KEHOA HUOLTAVA JA AINEENVAIHDUNTAA TEHOSTAVA AAMURUTIINI

Jos olet joskus seurannut kissaa tai koiraa aamuisin, tai pidemmän levon jäljiltä, olet kenties laittanut merkille, että ne venyttävät ja liikuttavat kroppaansa heti liikkeelle lähtiessä? Meidän ihmisten pitäisi tehdä ihan samaa, hieman venytellä, taivutella, laittaa ylipäätään keho liikkeelle. Näin mielemme, kehomme ja aineenvaihdunta lähtee hyrräämään tehokkaammin ja koko päivä käynnistyy ihan eri tavalla.

Osa meistä tykkää hoitaa päivän treenit jo heti aamusta alta pois, mutta jos olet hieman hitaammin lämpeävää tyyppiä eikä aamutreenit innosta, niin tässä olisi ihana kehoa huoltava ja aineenvaihduntaa tehostava aamurutiini käyttöösi. Voit tehdä kaikki liikkeet tai valita omat suosikkisi. Ihana uusi tapa syksyyn ja oman hyvinvoinnin tehostamiseksi!

KEHOA HUOLTAVA JA AINEENVAIHDUNTAA TEHOSTAVA AAMURUTIINI

Kun herättelemme kehoa heti aamusta lempeällä liikkeelle, sekä päivä että aineenvaihdunta käynnistyvät rivakammin ja keho sekä mieli kiittävät. Koko olemus muuttuu kun voitelemme kehoamme liikkeen kautta liikkuvammaksi ja toimintakykyisemmäksi!

Voit tosiaan valita näistä omat suosikkiliikkeesi tai toistaa kaikki liikkeet, ja tehdä näistä joka-aamuisen rutiinin. Pyri kuitenkin vähintään siihen, että tekisit näitä liikkeitä 3 kertaa viikossa. Tai siitä on jo todella hyvä lähteä liikenteeseen.

LIIKKEET

1. KYYKKY + TAKAREIDEN VENYTYS + KYYKKYYN + AVAUS

Mene syväkyykkyasentoon tai sellaiseen kyykkyasentoon johon liikkuvuutesi antaa myöten. Voit jäädä hyvin ylemmäs. Suorista jalat ja anna yläkropan roikkua rentona alhaalla, rentouta hartiat.

Palaa takaisin kyykkyyn, puske polvia ulospäin varpaiden suuntaan, ja avaa kädet ylös sivuille, jolloin tunnet venytyksen lapojen alueella (muun muassa). Älä väännä käsiä väkipakolla taakse (jolloin alaselkä notkistuu), vaan nosta kädet sille korkeudelle, mikä tuntuu mukavasti venyttävän yläkroppaasi.

Toista 10 kertaa.

KYYKKY

TAKAREIDEN VENYTYS

KYYKKY

RINTARANKAAN LIIKETTÄ

RINTARANGAN LIIKKUVUUS

2. ETUKOBRA + NILKKAAN TAIVUTUS

Asetu ensin etunojaan, ja lähde siitä tiputtamaan varovasti lantiota alas maahan, siirtäen katseen ylöspäin. Jos liike tuntuu epämiellyttävältä alaselässä, voit ensin tulla päinmakuulle, ja nostaa yläkroppaa kevyesti ylöspäin pitäen kyynärvarret maassa.

Voit myös kevyesti jännittää pakaroitasi ja olla kaartamatta alaselkää liikaa.

Tämän jälkeen työnnä peppuasi kohti taivasta/kattoa ja taivuta vastakkaisen nilkan puoleen. Takareidet venyvät mukavasti ja liike vetreyttää koko kehoa.

Palaa takaisin etunojaan tai etukobraan, pidä katse ylhäällä jolloin etuketju venyy, ja toista tämän jälkeen taivutus nilkkaan toiselle puolelle.

Toista 5 kertaa per puoli.

LIIKKUVUUSHARJOITTELU

VENYTYS

3. LONKANKOUKISTAJAN VENYTYS + KIERTO

Aseta oikea jalka taakse, käännä niin sanotusti häntä koipien väliin ja laskeudu alas, jolloin tunnet venytyksen taaimmaisen jalan lonkankoukistajassa. Varo ettei liike lähde alaselästä, eli alaselkää ei saa päästää notkolle.

Voit tehostaa venytystä kiertämällä vastakkaista kättä taaimmaisen jalan puoleen, eli etummaisen jalan puolelta etukautta ympäri ja nojaus taakse kohti taaimmaisen jalan nilkkaa. Pidä hetki venytyksessä, ja vaihda jalkojen paikkaa ja toista toiselle puolelle.

Toista 10 kertaa per puoli.

LONKANKOUKISTAJAN VENYTYS

VENYTTELY

4. OLKAPÄÄN KIERTO JA RINTALIHAKSEN VENYTYS

Asetu kontalleen niin että painopiste on jaloilla. Voit ottaa leveämmän haara-asennon käsillä (helpompi) tai kapeamman (vaatii liikkuvuutta enemmän).

Lähde tuomaan toista olkapäätä kohti lattiaa, katse osoittaa vastakkaiseen suuntaan (tai maahan, jos venytys on liian kova). Pidä venytyksessä hetki, jonka jälkeen toista toiselle puolelle.

Toista 10 kertaa per puoli.

Rintalihaksen venytys

liikkuvuus

5. KISSA LEHMÄ LIIKE RINTARANGALLE

Tämä liikesarja tekee hyvää rintarangalle. Asetu kontalleen, polvet lonkkien alla. Käännä häntäluu ylöspäin jolloin selkä notkistuu, ja hengitä samalla sisäänpäin. Tämän jälkeen käännä häntäluu alaspäin ja hengitä ulospäin, jolloin selkä pyöristyy.

Tee erittäin rauhallista liikettä ja hengitä syvään, jolloin saat aktivoitua myös parasympaattisen hermoston.

Nauti liikkeestä, ethän tee liikkeitä liikaa voimaa käyttäen tai kipua aiheuttaen.

Toista 15 kertaa.

rintarangan liikkuvuus

Kissa lehmä

Kun otat tämän sarjan osaksi aamurutiinejasi, lupaan, että liikkuvuutesi paranee ja päivät lähtevät tehokkaammin käyntiin!

Psst. Jos tykkäsit tästä liikkuvuussarjasta, pidät varmasti myös kehonhuolto- ja joogaharjoituksista, joita uutuus valmennus Vapauta Virkeytesi sisältää.

Vapauta Virkeytesi -valmennuksessa pääset eroon väsymyksestä ja vetämättömästä olosta. Lue lisää valmennuksesta täältä.

Nana-Heikkila