Selluliitti, tuo lähes jokaisen naisen ärsyttävä kaveri, josta monet ei MILLÄÄN meinaa päästä eroon. Selluliitin ilmentymistä on turha stressata, sillä sitä ihan oikeasti esiintyy noin 80-90% kaikista naisista. Miehillä huomattavasti vähemmän, sillä miesten rasvasolut ovat erimuotoisia kuin naisten, mikä vaikuttaa selluliitin näkyvyyteen. Itsellänikin selluliittia on, välillä vähän vähemmän ja välillä enemmän. Mutta olen löytänyt toimivia tapoja sen määrän hallitsemiseksi.

Minulta kysytään usein, miten selluliittia olisi mahdollista vähentää ja voiko siitä päästä kokonaan eroon. Kuten aikaisemmin sanoin, en missään nimessä halua että alat stressata omaa selluliittimäärääsi, mutta koska on olemassa tapoja minimoida sen esiintymistä, haluan jakaa nämä parhaimmat vinkkini kanssasi. 

Mitä selluliitti oikeastaan on?

Selluliitti on muhkuraista ihoa, jonka alla oleva rasvakudos näkyy ulospäin. Selluliittia esiintyy, kun rasvakerros työntyy ihon alla sidekudoksen läpi. Yleisimmin selluliittia esiintyy reisien ja pakaroiden seudulla, mutta sitä voi tupsahtaa yllättäen muihinkin paikkoihin. Selluliitti on täysin normaalia ja sen syntyyn vaikuttavat monet asiat: ikä, ruokavalio, aktiivisuus, geenit jne. Selluliitti voi lisääntyä iän myötä, sillä kun iho ohenee, niin kudoksen epätasaisuus näkyy enemmän myös ulospäin. 

Itse näen hyvinkin nopeasti heti esimerkiksi reisissäni, jos olen syönyt epäterveellisesti tai liikkunut vähemmän, sillä iho on todella elintapojemme peili. 

Mitkä tekijät aiheuttavat selluliittia?

Elintavoilla ja geeneillä on suurin vaikutus selluliitin syntyyn. Esimerkiksi huono verenkierto, herkkyys estrogeeni hormonille ja kehon kudosten rakenteelliset eroavaisuudet ovat kaikki perinnöllisiä tekijöitä, joihin voit vaikuttaa vain rajoitetusti tai et ollenkaan. Verenkiertoa ja aineenvaihduntaa pystyy tehostamaan liikunnalla, mutta esim. hormoniherkkyyteen on vaikeampi vaikuttaa. 

Elintapoihisi taas voit vaikuttaa täysin. Jos haluat eroon selluliitista, niin suosittelen kiinnittämään erityisesti huomiota päivittäiseen aktiivisuuteen, ruokavalioon ja lihaskuntotreeneihin. Monet myös hyötyvät erilaisista selluliittihoidoista, mutta yleensä niillä saadaan vain hetkellisesti apua selluliitin esiintyvyyteen, koska hoidot eivät luonnollisesti korjaa perisyytä selluliitin syntyyn. 

Taltuta selluliitti näiden vinkkien avulla

Askelilla ja aktiivisuudella kohti sileämpää ihoa

Mitä aktiivisempi olet, sitä parempi! Jos istuskelet päivät pitkät, on sanomattakin selvää, että se ei ole hyväksi verenkierrollesi ja lihaksillesi, selluliitista puhumattakaan. Saatko tarpeeksi askeleita päivittäin? Jos 10 000 askelta jää usein vajaaksi, niin voit alkaa tavoittelemaan sitä.

Itse kävelen paikasta toiseen aina kun mahdollista, sillä se on helpoin ja tehokkain tapa lisätä omaa aktiivisuutta myös kiireen keskellä. Toki saan hyvin askeleita myös koirien lenkittämisestä. Arkiaktiivisuudessa kyse on niistä pienistä päivittäisistä valinnoista, joten kokeile seuraavia vinkkejä aktiivisuuden lisäämiseksi. 

 • Valitse hissin sijaan portaat
 • Tee työsi seisten (jos teet koneella töitä)
 • Tee lounaalla pikku lenkki
 • Leiki enemmän lasten kanssa
 • Kävele työmatkasi tai edes osa siitä
 • Tee pieni treeni tauon aikana
 • Pidä siivouspäivä

Selluliitin pahin vihollinen 

Kuntosalitreenit auttavat kiinteytymisessä sekä paikallisen verenkierron boostaamisessa. Kun treenaat lihaksesi vahvoiksi ja kimmoisiksi, selluliitille iskee pakokauhu. Kasvattaessasi lihasmassaasi myös rasvanpoltto tehostuu (ja koska selluliitti on rasvaa), lihaskuntotreenit ovat oikeasti sen pahin painajainen. 

 • Pyri 3-4 salitreeniin viikossa
 • Treenaa ongelma-alueita pari kertaa viikossa
 • Muista panostaa myös kehonhuoltoon, sillä se tekee lihaksista elastisemmat

Mitäs suuhun laitetaan?

Ruokavalio on avainasemassa selluliitin synnyssä, sillä jos et seuraa mitä suuhusi laitat, voit olla varma että kehoosi ilmestyy muhkura jos toinenkin alle aikayksikön. Etenkin rasvaiset, korkeahiilihydraattiset ja prosessoidut ruuat lisäävät selluliittia. Myöskään tissuttelu ei kannata, sillä selluliitti rakastaa alkoholia.

 • Syö paljon vihreitä kasviksia
 • Kiinnitä huomiota proteiinin saantiin
 • Kiinnitä huomiota hyvien rasvojen riittävään saantiin
 • Kokeile hiilihydraattisyklitystä (tehostaa rasvanpolttoa)
 • Juo riittävästi vettä kuona-aineiden poistamiseksi

Harjaa hipiää

Kuivaharjaaminen auttaa edistämään verenkiertoa ja tehostaa imuneste- eli lymfakiertoa, mikä voi auttaa vähentämään tulehdusta ja vahvistamaan sidekudosta, joka taas puolestaan minimoi selluliitin esiintymistä. 

Kokeile päivittäistä kuivaharjaamista! Suosittelen kokeilemaan kuivaharjaamista aina ennen suihkussa käyntiä, sillä harjailun jälkeen olisi hyvä pestä kuollut ihosolukko samantien pois. Pyri kuivaharjaamaan itseäsi noin 10 minuuttia. Voit aloittaa lyhyemmilläkin harjailutuokioilla, jos se tuntuu aluksi liian pitkältä ajalta. 

 • Aloita harjailu jalkapohjista ja tee harjalla pyöriviä liikkeitä
 • Etene rauhallisesti harjaillen ylöspäin (pohkeet, polvet, reidet, maha, rinta, kädet)
 • Käy suihkussa ja kosteuta iho vartalovoiteella

Rullaati rullaa

Lihasten käsittely foam rollerin avulla auttaa lihaksiasi palautumaan ja pitämään faskiat kunnossa. Rullaaminen aktivoi verenkiertoa ja boostaa aineenvaihduntaa tehokkaasti varsinkin ongelmallisella reisi-pakara seudulla.

 • Rullaa joka päivä ongelma-alueita 5-20 minuuttia

SHAPE WITH NANA UUTUUS VALMENNUS

Jos haluat kokeilla hiilihydraattisyklitystä ja kuntosalitreenejä taistossa selluliittia vastaan, niin lähde mukaan kanssani treenailemaan uutuus SHAPE WITH NANA kuntosalivalmennukseen. 

Valmennuksessa teemme tehokkaita salitreenejä 3-4 kertaa viikossa ja ravintopuolella kiinnitämme huomiota hiilihydraattien syklittämiseen rasvanpolton maksimoimiseksi, joten tämä valmennus on paras valinta kehonkoostumuksen muokkaamiseen ja selluliitin häivyttämiseen. Pääset tutustumaan valmennukseen tästä.

Shape With Nana verkkovalmennus

Vielä lopuksi haluan sanoa, että toivon sinun keskittyvän selluliitin kyttäämisen sijaan nauttimaan liikunnasta ja löytämään sinun elämääsi hyvinvointia edistäviä toimintatapoja. Kun ruokavalio, liikunta ja mieli ovat balanssissa, niin selluliittikin häviää kuin itsestään tai sitten siihen ei edes kiinnitä huomiota. 🙂

Ihanaa loppuviikkoa sinulle ja nähdään treeneissä!

Nana-Heikkila