Vatsavaivat ja erilaiset vatsaongelmat ovat hyvin yleisiä tänä päivänä. Ruokailun jälkeen turvottaa, ilmaa kertyy vatsaan, tai vatsa toimii liian nopeasti tai ei ollenkaan. Vakavammat suolisto-ongelmat kuten -syövät tai -tulehdukset on hyvä rajata pois lääkärissä jos oireet ovat vakavat tai jatkuneet pitkään, mutta lievemmissä tapauksissa kannattaa ensin kiinnittää huomiota ruokavalioon, ja tarkemmin FODMAP-hiilihydraatteihin, sillä ne eliminoimalla monet ovat saaneet avun vaivoihinsa, eikä käynti lääkärillä ole tarpeellista.
Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii noin joka kymmenes suomalainen, joten vaiva on todellinen. Herkkä vatsa tai ärtyvä suoli on ikävä ja ärsyttävä vaiva, joka on kuitenkin hoidettavissa. Oireiden aiheuttajan metsästys vaatii toki kärsivällisyyttä, mutta kun syyllinen löytyy, helpottuu elämä huomattavasti.
Mikä FODMAP?
FODMAP hiilihydraateilla tarkoitetaan fermentoituvia oligo-, di- ja monosakkarideja ja polyoleja, eli huonosti imeytyviä hiilihydraatteja. Ne ovat lyhytketjuisia kuituja, jotka kulkeutuvat elimistössä hajoamatta paksusuoleen asti. Herkkävatsaiset saavat näistä oireita, kun ne siirtyvät ohutsuolesta paksusuoleen ja aloittavat käymisreaktion paksusuolessa. Tämä voi ilmetä suolen venymisenä tai veden kertymisenä, tai kaasun muodostumisena ja tätä kautta ilmavaivoina.
Mitä hiilihydraatteja kannattaa välttää?
FODMAP-hiilihydraatteja eli fruktaania, galaktiinia, fruktoosia ja laktoosia kannattaa välttää, mikäli kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä tai herkästä vatsasta. Vältettävien listalla on:
- kaalit, tankoparsa, parsa, kukkakaali
- sipulit, valkosipulit
- palkokasvit
- maitotuotteet
- ruis, ohra, vehnä
- pistaasi ja cashewpähkinät
- kivelliset hedelmät kuten persikka, mango, omena, luumu
- sorbitoli ja ksylitoli (purukumit ja kurkkupastillit)
- kuivatut hedelmät
- kevyttuotteet
- sokeri
Suosi sen sijaan näitä:
- kaura, riisi, kvinoa, maissi, (speltti)
- marjat
- kasvikset kuten kurkku, tomaatti, salaatti, porkkana, suohosipuli ja kevätsipuli, idut, peruna, kesäkurpitsa, bataatti
- mandariini, ananas, kiivi, banaani, viinirypäleet, appelsiini
- mantelit ja pähkinät (paitsi pistaasi- ja cashewpähkinä)
- laktoosittomat tuotteet
FODMAP-hiilihydraatteja ei tarvitse kuitenkaan eliminoida välttämättä koko loppuelämän ajaksi, vaan niitä voi ottaa pikkuhiljaa takaisin ruokavalioon ja kokeilla vatsan sallivuutta. Kaikkia ei myöskään tarvitse eliminoida kerralla, vaan ruoka-aineita kannattaa testata muutamaa kerralla, ja katsoa mitkä ovat niitä pahimpia oireiden aiheuttajia, ja välttää niitä.
Muut apukeinot ärtyvään suoleen:
- runsas vedenjuonti
- liikunta
- säännöllinen ruokailurytmi
- huolellinen pureskelu
- sopiva annoskoko
- riittävä uni
- stressin välttäminen
- maitohappobakteerit
Itse huomaan vatsani olevan aina herkempi mitä stressaantuneempi olen, joten stressikertoimien pitäminen matalalla olisi suotavaa jo ihan vatsan hyvinvoinninkin kannalta. Pitäisi itsekin taas tsempata näiden FODMAP-hiilihydraattien kanssa, koska vatsa on viime aikoina turpoillut ja ärtynyt entistä enemmän.
Oletko itse kokeillut FODMAP-ruokavaliota ja oletko löytänyt avun vatsaongelmiisi?
syön fodmapin mukaan mutten ole ehdoton liika välttäminen ei hyväksi esim kaura100leipä menee vaik voi sis vähä ruista.turvotus kivut ja joo ilmavaivat😷hävinnyt ihanaa!ja se et keskittyy ruokaan ei hotki ja puhu samalla.purkan jättäny pois ja makeutusaineet samloin hilihappovedet.ihan täysi fodmap potilas en ole koska linssit jotku pavut kukkakaali käy mut sen sijaan maissi ja banaani ei jotka pitäis.mut en niitä kaipaakaan.sipuli on pahin ja chili.liian isoja annoksia kannattaa myös välttää eikä juoda ruokailun yhteydes
Kiva kuulla että oot löytänyt apua fodmapista! Itellä myös sipuli aiheuttaa oireita välillä, vähän riippuu minkä kanssa syö.
Ja tosiaan joku päivä oireilee ja toinen päivä ei 😀