepestävä (30 astetta, hienopesu, pesupussissa)

Paljasjalkajuoksu ja paljasjalkakengat - muista nama!

Paljasjalkajuoksu ja paljasjalkakengat - muista nama!
Lukijatarjous Scandinavian Outdoor verkkokauppaan

Yhteistyössä Merrellin ja Scandinavian Outdoorin kanssa saan tarjota sinulle 10% alennuskoodin kaikista Merrellin tuotteista, jo alennetuistakin tuotteista. Scandinavian Outdoor verkkokaupasta löydät myös nämä Trail Glove 5 paljasjalkakengät alennettuna, ja saat vielä lisäalennuksen koodilla NANA10.

Tehdessäni pientä hintakartoitusta totesin, että nyt nämä paljasjalkakengät saa selkeästi edullisimmin Scandinavian Outdoorin verkkokaupasta (kartoitus tehty 5.5.2019).

Alennus koskee koko Merrellin valikoimaa, myös jo alennettuja tuotteita. Koodi on voimassa 19.6.2019 asti. Pakko mainita, että itsehän käytän talviulkoilussa (bootcamp vedot, koiralenkit, kävelylenkit ja pulkkamäet) melkeinpä ainoastaan Merrellin kenkiä niiden pitopohjien ja lämpöisyyden takia, ja näitä löytyy aika mukavissa tarjouksissa nyt Scandinavian Outdoor verkkokaupasta, joista saat vielä lisäalen koodilla NANA10.

Paljasjalkajuoksu ja paljasjalkakengat - muista nama!

Mukavia juoksu- ja kävelyhetkiä paljasjalkatossujen kanssa!

Nana-Heikkila

 

 

 

Paljasjalkajuoksu ja paljasjalkakengat - muista nama!