Tehosta palautumistasi, hoida stressiä ja paranna unenlaatuasi Neurosonic-hoidoilla

Kärsitkö uniongelmista, pitkittyneestä stressistä tai alipalautumisesta? Erilaiset uni- ja palautumisongelmat ovat hyvin yleisiä nykypäivänä, mutta onneksi meillä on erilaisia tapoja parantaa omaa palautumista, stressinhallintaa sekä myös unenlaatua.

Vielä muutama vuosi sitten kärsin itse vakavammista uniongelmista, jolloin haasteena olivat yöheräilyt sekä nukahtamisvaikeudet. Akuuttiaikana kävin Neurosonic-sarjahoidoissa, jotka auttoivat parantamaan omaa unenlaatua huomattavasti. Tämän jälkeen olen panostanut eri tavalla uneen, mutta Neurosonic kulkee silti matkassa mukana tehostamassa omaa palautumista ja unenlaatuani.

Tehosta palautumistasi, hoida stressiä ja paranna unenlaatuasi Neurosonic-hoidoilla

Kaupallinen yhteistyö:  Stressinhallinta ja Psykoterapiakeskus Toivo

Hyvinvointiprojektini

Aloitin viime vuoden lopulla oman hyvinvointiprojektini, jonka käynnistin yhteistyössä Toivon kanssa. Stressinhallintakeskus Toivo oli minulle tuttu jo entuudestaan, sillä muutama vuosi sitten kävin heidän tiloissaan Neurosonic-hoidoissa, kun kärsin uniongelmista.

Tällä kertaa yhteistyön motivaattorina oli saada kehoni palautumaan paremmin, sillä elän hektistä ja usein myös stressaavaa arkea. Projekti käynnistettiin Firstbeat hyvinvointimittauksella, jossa minuun kiinnitettiin anturit kolmeksi päiväksi, ja anturit mittasivat palautumistani vuorokauden aikana.

Mittaus auttaa tunnistamaan stressaavat tekijät sekä hyvinvointianalyysi arvioi myös unen laatua ja unen riittävyyttä, sekä auttaa löytämään tasapainon työn ja vapaa-ajan kuormitukselle. Analyysi perustuu sydämen sykevälivaihtelun analyysiin.

Analyysin pohjalta minulle rakennettiin oma Neurosonic hoito-ohjelma, jolla pääsen tehostamaan palautumistani ja lieventämään stressiä. Analyysissa kävimme läpi Toivon edustajan kanssa myös muita seikkoja, joihin minun tulisi kiinnittää huomiota, kuten iltarauhoittuminen, unirytmin tasaiseksi saaminen ja yön rauhoittaminen (puolisoni tulee usein eri aikaan nukkumaan, mikä aiheuttaa katkonaista unta ja unirytmin keskeytymistä).

Analyysin pohjalta lähdin toteuttamaan muutoksia kohti parempaa palautumista.

Miten Neurosonic toimii?

Neurosonic on psykoterapeutti Marco Kärkkäisen kehittämä hoitomenetelmä, joka rauhoittaa autonomista hermostoa, ja sitä kautta vaikuttaa muun muassa stressiperäisten oireiden ja työuupumuksen ja mielialahäiriöihin liittyvissä unihäiriöissä.

Värähtely saa kehossa aikaan samantyyppisen lihasstimulaation kuin liikunnan aikana, joka tehostaa ja tasapainottaa autonomisen hermoston toimintaa. Kun autonominen hermosto saadaan rauhoitettua, jännitys laskee, ja hoidon jälkeen olo on rauhallinen, nukahtaminen tapahtuu nopeammin ja unen laatu muuttuu syvemmäksi ja palauttavaksi.

Itselläni on käytössä suomalainen Oura-sormus, jolla olen mittaillut Neurosonic-hoitojen vaikutusta omaan rauhoittumiseen ja unenlaatuun. Oura näyttää selkeästi miten kehoni rauhoittuu hoidon aikana, ja usein nämä Neurosonic-hoidot ovatkin ainoita hetkiä päivän aikana, jotka Oura tunnistaa rentoutumisena. Rentoutumisen aikana sykkeeni laskee, sekä hoidot vaikuttavat myös syvän unen ja REM-unen määrään positiivisesti.

Tehosta palautumistasi, hoida stressiä ja paranna unenlaatuasi

Tehosta palautumistasi, hoida stressiä ja paranna unenlaatuasi
Neurosonic-laitteita on erilaisia, ja hoitomenetelmä riippuu koettavasta ongelmasta. Neurosonic-hoidolla voidaan hoitaa muun muassa seuraavia ongelmia:

 • lihasjännitykset, kiputilat, päänsärky
 • nestekierron ja verenkierron ongelmat
 • vatsantoiminnan ongelmat
 • uniongelmat
 • pitkittynyt stressi
 • vammat ja kuntoutusta vaativat loukkaantumiset
 • neliraajahalvaus ja kuntoutus
 • vanhusten huolto
 • ms-potilaan fysioterapia
 • pitkäaikaissairaiden hoito
 • neurologiset ongelmat

Oma Neurosonic hoito-ohjelma

Kuten aikaisemmin mainitsin, kävin itse kokeilemassa näitä hoitoja jo 2 vuotta sitten Toivossa Malmilla, jolloin pääsin testaamaan useampaa erilaista hoitotuolia ja -ohjelmaa. Nyt sain yhteistyössä Toivon kanssa divaanin käyttööni toimistolle, ja minulle räätälöitiin oma hoito-ohjelma.

Hoito-ohjelmaani kuuluu eripituisia rentouttavia sekä palauttavia ohjelmia. Lyhin ohjelma kestää 10 minuuttia ja pisin 41 minuuttia, joten valinnan varaa löytyy. Lyhin hoitoaika sopii myös kiireisempään päivään.

Neurosonicilla on myös aktiiviliikkujalle suositeltuja aktivoivia ohjelmia, jotka stimuloivat aineenvaihduntaa ja aktivoivat vireystilaa. Koska oma tavoitteeni on tällä hetkellä tehostaa palautumista ja rauhoittaa kehoa, en itse ole käyttänyt aktivoivia ohjelmia nyt ollenkaan.

Tehosta palautumistasi, hoida stressiä ja paranna unenlaatuasi

Tehosta palautumistasi, hoida stressiä ja paranna unenlaatuasi

Tehosta palautumistasi, hoida stressiä ja paranna unenlaatuasi

Itse hoito on erittäin miellyttävää, se suoritetaan joko nojatuolissa, patjalla, sängyssä tai divaanilla. Näitä laitteita myydään myös erikseen, sekä patjoja on saatavilla myös vuokrakäyttöön. Tällaisen tuolin tai divaanin hankinta työpaikalle voi oleellisesti parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja parantaa työssä jaksamista. Tästä syystä minunkin toimistoltani löytyy nyt divaani.

Hoidon aikana voi myös lukea tai kuunnella vaikkapa äänikirjoja, sillä matalataajuinen värähtely vaikuttaa hermostoomme palauttavasti vaikka tekisimmekin samanaikaisesti jotain muuta. Olen silti itse pyrkinyt ottamaan tämän ajan itselleni ja olla tekemättä mitään muuta. Alkuun ajatukset aina pyörivät päässä, mutta pidempien hoitojen aikana huomaan rentoutuvani täysin hoidon loppukolmanneksella viimeistään.

Mikä on tilanne tällä hetkellä?

Olen saanut tehostettua palautumistani Neurosonicin avulla, ja tällä hetkellä suunnittelen siirtäväni divaanin kotikäyttöön. Tällöin pystyn tehostamaan iltarauhoittumista vieläkin paremmin ja kenties luomaan uuden iltarutiinin Neurosonicia käyttäen.

Valitettavasti vieläkin satunnaisesti eri rytmit puolison kanssa vaikuttavat yöuneni katkonaisuuteen, mutta uni jota nukun, on kuitenkin pääsääntöisesti palauttavaa. Toiveena olisi saada myös mies innostumaan Neurosonicin käytöstä jos divaani olisi kotonamme. Toinen vaihtoehto on vuokrata tai ostaa Neurosonic-patja, jota on helpompi siirrellä paikasta toiseen.

Miten parantaa unen laatua ja palautumista?

Riittävän unen määrän ja -laadun merkitys hyvinvoinnillemme on ratkaisevassa asemassa, eikä näiden merkitystä voi riittävästi korostaa. Tämän takia onkin tärkeää panostaa omiin yöuniin ja palauttaviin hetkiin vuorokauden aikana.

Oma kokemus kertoo eniten unen laadusta. Jos heräät aamuisin virkeänä ja vireystaso pysyy yllä hyvin koko päivän, et todennäköisesti kärsi huonosta unen laadusta tai riittämättömästä unen määrästä.

Jos kuitenkin kärsit palautumis- tai uniongelmista, kannattaa näihin panostaa tosissaan. Voit vaikuttaa omaan unen laatuusi seuraavilla asioilla:

 • sulje elektroniikkalaitteet 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa
 • älä tee kovatehoista treeniä liian myöhään illalla
 • panosta hiilihydraattipitoiseen iltapalaan muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa
 • panosta iltarentoutumiseen
 • vähennä valaistusta illalla
 • pimennä makuuhuone tai käytä unimaskia
 • ota käyttöön iltarentoutumista tehostava rutiini (venyttely, piikkimatto, Neurosonic)
 • hengitys- ja rentoutusharjoitukset

Mistä tunnistaa alipalautuminen?

Alipalautumiseen ei tarvita aina kovaa treeniä, vaan voimme kärsiä alipalautumisesta jos arjen kokonaiskuormitus on liian suurta. Liian korkea tai pitkään jatkunut stressi voi vaikeuttaa palautumistamme, erilaiset ongelmat töissä tai parisuhteessa voivat myös kuormittaa hermostoamme ja mieltämme liikaa.

Merkkejä alipalautumisesta:

 • unen laadun heikkeneminen
 • kohonnut aamusyke
 • sykkeen nouseminen pienessäkin liikkeessä
 • libidon lasku eli seksi ei kiinnosta
 • mielialan lasku
 • motivaatio treeniin kadoksissa
 • jatkuva väsymys

Olen itse ollut alipalautuneessa tilassa useamman kerran, sillä olen aikoinaan kuormittanut hermostoani liikaa, eikä se vieläkään tunnu toimivan optimaalisesti. Tästä syystä haluan panostaa riittävään palautumiseen käyttämällä Neurosonicia, mutta luonnollisesti myös elintavoilla.

Elän itse kiireistä yrittäjän elämää, ja välillä arki on todella hektistä. Tiedostan itse, että parempaa palautumista tulisi vaalia myös ottamalla vähän rennommin. Vähemmän töitä, enemmän vapaa-aikaa.

Työstän tällä hetkellä esikoiskirjaani (ilmestyy elokuussa Tammen kustantamana), olen mukana TV-produktiossa, vedän bootcampeja, pyöritän useampaa verkkovalmennusta, opiskelen, tuotan sisältöä päivittäin Instagramiini, kirjoitan blogia… Eli hommia riittää! Kun kirja- ja televisioprojektit loppuvat, myös arki rauhoittuu. Mutta siihen asti tarvitsen kaiken mahdollisen avun mikä omaa palautumistani voi parantaa.

Tiedän, että Neurosonic on jäänyt itselle käyttöön pysyvästi. Kiireisinä hetkinä panostan sen käyttöön enemmän, ja kun arki rauhoittuu, voin ylläpitää hoitotuloksia satunnaisella käytöllä.

Tarjoukset Oura-sormuksesta ja Neurosonic-laitevuokrauksista

Stressinhallinta ja Psykoterapiakeskus Toivo tarjoaa lukijoilleni seuraavat erityistarjoukset (mainitse Nanafit tilauksen/ajanvarauksen yhteydessä):

 • Oura -sormuksen ostajille veloituksetta:
  – Alkukartoitus (uni, stressi, vireystaso) + 25 minuutin rentoutushoito Neurosonic PRO-tuolissa. Voimassa 28.2.2019 saakka.
 • Neurosonic -laitevuokraukset -10 %.
Voimassa 28.2.2019 saakka.
Tehosta palautumistasi, hoida stressiä ja paranna unenlaatuasi Neurosonic-hoidoilla
Parempia palautumishetkiä toivotellen,
Nana-Heikkila