Kaksintaistelu: valkoinen riisi vai täysjyväriisi?

Usein kiistellään siitä, onko täysjyväriisi vai valkoinen riisi parempaa ja terveellisempää, ja valkoinen riisi rinnastetaan usein ”höttöhiilareihin”, ja automaattisesti sen ajatellaan olevan se huonompi vaihtoehto. Yllättävästi kuitenkin on seikkoja, jotka puoltavat valkoisen riisin puolesta, ja alla muutamia pointteja, joita voi miettiä kun päättää kumpaa itse laittaa sen kanan  ja parsan kylkeen 🙂

FullSizeRender-14

Tässä välissä painotan, etten itse ole vuosia ja vuosia opiskellut ravitsemusterapeutti tai lukenut kymmeniä ja satoja tutkimuksia aiheesta. Olen kerännyt tietoa satunnaisista artikkeleista, viimeisimpänä Morellifit.

Täysjyväriisi:

Sisältää enemmän ravinteita kuin valkoinen riisi (magnesium, sinkki, kalium, kalsium, b6 vitamiini). Täysjyväriisi sisältää kuitenkin enemmän mm. lektiiniä ja fytiinihappoa (kuoressa ja alkiossa), jotka taas vaikeuttavat näiden ravinteiden imeytymistä kehoon. Kovan kuoren takia täysjyväriisi sulaa huonommin suolistossamme, ja kuori saattaa ärsyttää suolistoamme, ja varsinkin jos sinulla on jo vuotavan suolen oireyhtymä tai tulehdustilaa kropassa, voi täysjyväriisi olla liian ”jytyä” sinulle.

Valkoinen riisi:

Sisältää enemmän rautaa, foolihappoa, niasiinia, tiamiinia ja riboflaviinia kuin täysjyväriisi. Koska valkoisesta riisistä on poistettu kuori ja alkio, jotka sisältää yllä mainittuja lektiiniä ja fytiinihappoa, ravinteet pääsevät imeytymään paremmin, vaikka valkoinen riisi on hieman köyhempää ravintoarvoiltaan varsinaisesti. Valkoinen riisi on siis ystävällisempi ruoansulatusjärjestelmällemme, ja se imeytyy paremmin, ja toimii myös näin loistavana glukoosivarastojen täyttäjänä esimerkiksi treenin jälkeen.

150909_whitericevsbrown_v2_pinterest

http://morellifit.com/wp-content/uploads/2015/09/150909_whitericevsbrown_v2_pinterest.png

Usein suositellaan täysjyväriisiä sen kuitupitoisuudenkin takia. Mutta lisäämällä riisilautasen kylkeen vihanneksia, olet saanut kuitua erotuksen verran, mutta vatsaystävällisemmässä muodossa. Usein puhutaan myös glykeemisestä indeksistä, joka valkoisella riisillä on korkeampi. Eli siis valkoinen riisi nostaa verensokeria nopeammin kuin täysjyväriisi. Mutta nämäkin indeksit on mitattu ruoan yksilöllisestä vaikutuksesta, eli silloin kun tiettyä ruokaa syödään yksinään. Usein riisi kuitenkin syödään jonkun muun ravinnon kanssa, joten ruoka-annoksen glykeemiseen indeksiin pystytään vaikuttamaan yhdistämällä siihen matalaglykeemisiä ruokia, jos tämä koetaan ylipäätään tärkeäksi. Lisää joukkoon kasviksia, lorauta sekaan kylmäpuristettua oliiviöljyä ja hieman proteiinia kuten kanaa, niin voit pupeltaa menemään hyvällä omallatunnolla.

Kumpaa riisiä itse normaalisti käytät? Tuliko nämä asiat sinulle yllätyksenä, vai olitko jo tietoinen, että valkoinen riisi voi sittenkin olla se parempi vaihtoehto vatsallesi?

Nana

Tallenna