Monen haaveissa on sixpack tai muuten näkyvät vatsalihakset. Joku tavoittelee bikini fitness vyötäröä, joka ei välttämättä ole se kaikista vahvin ja toiminnallisin. Tuntuuko sinustakin hassulta ajatus, että oikeastaan kaikista tärkein kehon osamme tuen kannalta, eli keskivartalon lihasten käyttö, halutaan eliminoida pois käyttämällä tukivyötä tai korsettia suurissa liikkeissä kuten kyykyissä ja maastavedoissa? Jep, niin minustakin!

Joten ennen kuin lähdet tavoittelemaan sitä kapeaa tiimalasivartaloa, kannattaa miettiä haluatko mieluummin vahvan ja toiminnallisen ytimen kehollesi, vai kapean, heikomman vyötärön, joka ei välttämättä anna sitä tukea kropallesi jota kehosi tarvitsisi, ja altistat itsesi loukkaantumisille?

 

Olet kenties kuullut ettei sivurutistuksia kannata tehdä koska ne tekevät vyötäröstäsi paksumman? Yleensä lihasvoimaa kehittäessä lihassolut kasvavat, ja sitä kautta lihas kasvaa. Mutta samalla myös voimistuu. Joten kyllä, vyötärösi voi paksuuntua, mutta ainakin itse valitsen vahvan coren, jonka avulla olen muuten kykenevä harjoittelemaan erilaisia akrobaattisia temppuja, käsilläseisontaa, human flagia yms. Jos en olisi valmis ”uhraamaan” vyötäröni kapeutta, voisin katketa kuin viulunkieli yrittäessäni hypätä human flagiin. Tai voisin satuttaa pahasti esimerkiksi selkäni, koska vatsalihakseni ei tukisi ydintäni ollenkaan.

Sixpack tai bikini fitness vyötärö, terveydenkin uhalla?

Kuva Fitbody 1/2016, valokuvaaja Petri Mast

Miten sixpack on tehty?

Jos mietitään taas sixpackin rakentamista, se vaatii suoran vatsalihaksen työstämistä, eli sitä kaikista päällimmäistä pystysuorassa kulkevaa lihasta. Jos teemme vain rutistuksia lisäpainoilla sixpack kiiluen silmissä, mitä käy meidän syvimmälle eli poikittaiselle vatsalihakselle, tai vinoille vatsalihaksille? Meiltä jää kokonaan puuttumaan jälleen kerran se kaikista tärkein tuki, tuki josta kaikki muu liikkuminen lähtee. Altistamme itsemme taas loukkaantumisille, ja monet alaselän vaivat voivatkin johtua itse asiassa heikossa kunnossa olevista syvistä vatsalihaksista. Mutta jos haluat sixpackin näkyviin, suosittelen lämpimästi kaikkien vatsalihasten tasapainoista treenaamista, tärkeysjärjestyksessä ytimestä ulospäin.

Tasapaino

Vatsalihasten vastalihakset ovat selkälihakset, ja selän pitkät ojentafileet kannattelevat yhtälailla ryhtiämme ja hyvää asentoa; sekä vatsa- että selkälihakset huolehtivat rangan lihastasapainosta. Joten aina kun treenaat vatsalihaksia, tulisi muistaa myös selän ojentajalihasten harjoittaminen. Lihasepätasapaino voi näkyä myös esteettisesti, mutta tärkeämpänä seikkana on jälleen kerran toiminnallisuus ja loukkaantumisriskin pienentäminen.

Kuva Fitbody 1/2016, valokuvaaja Petri Mast

Kuva Fitbody 1/2016, valokuvaaja Petri Mast

Sporttinen keskivartalo

Ulkonäköasiat ovat aina mielipidejuttuja, mutta itse henkilökohtaisesti valitsen mieluummin vahvan ja toiminnallisen keskivartalon, kuin erittäin kapean, tukea antamattoman vatsanseudun. Mutta älä käsitä väärin, en arvostele tässä kaikkia bikini fitnessin treenaajia, puhun lähinnä kauneus- ja ulkonäköihanteesta jota laji edustaa. Ja näistä seikoista, joita moni ei välttämättä tule ajatelleeksi. Onneksi lavalla näkee kuitenkin paljon kisaajia, joilla on vahva keskivartalo, mutta ”tasapaksuuden” takia kisamenestystä ei välttämättä tule.

Vahva keskivartalo mutta silti tiimalasimalli?

Jos ihanteena on kuitenkin tiimalasimalli, kehottaisin miettimään asiaa vanhasta näkövinkkelistä: satsaa myös hartioiden leveyteen ja kasvata lihasta ja voimaa pakaralihaksiin, jolloin automaattisesti vyötärö näyttää kapeammalta. Vaikkakin se olisi vahva ja monipuolisesti treenattu. Myös pohkeita treenaamalla luot aivoihin illuusion pyöreistä muodoista ja kapeasta vyötäröstä; pyöreät pohkeet, pyöreät pakarat, pyöreät olkapäät.

Kuva Fitbody 1/2016, valokuvaaja Petri Mast

Kuva Fitbody 1/2016, valokuvaaja Petri Mast

Vaaralliset kauneusihanteet?

Lihasten surkastuttaminen korsetilla on mielestäni rinnastettavissa kylkiluiden poistoleikkauksiin – kummassakaan ei ole mitään järkeä. Ja kaikki vaan esteettisyyden vuoksi. Kun tukikorsettia käytetään treenatessa, on ajatuksena eliminoida keskivartalon lihakset ja tätä kautta surkastuttaa ne ja saada vyötärö näyttämään kapeammalta. Terveellistä, urheilullista ja toimintakykyä edistävää? NOT! Kuinka monta yleisurheilijaa, telinevoimistelijaa tai vaikkapa jalkapallon pelaajaa olet nähnyt harjoittelevan kumisen korsetin kanssa?

Abs are made in the kitchen

Loppuviimeiseksi sixpackin esiintuleminen vaatii alhaista rasvaprosenttia, johon ensisijaisesti vaikutetaan ruokavalion avulla. Rasvaprosenti tulee olla tarpeeksi alhainen, jotta vatsapalikat esiin piirtyy. Varsinkin naisten rasvaprosentin liian alas päästäminen voi aiheuttaa hormonitoiminnassa erilaisia ongelmia, ja tätä kautta vaikuttaa oleellisesti terveyteen. Mutta nämä asiat ovat hyvin yksilöllisiä, jonkun toisen keho porskuttaa vallan mainiosti eteenpäin 10% rasvoilla, kun toinen saa merkittäviä terveyshaittoja 15%:n rasvaprosentilla.

Kuva Fitbody 1/2016, valokuvaaja Petri Mast

Kuva Fitbody 1/2016, valokuvaaja Petri Mast

Joten kannattaa hetki pohtia asiaa, miettiä mitä on valmis uhraamaan tiimalasivyötärön tai sixpackin eteen. Mitä sinä arvostat enemmän, esteettisyyttä vaiko toiminnallista kehoa?

Nana Heikkilä
Psst. yhden tehokkaan vatsatreenin löydät täältä.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna