Kovaa treenaava, palaudu paremmin kovan treenisuorituksen jälkeen

Kun treenataan kovaa tai kokonaiskuormitus nousee korkealle, tietyistä lisäravinteista on ihan tutkitustikin hyötyä. Osa auttaa palautumisessa, osa tehostaa vastustuskykyä – nimittäin kovien treenisettien jälkeen keho on herkkänä erilaisille bakteereille ja pöpöille alenneen immuniteetin takia.

Olin itse reilu kuukausi takaperin Espanjassa omalla treenileirillä, jossa treenejä tuli päivässä parhaimmillaan 3. Syyskuussa olimme myös vetämälläni treenilomalla Portugalissa, jossa annoin treenilomalaisille lisäravinteita, joilla he pääsivät tehostamaan treeneistä palautumista ja saivatkin apua muun muassa kipeisiin lihaksiin. Toki optimaalinen palautuminen tulee huomioida jo itse harjoittelussa lämmittelyiden, treenin rakenteen, kehonhuollon ja loppuverryttelyn muodossa, mutta joskus myös lisäravinteista saadaan kaivattua apua ja saadaan optimoitua palautumista. 

Kovaa treenaava, palaudu paremmin kovan treenisuorituksen jälkeen

Kaupallinen yhteistyö: Puhdas+ KOODILLA nana20 saat -20% alennusta Puhdas+ verkkokaupasta

PALAUDU PAREMMIN – MUISTA KOKONAISUUS!

Heti alkuun haluan muistuttaa, etteivät mitkään lisäravinteet korvaa fiksusti rakennettua ruokavaliota, riittävää unta ja palautumista eikä järkevästi rakennettua treenikokonaisuutta. Tavallinen kuntoilija ei myöskään välttämättä tarvitse avukseen lisäravinteita, mutta heti kun treenivolyymit kasvaa, tai esimerkiksi ollaan treenileirillä, jossa treenejä tulee huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin, lisäravinteista voi saada kaivattua apua.

Kaikkia pillereitä ja jauheita ei kannata alkaa käyttämään summa mutikassa, vaan tutustu huolellisesti tuotteisiin ja valitse itsellesi oikeasti tarvittavat lisäravinteet. Kuten aikaisemmin kirjoitin, lisäravinteilla ei tehdä tuloksia, mutta ne tukevat hyvin rakennettua ja fiksua treeni- ja ravintokokonaisuutta.

Lisäravinteilla voidaan tehostaa palautumista, ehkäistä harjoittelun aiheuttamaa kataboliaa eli lihaskudoksen hajoamista, parantaa suorituskykyä ja jaksamista sekä tehostaa vastustuskykyä.

LISÄRAVINTEET TUKEMAAN PALAUTUMISTA SUUREN TREENIKUORMAN ALLA

Listaan tähän sekä itse käyttämiä että Portugalin treenilomalaisten käyttämiä lisäravinteita, joista saimme apua tehokkaaseen palautumiseen, suorituskyvyn nostoon sekä helpottamaan lihaskipuja. Listassa on mukana myös sellaisia tuotteita, joita meillä ei ollut mukana Portugalin treenilomalla tai omalla treenileirilläni Espanjassa, mutta joista on hyötyä palautumisessa kovan kuormituksen alla.

lisäravinteet

treenileiri

C-VITAMIINI

C-vitamiini on kovaa treenaavalle ja jokaiselle liikkujalle tärkeä vesiliukoinen vitamiini. Se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja vähentää elimistön haitallista hapetusstressiä, joka johtaa muun muassa immuunipuolustuksen heikkenemiseen.

Kova liikunta lisää hapetusstressiä ja eri antioksidanttien tarvetta, joten c-vitamiini on erityisen hyödyllinen ravintolisä urheilijalle, sillä se edistää immuunijärjestelmän ja hermoston normaalia toimintaa.

Loistava tuote Puhdas+ verkkokaupasta, C-vitamiini 1000mg

MAGNESIUM

Magnesium osallistuu yli 300:n entsyymin toimintaan elimistössämme, joten se on todella tärkeä kivennäisaine elimistömme toiminnalle.

Magnesiumin puute voi aiheuttaa kivuliaita lihaskramppeja, jotka ovat yleinen vaiva urheilijoilla. Magnesium osallistuu elimistön toimintoihin, joihin liittyy sähkövaraus, joten magnesiumin saanti on erityisen tärkeää muuan muassa lihassoluille ja niiden supistumiselle ja rentoutumiselle.

Kovaa urheillessa C-vitamiinin lisäksi olisi tärkeää huolehtia myös riittävästi magnesiumin saannista. Normaali saantisuositus magnesiumille on naisilla 280 mg ja miehillä 350 mg, raskas liikunta lisää kuitenkin magnesiumin tarvetta huomattavasti. Kovaa urheilevan magnesiumin päivätarve voi olla naisilla jopa 1500 mg, ja miehillä 2500 mg.

Helpoiten magnesiumia saa laadukkaista lisäravinteista, ja itsellä on ollut käytössä jo pitkään erilaisia Puhdas+ magnesiumlisiä.

Käytän päivittäin Puhdas+ magnesiumsitraattijauhetta, joka on helppo sekoittaa veteen tai mehuun. Treenileirillä tankkaan tätä usemman kerran päivässä, viimeiseksi aina myöhään illalla sillä magnesium voi parantaa myös unenlaatua. Magnesiumia on saatavilla myös kapselimuodossa, joka on merivedestä eristettyä magnesiumia. Kapseleita on helppo kuljettaa reissussa mukana.

Käytän magnesiumia myös ulkoisesti joko suihkeen tai geelin muodossa, sillä se imeytyy nopeasti ihon läpi. Suihke on helppo suihkauttaa esim. polvitaipeeseen tai jalkapohjiin. Geeliä käytän paikallisesti kipeille lihaksille, ja tämä olikin suuressa suosiossa treenilomalaisten lihasten kipeytyessä sekä myös yhdessä vanhassa nilkan nyrjähdystapauksessa.

Puhdas+ Magnesium suihke nivelille lievittää lihas- ja nivelkipua sekä turvotusta venähdyksissä, nyrjähdyksissä ja rasitusvammoissa. Se myös nopeuttaa lihasten palautumista, rasituksen jälkeen.

Magnesiumin liikasaanti on helppo tunnistaa – jos esiintyy löysää vatsaa, kannattaa annostusta hieman vähentää kunnes vatsa taas rauhoittuu.

Mikäli kärsit joistain seuraavista oireita, kannattaa kiinnittää huomiota tarpeelliseen magnesiumin saantiin, ja oireet voivat kadota yllättävänkin nopeasti:

 • lihaskrampit
 • palautumisongelmat
 • suonenvedot
 • uniongelmat (nukahtamisvaikeudet, katkeileva uni)
 • voimaton tunne
 • energian puute
 • heikentynyt suorituskyky
 • alentunut vastustuskyky
 • korkea kortisoli ja stressi
 • ylikuormittunut hermosto
 • väsymys
 • hermostuneisuus ja ärtymys
 • sydänsairaudet (magnesium ehkäisee mm. sydänlihasta kalkkeutumasta)

Puhdas+ COLLAGEN & MAGNESIUM + C-VITAMIINI

Uusi, juuri markkinoille tullut Puhdas+ Collagen & Magnesium + C-vitamiini tuote sisältää kaikki liikkuvan tai urheilevan ihmisen tärkeimmät ravintoaineet ja tämä uutuustuote lähteekin ehdottomasti tuleville treenilomille mukaan sekä myös arkeen tukemaan palautumista ja suorituskykyä.

Jauheen voi sekoittaa veteen, smoothieen tai palautusjuomaan. Tuote on valmistettu kotimaassa ja se on 100 % lisäaineeton.

Lisäravinteet palautumiseen

KOLLAGEENI

Elimistössämme oleva kollageeni on yksi elimistömme tärkeimmistä proteiineista. Elimistössämme syntyvän kollageenin tehtävä on pitää iho kimmoisana, nivelet liikkuvina ja luut vahvoina ja kestävinä. Sen tuotanto alkaa vähentyä hiljalleen 25. ikävuoden jälkeen ja keski-iässä sen tuotanto on vähentynyt jo merkittävästi. C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon normaalia toimintaa varten.

Kovien urheilusuoritusten aikana tai esimerkiksi treenileirillä kannattaakin harkita kollageenituotteen lisäämistä lisäravinteen muodossa tukemaan nivelten hyvinvointia.

Puhdas+ tuotevalikoimasta löytyy useampaa erilaista kollageenituotetta, joista urheilevalle henkilölle suosittelen erityisesti seuraavia:

Puhdas+ Sport Collagen & C-vitamiini & OptiMSM on optimaalinen yhdistelmä liikkuvalle ihmiselle. Tuote sisältää maailman tutkituinta ja laadukkainta Peptan-kollageenia, maailman puhtainta, tehokkainta ja laadukkainta MSM-tuotetta sekä C-vitamiinia.

Puhdas+ Sport Collagen on erikoisvalmiste urheilijalle ja liikkuvalle ihmiselle. Tuote sisältää puhdasta kollageenia, ei mitään muuta. Kollageeni on korkealaatuinen proteiini. Proteiini edistää lihasmassan kasvua ja säilymistä sekä luuston pysymistä normaalina. Kollageenissa on ainutlaatuinen aminohappokoostumus, joten se toimii erittäin hyvänä proteiininlähteenä.

D-VITAMIINI

Suomessa D-vitamiinilisän käyttö on perusteltua etenkin talvisin, sillä D-vitamiinin puutostilalla on yhteys ihmisen yleiseen terveyteen. Kovaa treenaava saa vastustuskykyä paremmaksi D-vitamiinilla, ja D-vitamiini kannattaisikin ottaa käyttöön etenkin jos kehoa kuormitetaan kovalla treenillä (myös toki muutenkin).

Puhdas+ tuotevalikoimassa löytyy erilaisia D-vitamiinivalmisteita, on nestemäistä, kasviperäistä, kapselia ja suihketta. Heidän valikoimastaan löytyy myös lapsille sopivat D-vitamiinivalmisteet sekä vegaaneille oma Omega 3, EPA+DHA.

GLUTAMIINI

Glutamiini on aminohappo, jota tarvitaan kaikista aminohapoista eniten. Glutamiini on suolen sidekudoksen tärkeimpiä rakenneosia. Lihasstressi, kuten tulehdukset, leikkaukset sekä rankka urheilu vähentävät kehon glutamiinivarastoja erityisesti lihassoluissa. Glutamiini on suosittu ravintolisä urheilijoiden keskuudessa. Glutamiini sekoittuu helposti veteen ja on maultaan neutraali.

KREATIINI

Kreatiinia on luonnostaan lihaksistossa ja sillä on tärkeä rooli kehon energia-aineenvaihdunnassa.  Tutkimukset osoittavat, että kreatiinilisä parantaa suorituskykyä räjähtävissä, lyhytkestoisissa suorituksissa.

Kreatiini auttaa varastoimaan energiaa lihaksiin. Kreatiini parantaa kestävyyttä kovissa ja lyhyissä suorituksissa. Parantuneen harjoittelutehon kautta kreatiini vaikuttaa siten myös lihasten kehittymiseen. Kreatiini kerää lihassoluihin nestettä, joten käytön aloittaessa paino saattaa nousta noin kilon tai kaksi.

PROTEIINILISÄ

Riittävän proteiinin saaminen kovaa treenatessa on ehdottoman tärkeää. Proteiinilisät eivät saa korvata ruoasta saatavaa proteiinia, mutta proteiinilisät imeytyvät nopeammin, ja tätä kautta esimerkiksi treenin jälkeen elimistö saa heti käyttöönsä tarvittavia rakennusaineita. Proteiinilisä on myös oiva tapa varmistaa korkeampi proteiininsaanti ilman ylimääräistä rasva- tai hiilihydraattikuormitusta.

Laadukkaalla proteiinilisällä varmistat hajottavan tilan kääntyvän rakentavaksi tilaksi, tehostat palautumista ja tätä kautta avitat myös omaa kehittymistäsi. Itsellä on käytössä Foodinin vanija heraproteiini.

treenileiri

palaudu paremmin

ALENNUSKOODI nana20 PUHDAS+ VERKKOKAUPPAAN

Olen itse käyttänyt ja suositellut Puhdas+ tuotteita jo vuosien ajan. Tänä vuonna pääsin sopimaan yhteistyösopimuksen heidän kanssaan, josta olenkin äärimmäisen kiitollinen. Yhteistyön kautta sain treenilomalaisille Puhdas+ tuotepaketit sekä saan silloin tällöin arpoa heidän tuotepakettejaan sosiaalisen median kanavissani.

Sain myös lukijoilleni käytettäväksi alennuskoodin, jolla saa -20% alennusta Puhdas+ verkkokaupasta. Tilauksen yhteyteen kannattaakin laittaa alennuskoodi nana20, jolloin ostoskorin tuotteiden hinnasta lähtee pois 20%.

Miksi Puhdas+?

Puhdas+ tuotteet ovat korkealaatuisia ja kotimaisia ravintolisiä. Valmistuksessa ei käytetä ylimääräisiä ainesosia, kuten säilöntäaineita, väriaineita ja pintakäsittelyaineita. Tilausprosessi on aina hyvin helppo ja tuotteet tulevat nopeasti.

Pystyn itse luottamaan Puhdas+ tuotteisiin ja seisomaan niiden takana 100%, ja tämän pystyn sanomaan useamman vuoden käyttökokemuksen ansiosta.

*     *      *      *       *      *

Nana-Heikkila

 

 

 

palaudu paremmin

treenileiri