Terveystuotteet tai trendiruoat eivät ole aina paras valinta painonpudottajalle

Monet menevät tietämättään siihen ansaan, että kuvittelevat esimerkiksi gluteenittoman tai maidottoman vaihtoehdon olevan aina terveellistä. Kun blogeissa ja mediassa hypetetään jotain tiettyä ruokatrendiä, voidaan unohtaa mainita oleellisiakin seikkoja hypetettävästä kohteesta.

Sain jokin aika sitten kysymyksen kookoskermasta ja sen sisältämästä energiamäärästä hämmentyneeltä seuraajalta. Miksi kookoskermaa suositaan niin usein blogeissa kun siinä on 3 kertaa enemmän kaloreita kuin esimerkiksi kevytkermassa? Niinpä. 

Terveystuotteet tai trendiruoat eivät ole kalorittomia

Tämä on loistoesimerkki monestakin asiasta. Toki kookoskerma on oiva valinta maidottomassa ruokavaliossa, ja monet pitävät sitä luonnollisempana vaihtoehtona kuin kevyt kermaa. En itse lähde tähän maitosotaan mukaan, eli jos maitotuotteet eivät sinulle sovi, niin silloin niitä ei kannata käyttää, mutta jos maitotuotteet eivät aiheuta mitään oireita, en näe syytä miksi niitä pitäisi ehdottomasti vältellä.

Kuitenkin esille nostettava seikka on nimenomaan kookoskerman energiapitoisuus. Moni painonpudottaja ei välttämättä osaa ajatella, että kookoskerma sisältää tupla- tai triplamäärän energiaa kevytkermaan verrattuna. Tällöin hyvin vähän kuluttava painonpudottaja voi vahingossa syödä enemmän kuin pitäisi. Tai kookoskermasta saadulla energiamäärällä olisi saanut syödä jo tuhdin välipalan.

Toki kookoskermasta saa enemmän ravinteita kuin kevytkermasta, joten ravinnetietoinen varmasti valitsee automaattisesti kookoskerman. Itsekin käytän kookoskermaa silloin tällöin useastakin syystä: pidän sen mausta, se pitää kylläisenä pitkään ja saan siitä ravinteita. Mutta jos olisin ylipainoinen ja yrittäisin pudottaa painoa, valitsisin kenties muun tuotteen. Tai ainakin haluaisin olla tietoinen kookoskerman sisältämästä energiamäärästä.

Jos mietitään rasvan lähteitä, kookosöljyä hypetetään paljon erityisesti blogeissa ja somessa. Itse pidän kookosöljyä loistavana rasvan lähteenä, kun se on osa monipuolista kokonaisuutta. Kookosöljy on esimerkiksi hyvä paistamiseen, koska se kestää sen paremmin kuin esimerkiksi oliiviöljy. Oliiviöljy on taas erittäin hyvä salaatinkastike, kun taas avocadosta ja pähkinöistä saa sekä makua että hyviä rasvoja vaikkapa välipalalle.

Eli jälleen kerran, kun syödään monipuolisesti rasvoja eri lähteistä, ei mielestäni tarvitse lähteä hifistelemään miten minkäkin raaka-aineen rasvaketjut käyttäytyvät, kun mietitään hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja isossa kuvassa.

Maitosodan mahdottomuus

Kuten yllä mainitsin, en itse lähde maitosotaan ollenkaan mukaan, mielestäni se on energian tuhlausta ja jokainen tietää mikä itselle sopii, varsinkin jos on antanut kummallekin vaihtoehdolle mahdollisuuden. Itse koen tärkeämpänä tuotteiden monipuolisen käytön, oli kyse sitten rasvoista, kasviksista tai proteiinin lähteistä.

Maitotuotteet eivät varmastikaan sovi kaikille, mutta en itse lähtisi vetämään siitä johtopäätöstä etteivät ne sovi kenellekään. Joillekin maitotuotteet voivat aiheuttaa iho-ongelmia, turvotusta, vatsavaivoja tai limaisuutta, ja joillekin pitkään sairastelukierteessä olevalle voi tehdä hyvää jättää maitotuotteet hetkeksi pois.

Käytän itse maitotuotteita sillöin tällöin. Olen aikoinaan syönyt paljonkin esimerkiksi rahkaa ilman mitään ongelmia. En vältä maitotuotteita mistään erityisestä syystä, syön silloin kun mieli tekee, ja esimerkiksi heraproteiinia käytän melkein päivittäin sen helppouden takia smoothien lisänä.

Itse suosin Foodinin vanilja heraproteiinia, joka sopii herkemmällekin vatsalle.

Koodilla NANA20 saa Foodinilta 20%:n alennuksen kaikista tuotteista.

Terveystuotteet tai trendiruoat eivät ole aina paras valinta painonpudottajalle

Tiedosta myös nämä sudenkuopat

On olemassa paljon erilaisia terveystuotteina markkinoituja ruokia, joissa on paljon hyvää, mutta myös erinäisiä huomionarvoisia asioita, jotka eivät välttämättä tue terveyttä.

Proteiinipatukat

Monet proteiinipatukat sisältävät hurjan määrän sokeria ja transrasvaa, jolloin energiamäärä voi nousta korkealle. Toki proteiinipitoinen vaihtoehto voi olla parempi vaihtoehto, mutta jos automaattisesti ajattelee, että proteiinipitoiset tuotteet ovat terveellisiä, metsään mennään. Osa proteiinipatukoista on proteiinilla lisättyjä suklaapatukoita, joita ei päivittäin kannata puputtaa.

Osassa patukoista sokeri on korvattu sokerialkoholeilla kuten erytritolilla, jolloin tuotteella voi olla hyvinkin laksatiiviset vaikutukset (ilmavaivat taattuja). Kaikille sokerialkoholit eivät aiheuta ongelmia, ja moni pystyykin syömään näitä sokerittomia patukoita ilman huolen häivää.

Onneksi on olemassa myös erilaisia luonnollisempia välipalapatukoita, joissa on käytetty muun muassa taateleita ja pähkinöitä. Toki näissäkin on huomioitavaa samat seikat kuin kookoskermassa: tuote sisältää paljon hyviä ravinteita mitä keho käyttää rakennusaineena, mutta energiapitoisuus voi nousta suureksi. Proteiinia ei ole yhtä paljon kuin proteiinipatukoissa, mutta saatu energiamäärä voi olla korkeampi.

Eli jälleen kerran kannattaa miettiä omia arvoja, näkemyksiä ja tavoitteita. Suositko luonnollisempaa linjaa, jossa raaka-aineiden energiamäärät mutta myös ravinnearvot ovat korkeammat, vai suositko keinotekoisempia tuotteita, joista ehkä saat enemmän proteiinia ja vähemmän kaloreita.

Kumpikaan näistä ei omasta mielestäni ole ainoa oikea vaihtoehto, ja itse kuljen taas yllätys yllätys kultaista keskitietä. Jos vatsani on herkällä tai kaipaan enemmän energiaa vaikkapa treenin jälkeen, syön luonnollisempia välipalapatukoita kun taas välipalana tai aamulla kaipaan enemmän proteiinia, jolloin valintani on proteiinipatukka (silloin kun ”oikeaa” ruokaa ei ole saatavilla).

Fitness murot

Oletko joskus vilkaissut fitness-murojen ravintosisältöä? Näissä hyvin usein sokerin määrä on päätä huimaava, mutta tuotetta markkinoidaan fitness-tuotteena koska ”proteiini”. Ei siis kannata mennä lankaan tuotteissa joiden kyljessä lukee ”proteiinipitoinen”. Voi nimittäin olla, että tuotteen sokeripitoisuus on jopa korkeampi kuin proteiinin määrä.

Proteiinijugurtit

Näissäkin pätee sama juttu kuin muroissa ja muissa proteiinituotteissa. Sokerin määrä saattaa olla jäätävä. Nykyään kaikkia erilaisia jugurtteja, rahkoja ja makurahkoja on pilvin pimein, mutta näistäkin olisi hyvä valita ne oikeasti terveelliset vaihtoehdot.

Tavalliset maustamattomat rahkat sisältävät hyvin paljon proteiinia sokerimäärän ollessa pieni. Itse suosin hieman rasvaisempia tuotteita kuten 3,5% tai 5 %:n rahkoja. Sekaan laitan hieman steviaa makeuttamaan ja ison kourallisen marjoja. Jos steviaa ei ole, suosin yleensä hunajaa. Banaani toimii myös hyvänä makeuttajana.

Oma suosikkini on Foodinin Makea, joka on siis stevia-makeuttaja.

Koodilla NANA20 saa Foodinilta 20%:n alennuksen kaikista tuotteista.

Kohtuus kaikessa

Yhteenvetona voisinkin sanoa, että tuoteselosteita kannattaa hieman tutkiskella, varsinkin jos haluaa minimoida sokerin käytön tai tavoitteena on pudottaa painoa. Kaikkea ei kannata uskoa suoriltaan. On monia, jotka ovat näistä eri mieltä kanssani, tai joiden mielipiteet ovat hyvin jyrkkiä jompaan kumpaan suuntaan.

Itse kannustan jokaista rakentamaan sellaisen ruokavalion itselleen, joka tukee terveellisiä elämäntapoja ja hyvinvointia, mutta ei aiheuta stressiä. Jos maidottomuus aiheuttaa liikaa päänvaivaa eivätkä maitotuotteet aiheuta mitään oireita, unohda liiallinen ehdottomuus ja kieltolistat! Samaa koskee vehnä- ja viljatuotteita sekä rasvoja.

Jos taas et pidä kevytkermasta tai maitotuotteet aiheuttavat vatsaoireita, nauti kookoskermasta hyvällä omallatunnolla. Mutta tee se harvemmin. Tai vaihtoehtoisesti huomioi energiapitoisuus muissa päivän ruoissa. Pääasia on, että suurin piirtein tiedät mitä syöt, etkä tietämättäsi vetele runsaskalorisia ruokia vain koska kaikki hypettää sen puolesta.

Nana-Heikkila