VERKKOVALMENNUSTEN VIIDAKOSSA

Tammikuu ja uuden vuodet lupaukset ovat pian täällä. Kohta on saleilla sellainen ruuhka, että voisi kuvitella olevansa pyhiinvaellusmatkalla pääsiäisen aikaan. Vaikka itsekin tarjoan muutamaa erilaista verkkovalmennuskonseptia, on asioita jotka tökkivät minua ihan mahdottomasti tässä verkkovalmennusten viidakossa. Tästä syystä kannattaakin pohtia paria eri seikkaa sopivaa valmennusta itselle valittaessa.

Vihaan itse myymistä tai tuputtamista ilman oikeita perusteita. Haluan itse tarjota palveluitani vain tarpeeseen. Eli en myy myymisen vuoksi, enkä halua luoda virheellisesti vääränlaista tarvetta. Sillä en usko, että katteettomilla lupauksilla tai virheellisesti luodulla tarpeella pääsee pitkälle. Vielä yksilöohjauksia tehdessä toimin samalla periaatteella. Tiedän valmentajia, jotka esimerkiksi teetättivät ainakin aikoinaan asiakkaillaan niin vaikeita liikkeitä, etteivät he pystyneet suoriutumaan niistä, ja tämän takia he pyrkivät myymään mahdollisimman ison PT-paketin asiakkaalle. En ole oikein koskaan ymmärtänyt tätä toimintaperiaatetta, sillä valmentajan apu ja työ pitäisi aina lähteä rehellisestä ja oikeasta tarpeesta tai ongelmasta.

Verkkovalmennusten aikakausi

Verkkovalmennuksissa itsessään ei ole minun mielestäni mitään pahaa, jos ne ovat hyvin ja ammattitaidolla toteutettu. Asiakasta ei tule vetää kuin pässiä narusta, vaan verkkovalmennuksen sisältöön täytyy panostaa. Valmennuksissa täytyy olla liiketekniikat videokuvattuna ja selitettynä, miten liikkeet tehdään oikein.

Valmennuksessa täytyy olla läsnä ja vastata valmennettavien mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Huono verkkovalmennus on vain paperilappu käteen ja soronoo. Valmennettavaa ei voi jättää oman onnensa nojaan, vaan valmennukseen on sitouduttava samalla tavalla kuin yksilöohjauksessa. Luonnollisesti verkkovalmennuksissa ei voi tarjota samanlaista henkilökohtaista opastusta kuin yksilöohjauksessa, mutta valmennettavalla ei saa silti tulla tunnetta, että hänet on jätetty yksin.

Verkkovalmennuksien ehdottomasti yksi positiivisimmista puolista on kustannustehokkuus, jolloin asiakkaalla on mahdollista saada hyvä valmennuspaketti paljon huokeampaan hintaan kuin yksilövalmennus. Kaikilla ei vain ole yksilövalmennukseen varaa. Toiseksi ryhmässä on voimaa, ja voi olla helpompaa tehdä esimerkiksi elämäntapamuutosremonttia yhdessä porukan tsempillä kuin tarpoa itsekseen aatostensa kanssa.

Hyvä verkkovalmennus opettaa

Kaikissa valmennusasioissa on mielestäni tärkeää kertoa valmennettavalle miksi tiettyjä asioita tehdään. Tällöin valmennettava oppii itsekin samalla, ja suuremmalla todennäköisyydellä oikeasti sitoutuu paremmin opeteltaviin muutoksiin, jolloin muutoksista tulee pysyviä.

On tutkitusti todistettu, että erilaiset dieetit eivät ole pysyviä, vaan usein karistetut kilot hiipivät takaisin lanteille. Sen sijaan hitaasti tehdyt muutokset, jotka oikeasti sisäistetään, jäävät pysyviksi tavoiksi, jolloin myös onnistumisprosentti painonpudotuksessa kohoaa huimasti.

Tästä syystä verkkovalmennuksissani en tarjoa tai myy valmista ruokavaliolappusta, jossa kerrotaan, miten täytyy syödä. En usko tällaisen toimivan pitkässä juoksussa, ja tiedän sen myös omasta kokemuksesta. Se yksi A4 ei ole oikotie onneen, sitä ruokavaliota pystytään noudattamaan ehkä 6 tai 8 viikkoa, mutta mitä sen jälkeen?

VERKKOVALMENNUSTEN VIIDAKOSSA

Tästä syystä haluan painottaa etenkin LIFEFIT verkkovalmennuksessani sitä, ettei kyseessä ole mikään dieetti. En tarjoa valmennuksen ostajalle hokkuspokkus ja simbsalabim ratkaisuja, vaan valmennettavan täytyy itse tehdä asioita oppiakseen järkevät ja terveelliset tavat painonhallintaan ja terveellisiin elämäntapoihin.

LIFEFIT valmennuksessa kaikista tärkeintä onkin tehdä henkilökohtainen hyvinvointikartoitus, josta selviää omat suurimmat kompastuskivet ja kohdat, joihin valmennuksessa tulee lähtökohtaisesti panostaa. Valmennuksen edetessä tarkkailemme miten nämä asiat ovat lähteneet sujumaan, ja onko valmennettava valmis siirtymään seuraaviin työstöä vaativiin asioihin.

LIFEFIT verkkovalmennuksesta moni onkin kokenut ahaa-elämyksiä ja on vihdoin ymmärtänyt hyvinvoinnin kokonaiskuvan. Se ei ole vain treeniä ja ruokaa, vaan siihen liittyy myös henkinen hyvinvointi, palautuminen ja uni, stressinhallinta ja sosiaalinen elämä. Jos kokonaiskuormitus kasvaa tai on kasvanut liian suureksi, siihen ei auta vain miinuskalorit ja hikitreenit.

Huomioi valmennuksen sopivuus itselle

Yksi huomioitava seikka on raskausajan ja vastasynnyttäneiden valmentaminen. Moni vastasynnyttänyt on kysellyt minulta kotitreenivalmennukseni FIT with Nanan sopivuutta itselleen, ja monelle olen joutunut sanomaan, ettei vielä ole valmennuksen aika. Vaikka menettäisinkin tässä rahaa, minusta ei ole vastuullista treenauttaa naisia, joiden keho ei ole vielä valmis rankempaan treeniin.

Vatsalihasten erkauma on nimittäin ihan vakavasti otettava asia, sillä jos sitä ei treenata maltillisesti ja oikeaoppisesti kuntoon, se voi aiheuttaa vakaviakin ongelmia. Tätä ei mielestäni korosteta tarpeeksi, ja kehotankin aina synnyttäneitä naisia käymään osaavalla fysioterapeutilla tsekkaamassa vatsalihasten tilanne, ja laatimaan maltillisen kuntoutusohjelman henkilökohtaisesti. Jos siis mietit jotain synnytyksen jälkeistä verkkovalmennusta, teethän kiltti huolellisen kartoituksen tai selvityksen valmentajan pätevyydestä ja valmennuksen sopivuudesta sinulle.

Valmennusta valittaessa kannattaa myös huomioida valmennuksen taso, sopiiko se esimerkiksi aloittelijoille, tai löytyykö treeniohjelmista liikevariaatioita eri kuntotasoille? Liian kovat treenit voivat aiheuttaa loukkaantumisia, ja liian kovat lihaskivut voivat taas laskea motivaatiota, jos treenistä aiheutunut kokovartalokipsi kestää yli viikon eikä mitään pysty tekemään.

Ennen ja jälkeen kuvat

Suuret muutokset ennen ja jälkeen kuvissa pienen ajan sisällä kertoo yleensä ruokavalion tiukkuudesta ja niukkuudesta. Näissä kuvissa kannattaakin miettiä, miten muutos on tehty, ja mitä muutoksen jälkeen? Valitettavasti hyvinvointialalla on paljon valmennuksia, joissa ruokavalion kalorimäärät tiputetaan aivan liian alas, vain sen takia, että muutokset olisivat mahdollisimman suuria.

Tällöin valmennettavat saattavat valittaa jatkuvasta nälästä, hiustenlähdöstä, väsymyksestä ja suorituskyvyn laskusta. Terveellistä tai vastuullista? Kaukana siitä.

Ymmärrän täysin, että suuret muutoskuvat motivoivat ja innostavat oman elämäntaparemontin tiimellyksessä, mutta jälleen kerran ystävät rakkaat, vaaleanpunaiset lasit kannattaa ottaa pois silmiltä ja miettiä ovatko nämä muutokset tehty hyvinvointia tukien, vai se vaarantaen? En itse haluaisi vastaanottaa enää yhtäkään itkuista sähköpostia tällaisten valmennusten käyneiltä ihmisiltä, joissa kerrotaan, miten aineenvaihdunta on sekoitettu, kilpirauhasen vajaatoiminta on puhjennut ja yleisvointi on huonompi kuin valmennukseen lähtiessä. Ja niin, myös ne karistetut kilot on otettu takaisin korkojen kera. Ei enää näitä, pliis.

Pysyvää hyvinvointia tai kotitreenejä ohjatusti

Kuten alussa mainitsin, tarjoan itse muutamaa erilaista verkkovalmennuskonseptia, joista toinen, LIFEFIT, keskittyy elämäntapamuutokseen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kohottamiseen. Tässä valmennuksessa opetan miten ruokavalio kannattaa koota oman lähtötilanteen mukaisesti, ilman kaloreiden laskentaa tai punnitsemista. Lisäksi valmennukseen kuuluu 170 ruoan reseptikirja, joka on saanut erittäin paljon kiitosta.

Useimmissa tapauksissa kartoitusten avulla on selvinnyt, että moni on syönyt kulutukseensa nähden liian vähän, ja terveellistä ruokaa lisätessä myös kilot ovat lähteneet tippumaan tai kehonkoostumus muuttumaan haluttuun suuntaan. Näin on myös saatu herkkuhimot kuriin.

Valmennuksessa voi valita treenaako salilla vai kotona, tai sekä että, ja treeniohjelmat sisältävät ohjeet vähemmän treenaavalle sekä edistyneemmälle. Treeniosiossa on myös ohjattuja venytyksiä, kehonhuoltoa sekä opetusvideo vatsalihasten oikeaoppisesta aktivoimisesta.

Valmennuksessa tehdään myös laaja hyvinvointikartoitus, joka selvittää omat kompastuskivet. Onko se stressinhallinta, ruokavalio, liikunta vai peräti riittämätön uni & palautuminen? Jokaiseen osioon löytyy kattavasti vinkkejä, ohjeita, videoita ja tehtäviä.

VERKKOVALMENNUSTEN VIIDAKOSSA

Tässä muutamat palautteet kurssista:

”Täytyy kyllä sanoa, että tää on eka kerta, jolloin en tunne olevani millään dieetillä tai laihiksella. Reseptit on hyviä, ruokaa saa syödä eikä ole mitään rahkaa/raejuustoa kolmesti päivässä. Liikunnan ilonkin olen taas löytänyt ja lihaskuntoa on mukava tehdä. Tästä on hyvä jatkaa taas uuteen viikkoon”

”Olen saanut valmennuksesta todella, todella paljon uutta itselleni. Olen aina kokeillut vain pikadieettejä, mutta tämän valmennuksen avulla on viimeinkin fiilis, että ei tarvitse olla millään dieetillä. Saa ja pitää syödä ja liikuntaohjeita on kaiken tasoisille. Ehdottomana plussana ihanat kannustukset ja vinkit, vaikka yksilövalmennuksesta ei ollutkaan kyse. Valmennus on kaikenkattava ja on ollut huikeaa, että monissa teksteissä on ollut tukena myös video, jolloin asia todella konkretisoituu. Kiitos mahtavasta valmennuksesta Nana!”

”Kiitos tuhannesti! Tämä valmennus oli täydellinen ja avasi minun silmäni. Painoa tippui 4 kg vaikka urheilin vähemmän,mutta fiksummin kun ennen ja söin terveellistä ruokaa kaloreita kyttäämättä. Olen siis normaalipainoinen mutta nyt oikeasti alan tykätä itsestäni ja miltä näytän. Olen käynyt valehtelematta lähes 10 eri valmennuskonseptia läpi ja tällä sain toivottua tulosta ja tämä muutti ajatuksia, että mitä se hyvinvointi on. Ei kalorien laskentaa, ei kymmeniä treenejä viikossa ei luopumista hyvästä ruoasta ja ravintolaruoista. Olen niin kiitollinen Nanalle, että halaisin jos voisin!♡”

”Kiitos aivan mahtavasta paketista! 5kg lähti kuten tavoite oli. Missään vaiheessa ei ole tarvinnut nähdä nälkää. Syöminen on pysynyt reilassa, herkkujakaan unohtamatta. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Kiitos Nana!!!”

”Valmennus antoi paljon työkaluja hyvinvointiin ja pisti ajattelemaan omia käsityksiä uudelleen. 10 vuoden laihduttamisen jälkeen, tämä valmennus auttoi minua päätöksessä lopettamaan jatkuva laihduttaminen ja keskittyä hyvään olooni liikunnan ja ruokavalion kautta ja lopettaa vaakalukemien tuijottaminen.Mahtavia reseptejä ja hyviä treenejä. Nana, sun positiviinen ja kannustava asenne tekee tietenkin koko paketista vielä paremman. Kiitos tuhannesti sulle ja tulen jatkossakin sua seuraamaan blogin ja muiden some kanavien kautta.”

”Ihan näin ensimmäiseksi kiitos mahtavasta ja ihanan erilaisesta, aidosti hyvinvointia korostavasta kurssista! Lähdin kurssista hakemaan innostusta lihaskunnon harjoitteluun, koska se on ollut retuperällä, sekä lisäksi apua kummallisiin vatsavaivoihin ja väsymykseen, joihin ei ole löytynyt sen kummempaa syytä, kuin apuakaan. Kurssi täytti kaikki tavoitteeni! Olen rakastunut kehonpainoharjoitteluun, ja vatsvavaivat ovat kadonneet täysin. Lisäksi kun loppu kurssista uskalsin alkaa syödä kunnolla hiilareita tuntuu, että myös väsymys on alkanut kadota. Erityisen hyvää kurssissa minusta on se, että kurssilla tietoa tulee tipoittain, eli kaikkea ei ole julkaistu kerralla. Tällöin mielenkiinto pysyy yllä ja minusta se korostaa sitä, että kyseessä ei ole mikään kuuri, koska ei ole mitään tarkkaa ruokavaliota ja kiveen hakattua treeniohjelmaa, jota tulee noudattaa, eikä kaikkea tietoa anneta heti. En oikein keksi mitään, mitä kurssissa voisi kehittää, minulle tämä oli todella hyvä paketti ja minusta kurssi oli joka sentin arvoinen!”

”Täytyy kyllä antaa palautetta tästä valmennuksesta: en voi olla muuta kuin t_y_y_t_y_v_ä_i_n_e_n!!!! 😍 Nana on ihan huikea valmentaja ja miesmuistiin syöminen ei ole ollut näin huoletonta!! Itsellä perusta kyllä kunnossa ja tiedossa ollut nämä annoskoot ja miten ateriat koostetaan jne. paljon siis työkaluja ollut omasta takaakin, mutta. Lifefit rokkaa!! 😎💪 Nana on niin tiiviisti vastaamassa kaikkien kysymyksiin ja tietoa ja infoa tulee joka lähtöön. Aikaisemmin valmennuksessa, jossa olen ollut, oli joka aterialle taulukko, josta sitten valittiin sapuska. Joo, aika toimiva ja selkeä juttu, mutta, jotenkin tuntui, että on dieetillä koko ajan. Tässä ei tunnu. Tässä saa elää! Ja vaikka joskus menee joku ateria tai päivä huliviliksi, niin ei tämä tähän stoppaa. Itsensä piiskaaminen tässä kohtaa on ohi. Kyllä olen niin onnessani, että olen aikanaan löytänyt Nanan blogin ja nyt tämän treenipaketin!!! 💪💪💪”

Jos koet, että kaipaat tukea elämäntaparemontissa, olet kyllästynyt jojo-laihduttamiseen ja kitudieetteihin, lisää pääset lukemaan täältä. 

Treeniin keskittyvä valmennus FIT with Nana

Jos taas haluat enemmän variaatiota kehonpainolla tehtäviin kotitreeneihin, suosittelen tutustumaan FIT with Nana valmennukseen. Tässä valmennuksessa keskitytään enemmän treeneihin, jotka ovat koko treenin mittaisia. Treenaan siis kanssasi alusta loppuun jokaisessa treenissä. Treenejä on yhteensä 12 erilaista + kehonhuoltovideot + alkulämmittely.

Tähän valmennukseen kuuluu myös reseptikirja ja ravinto-opas, mutta emme perehdy asioihin yhtä syvällisesti kuin LIFEFIT valmennuksessa, jota suosittelen ehdottomasti painonhallintaan ja elämäntapamuutosta tukemaan.

Kotitreenivalmennuksesta pääset lukemaan lisää täältä.

Muistilista verkkovalmennusta valittaessa

  • Tee huolellinen taustatutkimus
  • Mieti sopiiko valmennus juuri sinulle?
  • Kysele
  • Muista ettei isoja muutoksia voi tehdä lyhyessä ajassa turvallisesti (tai pysyvästi)
  • Onko valmentaja alan ammattilainen vai harrastelija?
  • Tuntuuko valmentaja sinulle sopivalta?

Nana-Heikkila