Stressi ja liikunta - rankaisetko itseäsi hikitreenillä, vaikka olet uupumuksen partaalla?

Stressi ja liikunta voivat toimia hyvin yhdessä, jos osaat liikkua oikealla tavalla suhteessa jaksamiseesi. Mutta liikunta voi kuormittaa jo valmiiksi stressaantunutta kehoa myös liikaa. Jos työt stressaavat, parisuhde stressaa, jatkuva kiire stressaa, masentaa, ahdistaa ja voimat ovat ihan lopussa, ei hikirääkki  ole juuri nyt sinun juttusi.

Jos olet henkisesti ja fyysisesti ihan loppu, ei ratkaisu ole kova treeni, sillä se kuormittaa kehoasi entisestään, ja yleensä on vain ajan kysymys koska kamelin selkä katkeaa. Pakkolepokaan ei ole paras ratkaisu, vaan liikkuminen pitäisi suhteuttaa omaan vointiin, sillä liike on lääkettä. Mitä sitten kannattaa huomioida, jotta treeneistä olisi ylipäätään hyötyä, jos keikut siellä jaksamisen äärirajoilla jo valmiiksi?

Stressi ja liikunta

Jos kärsit pitkittyneestä tai kroonisesta stressistä, kortisolin nostaminen hikitreenillä ei välttämättä tee hyvää, ellei sitä tee oikein. Jos stressaantunut keho lähtee kuormittamaan itseään vääränlaisella liikunnalla, voi seinä tulla vastaan nopeasti, ja toipuminen voi viedä kauan.

On kuitenkin hyvin yleistä, että ihminen lähtee tuulettamaan päätä lenkkipolulle tai kuntosalille, vaikkei fyysisesti paukkuja siihen olisi. Oravanpyörä on valmis. Lisää treeniä, lisää kuormitusta, lisää pahaa oloa.

Liikunnan jättäminen kokonaan pois ei myöskään kannata, sillä oikeanlainen liikunta vapauttaa kehossamme endorfiinejä, ja lisää hyvänolon tuntemuksia. Kannattaakin huomioida muutama seikka liikkumisessa, jotta se tukisi hyvinvointiamme, eikä päinvastoin huonontaisi oloamme.

Jos olet hyvin stressaantunut, suosi näitä

  • ulkoilu
  • jooga
  • rentoutusharjoitukset
  • venyttely
  • ylämäkikävely riittävillä tauoilla
  • muu palauttava liikunta
  • vähitellen raskaampi kuntosaliharjoittelu, jossa isot kuormittavat liikkeet, pitkät palautusajat liikkeiden välissä (2-3 minuuttia) ja treenin kesto 30-45 minuuttia
  • riittävä ravinto jotta keho palautuu, heti voimaharjoittelun jälkeen palautumisjuoma jossa mukana hiilihydraattia (tai erikseen esim. riisikakkuja tai banaani)

Voit treenata vain niin kovaa mistä kehosi palautuu.

Stressi ja liikunta

Mitä stressaantuneen tulisi huomioida treeneissä?

Liikunnan aikana nouseva kortisoli on merkittävässä roolissa kun tutkitaan liikunnan aiheuttamia muutoksia kehossamme. Kortisoli nousee aina treenin aikana, ja mitä pidempään treeni kestää, sitä enemmän kortisolitasot nousevat. Liian kauan kestävä treeni voi olla rasite keholle jo tästäkin syystä, varsinkin jos stressitaso (kortisoli) on muutenkin korkealla.

Eli jos kärsit pitkään jatkuneesta stressistä, yli tunnin hapottava lenkki ei ole sinulle paras valinta. Sen sijaan kuntosaliharjoittelu pidemmillä sarjapalautuksilla on järkevämpi vaihtoehto. Se antaa hyvän boostin aineenvaihdunnalle, mutta ei nosta kortisolitasoja liian ylös pitkäksi aikaa.

Eli kuten mainittu, jos haluat lähteä nostamaan rautaa ja hakemaan mielenrauhaa salilta, kannattaa liikkeet tehdä pitkillä 2-3 minuutin palautuksilla, suosia isoja liikkeitä ja pitää treeni tarpeeksi lyhyenä, noin 45 minuutin pituisena. Treenin jälkeen riittävästi ruokaa, jotta keho pääsee palautumaan tehokkaasti.

Rauhoita kehoasi ja mieltäsi

Stressaantunut keho ja mieli tarvitsevat rauhoittumista, ja hengitysharjoitukset ovat oiva tapa lähteä hakemaan rentoutushetkeä kiireiseen arkeen. Noin viiden minuutin syvähengitysharjoitus riittää aktivoimaan parasympaattisen hermoston, joka laskee sydämen sykettä, sekä rauhoittaa ja rentouttaa mieltämme.

Paras teko jota stressaantuneelle keholle ja mielelle voit tehdä, on hakeutua muutaman kerran päivässä omaan rauhalliseen tilaan, laittaa silmät kiinni ja hengitellä syvään. Vedä keuhkot täyteen ilmaan, pidätä hetki hengitystä ja puhalla rauhallisesti ulos. Mitä hitaammin, sen parempi. Voit laittaa herätyksen puhelimeesi 5-6 minuutin päähän, jottei sinun tarvitse vilkuilla kelloa jatkuvasti.

Kun saat tasoitettua stressitasojasi, kehosi alkaa taas sietämään hikiliikuntaakin paremmin.

Haluaisitko tuntea itsesi selvästi energisemmäksi ja samalla oppia stressaamaan vähemmän? Haluaisitko nukkua paremmin ja herätä innolla jokaiseen päivään, väsyneen ja vetämättömän olon sijaan? Jos vastasit kyllä, minulla on sinulle parhaita mahdollisia uutisia.

Sinulla on nyt mahdollisuus lähteä mukaan uutuus valmennukseen: Vapauta Virkeytesi – Energisempi Elämä 21 päivässä! Ensimmäinen Vapauta Virkeytesi valmennus toteutetaan pilottiryhmänä, johon pääsevät mukaan vain ensimmäisinä mukaan ilmoittautuneet. Varaa paikkasi mahdollisimman pian varmistaaksesi pääsyn valmennukseen!

Lue lisää valmennuksesta täältä.

Toivotan sinulle ihanaa ja energistä viikon alkua!

Lue myös:

Kun treenimäärät lähtevät käsistä

Puhti poissa ja kroppa ei palaudu

Mennään metsään – luonto rauhoittaa!

Nana-Heikkila

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna