mitä syödä ennen aamutreeniä

Minulta kysytään usein mitä syödä ennen aamutreeniä, ja oma mielipiteeni asiaan on jotain sellaista, joka antaa heti energiaa, muttei ole liian raskasta. Kannattaa huomioita siis mitä syö ja millaista treeniä on tekemässä.

Täydellä vatsalla on tukala treenata, joten ei ole ihan sama mitä syö, ja kuinka paljon. Kerron teille tässä postauksessa miten itse ajoitan syömiset ja treenit, sekä muutamat yleisvinkit, mitkä kannattaa huomioida.

mita-syoda-ennen-aamutreenia

Aamupala ennen treeniä?

Jos lähdet tekemään rauhallista treeniä, kuten kävelyä, joogaa tai kehonhuoltoa, ei aamupala ole välttämätöntä. Treeni ei vaadi niin paljon energiaa, kuin esimerkiksi salitreeni tai muu rankempi harjoittelu. Tämäkin on tietysti kovin yksilöllistä, joten huomioithan signaalit mitä sinun kehosi sinulle lähettää.

Jos rankempaa treeniä lähtee tekemään tyhjällä vatsalla, voi energiat loppua kesken ja treenitehot laskea. Huono olo voi myös yllättää ikävästi ennen tai jopa kesken treenin. Tästä syystä onkin hyvin tärkeää syödä edes jotain pientä ennen rankempaa treenituokiota.

Olen tällä hetkellä Thaimaassa kuvaamassa treenivideoita tulevaan kehonpaino-verkkovalmennukseeni, ja täällä treenikuvaukset on aikataulutettu aikaiseen aamuun (klo 6-8) ja alkuiltaan. Ennen treeniä en ehdi tai pysty syömään tuhdisti, mutta energian riittävyys treenissä on kuitenkin huomioitava.

Esimerkki omista ruokailustani Thaimaan kuvauksissa:

Klo 6 herätys
Klo 6.10 proteiinijuoma ja hiilihydraatin lähde (banaani, taatelit) elektrolyyttijuoma, bcaa, glutamiini
Klo 6.30-8 treenit (kuuma ja kostea ilmasto, hikoilu runsasta, tämän takia elektrolyyttijuoma)
Klo 8-8.30 suihku yms
Klo 8.45 runsaampi aamupala
Klo 10-16 bloggaus, kuvaussuunnitelmat, some, sähköpostit ja muut työt
Klo 14-15 lounas (välissä esim. pähkinöitä, banaani tms ennen treeniä)
Klo 16-18.30 treenivideoiden ja muun materiaalin kuvaus
Klo 20 päivällinen
Klo 21-22 töitä
Klo 22 proteiinijuoma/-patukka, magnesium ennen nukkumaanmenoa

hedelmat
Varsinainen aamupala on siis ajoitettu heti treenin jälkeen. Aamupala sisältää proteiinin ja hiilihydraatin lähteen, sekä rasvoja tulee muun muassa kananmunista. Heti treenin jälkeen voisi juoda myös palautumisjuoman, jossa on sekä proteiinia että hiilihydraattia, jos tietää, että aamupalan syöminen viivästyy. Vaihtoehtoisesti myös proteiinijuoma ja banaani/riisikakut toimivat hyvin.

Täysin tyhjät energiavarastot saattavat aiheuttaa myös sen, että energiaa lähdetään purkamaan lihaksista. Tämä on kuitenkin yleensä hyvin epätoivottu katabolinen (hajoittava) tila, varsinkin jos lihaskasvu on se, mitä tavoitellaan.

aamutreeni

Iltatankkaus

Jotkut ajoittavat tankkauksen myös iltapalalle, jolloin energiat riittävät aamutreeniin syömättä mitään. Kannattaakin rohkeasti kokeilla mikä on se paras vaihtoehto juuri sinulle. Jos lähdet aamulenkille, voit kenties illalla tankata runsaammin hiilihydraattia kuten kaurapuuroa, ja aamulla ottaa huikat proteiinijuomasta ja syödä banaanin.

Jos taas edessä on tiukka voimatreeni, voit kokeilla esimerkiksi puolikasta kaurapuuroannosta ja proteiinijuomaa.

aamupala2
Huomaatko itse, että ruokailu tai kenties iltatankkaus vaikuttaa omaan treeniisi? Mikä ratkaisu toimii sinulla parhaiten?

Katso täältä myös vinkkini kuudesta erilaisesta välipalasta ennen treeniä.

Nana-Heikkila

 

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna