OMAT MUUTOSKUVAT JA OIVALLUKSET JÄRKEVÄSTÄ PAINONPUDOTUKSESTA

Vaikka en ole koskaan ollut äärimmäisen ylipainoinen, olen kokeillut dieettejä ja laihdutuskuureja joka lähtöön. Minulla on omakohtaista kokemusta siitä, kun homma lähtee käsistä, mutta minulla on myös kokemusta siitä, kun palaset loksahtavat kohdilleen ja tasapaino löytyy. Ilman kitukaloreita tai nälän näkemistä.

Olen viimeisen 7 vuoden aikana kulkenut matkan ikuisista laihdutuskuureista tai ”kiristelyistä” tasapainon maailmaan. Kun hurjimpina aikoina söin vain 1300-1500 kaloria vuorokaudessa ja treenasin yli 10 tuntia viikossa, tasapainon löytyessä kalorimäärät ovat nousseet tuosta ainakin tuhannella kalorilla ja treenimäärät tippuneet murto-osaan. Kehon ulkonäön muuttuessa terveemmäksi sekä suorituskyvyn noustessa. 

OMAT MUUTOSKUVAT

Loppuvuodesta 2011 havahduin siihen, etten viihtynyt omassa kehossani ja koko ajan oli tukala olla. Viikonloppuisin tuli tissuteltua ja syötyä liian isoja annoksia. Yhtäkkiä hurahdin täysillä treenaamiseen, ja kaiken laskemisesta ja mittaamisesta tuli pikku hiljaa pakkomielle.

Keräsin ulkomaalaisista fitness-lehdistä fitness-tähtien treeniohjelmia ja ruokavalioesimerkkejä. En vain raasu ymmärtänyt, että nämä olivat kisadieettejä, ei vuoden ympäri noudatettavia ruokavalioita. Välillä tuli totaalirepsahduksia, sitten taas kiristettiin otetta.

Koko ajan tuli mietittyä mitä voisin syödä, mitä treenata ja olenko nyt ansainnut sen ja tuon herkun vai en.

Löysin loppuvuodelta 2012 treenikirjani, jonne olen kirjoittanut puolen vuoden ajalta kaikki treenini viikkotasolla, kuinka monta minuuttia ja kuinka monta kaloria olin polttanut treenien aika milläkin viikolla. En pystynyt treenata ilman sykemittaria (sykemittari oli itsellä pitkään pannassa tämän jälkeen).

Otteita treenipäiväkirjasta:

24.-30.10.2012: 14 treenikertaa, 8h 22 min 33 sek. Kaloreita poltettu 2564 kcal ja tarkemmat ajat kultakin sykealueelta.
31.10.-6.11.2012: 11 treenikertaa, kalorit 2028 kcal,  5h 41 min 3 sek.
16.-22.1.2013: 9 treenikertaa, 3004 kcal, 4 h 31 min 51 sek.

Tasaisin väliajoin olin kipeä (yllätys!)

2013 tämän rupeaman jälkeen lähdin vielä ensimmäisiini (ja viimeisimpiin) bikini fitness kisoihin. 10-12 treeniä viikossa, viimeiset 2-3 kuukautta noin 1350-1450 kaloreilla/vuorokausi. Iloitsin valmentajan antamasta extra banaanista, joka määrättiin kun kerroin olevani ihan lopussa.

OMAT MUUTOSKUVAT JA OIVALLUKSET JÄRKEVÄSTÄ PAINONPUDOTUKSESTA

KUVAT VUODELTA 2011, 2013, 2015-16 (? en muista tarkalleen)

KEHO MUISTAA PITKÄÄN

Kun kroppaa rääkätään liian paljon liian pitkän ajan, se jättää jäljet. Aineenvaihdunta ei tokene tuosta vaan, hermosto ei anna anteeksi. Kun hätätila jatkuu liian kauan, voi olla ettei keho palaudu ennalleen koskaan.

Itsellä meni vuosia, että sain tasapainotettua tilanteen. Kilpirauhasen vajaatoiminta tuli koettua ja läheltä piti burnoutit tuli nähtyä. En usko, että kehoni toimii vieläkään niin hyvin kun se voisi toimia. Se on vieläkin äärimmäisen herkkä muutoksille, joten vedän itse mieluummin liian vähän treeniä kuin liikaa.

Kehorääkin ei tarvitse olla yhtä hullua kuin itsellä oli. Miinuskaloreiden ei tarvitse olla yhtä jäätävät, että aineenvaihdunta häiriintyy ja esimerkiksi joudutaan säästöliekille. Näen näitäkin tapauksia paljon. Hyvin monet valmennettavani ovat aikaisemmin taituroineet pitkään liian pienen energiansaannin ja sen aiheuttamien repsahduksien välillä, kunnes ovat ymmärtäneet lopettaa kitukuurit.

Kun tasapaino löytyy, ja aineenvaihdunta totutetaan siihen että energiaa saadaan tarpeeksi, se alkaa toimimaan tehokkaammin ja paremmin. Sen takia liian alas viedyt energiamäärät ovat pahinta mitä voit itsellesi tehdä.

OMAT MUUTOSKUVAT JA OIVALLUKSET JÄRKEVÄSTÄ PAINONPUDOTUKSESTA

KISAKUVAT 2013: 1350 KCAL/VRK & 10-12 TREENIÄ VIIKOSSA, OIKEA KUVA 2017: 2000-3000 KCAL/VRK & AKTIIVINEN ARKI JA 3-4 TREENIÄ VIIKOSSA

Olen pitkään puhunut erilaisia laihdutuskuureja ja kitudieettejä vastaan, ja siihen on syynsä. Olen omakohtaisesti nähnyt ja kokenut, mitä ne voivat aineenvaihdunnalle tehdä. Olen huolissani aikuisista naisista, mutta erityisesti nuorista tytöistä, joiden hormonitoiminta on herkempää.

Aikuiset työssäkäyvät ja kenties ruuhkavuosiaan elävät naiset (ja miehet) ovat myös vaaravyöhykkeellä. Suoritusputkessa ja muutenkin hektisessä elämässä tilannetta ei auta se, että elämää yritetään elää aivosumussa liian vähäisen energiansaannin takia. Jälleen kerran, seinä voi tulla nopeasti vastaan.

LOPETA LAIHDUTTAMINEN JA PANOSTA TERVEELLISEEN RUOKAAN

Ainoa asia mitä voin pyytää jokaista tekemään on lopettaa liian tiukat kitudieetit ja panostaa sen sijaan monipuoliseen ja terveelliseen ruokaan, ja riittävään ruokamäärään. Harva ihminen voi syödä terveellistä ruokaa sellaisia määriä, että sen takia vaakalukemat nousisivat pilviin. Varsinkaan jos arki on aktiivista ja treenaa järkevästi.

Harrasta tarpeeksi kuormittavaa lihaskuntoharjoittelua (joko salilla tai oman kehon painolla kotona) 2-3 kertaa viikossa ja pidä huoli peruskunnosta. Kävele paljon, ole aktiivinen, käytä portaita ja sitä rataa. Tiedät kyllä.

TULE OHJATULLE 8 VIIKON MATKALLE KOHTI PAREMPAA HYVINVOINTIA

Seuraava osio on toteutettu yhteistyössä oman valmennusyritykseni, Nanafitin kanssa. 

Jos olet kyllästynyt laihdutuskuureihin ja painon jojoiluun, ja haluaisit tuntea itseäsi energisemmäksi ja päästä ylimääräisestä turvotuksesta eroon, nyt korvat hörölle!

Huomenna starttaamme LIFEFIT verkkovalmennuksen kanssa viimeistä kertaa tänä keväänä, ja nyt sinulla on tilaisuus hypätä mukaan. Seuraavan kerran tämä valmennus starttaa vasta syksyllä.

LIFEFIT verkkovalmennus on muuttanut monen elämän. Ei enää laihdutuskuureja, surkeaa oloa ja jojoilua painon kanssa. Kuntotaso on noussut kohisten ja kiloja on karisteltu jumppamaton ja keittiön puolella. Monella on paino lähtenyt laskuun kun on vihdoin ymmärretty miten lautanen kannattaa täyttää ruokaillessa!

Etene omaan tahtiin

Tässä valmennuksessa voit olla ja tulla juuri sellaisena kuin sinä olet. Jokainen tekee alussa hyvinvointikartoituksen, jonka pohjalta lähdemme rakentamaan matkaa kohti pysyvämpää hyvinvointia ja painonhallintaa.

”Parasta tässä valmennuksessa on ehdottomasti se, että jokainen pohtii rauhassa omia voimavaroja ja tekee kaiken omalla tahdilla. Jos joinain viikkoina ei ole pystynyt, ei se ole kaatanut mitään. Itse kun oon aloittanut kaiken urheilun jälleen nollasta tän valmennuksen kautta niin en todellakaan ole päässyt vielä mihinkään viikkojen 1-4 tms vauhtiin. Mistään ei ole syyllistetty ja valmentaja kannustaa eikä aiheuta stressiä.”

”Tämän setin tärkeimpänä oppimisena koen, että olen sisäistänyt palaset oman hyvinvoinnin merkitykseen ja sen vaikutuksista elämään. Niin paljon tietoa, taitoa ja uuden oppimista, että aina oikein odotti milloin sitä tulee lisää. Sydämelliset kiitokset tästä mahtavasta ’elämänpaketista’ Nana, olet aivan pro:) Suosittelen kaikille, jotka kokevat että mielessä, kropassa tai ylipäätään hyvinvoinnissa on jotain pielessä:) Itse sairastan 1-tyypin diabetesta ja en ole koskaan voinut näin hyvin. Näillä eväillä on todellakin jatkossa helpompi ylläpitää hyvä oloa ja laatia uusia pieniäkin tavoitteita.”

”Kiitos aivan mahtavasta paketista! 5kg lähti kuten tavoite oli. Missään vaiheessa ei ole tarvinnut nähdä nälkää. Syöminen on pysynyt reilassa, herkkujakaan unohtamatta. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Kiitos Nana!!!”

OMAT MUUTOSKUVAT JA OIVALLUKSET JÄRKEVÄSTÄ PAINONPUDOTUKSESTA
Tässä valmennuksessa on mukana monenlaisia ihmisiä. On niitä, jotka vasta aloittelevat liikuntaa ja opettelevat pala kerrallaan parempia elämäntapoja. On myös niitä, jotka ovat treenanneet pidempään, mutta eivät syystä tai toisesta ole tyytyväisiä tuloksiin, tai tuloksia ei tule. On myös niitä, jotka ovat kokeilleet K-A-I-K-K-E-A! Ollaan oltu Campbridge-kuurilla, kaalikeitto-dieetillä, ollaan vedetty reippailla miinuksilla, treenattu kymmeniä tunteja viikossa. Purtu hammasta ja ehkä tirautettu pari kyyneltäkin.

Ymmärrän täysin tämän, olen ollut itsekin tässä samassa viidakossa. Syönyt vuosien ajan AIVAN liian vähän, treenannut AIVAN liikaa, ja näkemättä minkäänlaisia muutoksia peilikuvassa. Turhauttavaa! Tästä syystä tiedänkin ihan omakohtaisesti, missä ollaan menty metsään ja elelty pää pusikossa ihan huolella.

”Olen saanut valmennuksesta todella, todella paljon uutta itselleni. Olen aina kokeillut vain pikadieettejä, mutta tämän valmennuksen avulla on viimeinkin fiilis, että ei tarvitse olla millään dieetillä. Saa ja pitää syödä ja liikuntaohjeita on kaiken tasoisille. Ehdottomana plussana ihanat kannustukset ja vinkit, vaikka yksilövalmennuksesta ei ollutkaan kyse. Valmennus on kaikenkattava ja on ollut huikeaa, että monissa teksteissä on ollut tukena myös video, jolloin asia todella konkretisoituu. Kiitos mahtavasta valmennuksesta Nana!”

Nyt haluankin, että SINÄ vältyt näiltä ongelmilta. Haluan, että sinä pääset helpommalla. Ei aineenvaihdunnan häiriöitä, ei palautumisongelmia, ylirasituksia. Kaikkea sitä, mitä liika treenaaminen ja liian vähän syöminen aiheuttaa.

VALMENNUS, JOSSA TEHDÄÄN TULOKSIA ILMAN LAIHDUTUSKUURIA TAI DIEETTIÄ

Kun balanssi on löytynyt ja uskallus syödä riittävästi on löytynyt, on paljon helpompaa porskuttaa menemään. En itsekään ole vielä valmis, pitäisi muistaa levätä enemmän ja tehdä vähemmän töitä. Teen kuitenkin hyvin tärkeän asian parissa töitä, joten välillä innostun hieman liikaa. Mutta osaan lukea jo varoitusmerkit.

Sen enempää puhumatta itsestäni, halusin vaan kertoa sinulle ettet ole tilanteessasi yksin. Ryhmässä tekemisen voima onkin juuri se, että saa apua ja tukea. Ei tarvitse miettiä itsekseen. Voi kysyä, voi tsempata, voi kertoa murheistaan. Ryhmässä on voimaa!

Tule sinäkin meidän LIFEFIT tiimiimme mukaan, pääsemme tukemaan ja pohtimaan yhdessä mieltä askarruttavia asioita suljetussa FB ryhmässä sekä valmennusympäristössä, jossa olen itse vastailemassa kysymyksiin.

”Ihan näin ensimmäiseksi kiitos mahtavasta ja ihanan erilaisesta, aidosti hyvinvointia korostavasta kurssista! Lähdin kurssista hakemaan innostusta lihaskunnon harjoitteluun, koska se on ollut retuperällä, sekä lisäksi apua kummallisiin vatsavaivoihin ja väsymykseen, joihin ei ole löytynyt sen kummempaa syytä, kuin apuakaan. Kurssi täytti kaikki tavoitteeni! Olen rakastunut kehonpainoharjoitteluun, ja vatsvavaivat ovat kadonneet täysin. Lisäksi kun loppukurssista uskalsin alkaa syödä kunnolla hiilareita tuntuu, että myös väsymys on alkanut kadota. Erityisen hyvää kurssissa minusta on se, että kurssilla tietoa tulee tipoittain, eli kaikkea ei ole julkaistu kerralla. Tällöin mielenkiinto pysyy yllä ja minusta se korostaa sitä, että kyseessä ei ole mikään kuuri, koska ei ole mitään tarkkaa ruokavaliota ja kiveen hakattua treeniohjelmaa, jota tulee noudattaa, eikä kaikkea tietoa anneta heti. En oikein keksi mitään, mitä kurssissa voisi kehittää, minulle tämä oli todella hyvä paketti ja minusta kurssi oli joka sentin arvoinen!”

VALMENNUS STARTTAA HUOMENNA, JA ON VIELÄ VUOROKAUDEN AJAN -30% TARJOUKSESSA.

Lue lisää valmennuksesta täältä.

Täältä suoraan tarjoukseen. 

Leppoisaa sunnuntaina <3

Nana-Heikkila

 

 

 

Psst.  Koska tuoreempia bikinikuvia en itsestäni löytänyt, alta kuvia vuoden alusta (ja vuoden 2017 lopusta) Sri Lankan reissulta. Tämän postauksen idea ei kuitenkaan ollut esitellä itseäni ja nykyistä bikinikuntoa, vaan herättää ihmiset ymmärtämään, että riittävä syöminen on todella tärkeää. Ja kituuttamalla tuhotaan aineenvaihdunta, täysin turhaa.

 

Miten eroon vatsamakkaroista?

Työ- ja lomamatka Sri Lankassa