TURVOTTAAKO TAI ONKO VAIVANASI ÄRTYVÄN SUOLEN OIREYHTYMÄ? NÄILLÄ VINKEILLÄ EROON TURVOTUKSESTA JA VATSAVAIVOISTA!

Melkeinpä jokainen kokee ikäviä vatsavaivoja aina silloin tällöin, ja osalle meistä nämä vaivat voivat olla arkipäivää. Vatsaa turvottaa, ilmaa voi kertyä vatsaan tai muuten vain on tukala olo. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii noin joka kymmenes suomalainen, joten vaiva on todellinen. Herkkä vatsa tai ärtyvä suoli on ikävä ja ärsyttävä vaiva, joka on kuitenkin hoidettavissa. Oireiden aiheuttajan metsästys vaatii toki kärsivällisyyttä, mutta kun syyllinen löytyy, helpottuu elämä huomattavasti.

Turvotuksen syynä on usein liiallisen kaasun muodostuminen suolistoon, ja tämä voi aiheuttaa epämiellyttävää tunnetta tai jopa kipua. Usein vatsavaivojen syynä on tietyt ruoka-aineet, sillä osa ruoista aiheuttaa suolistokaasujen muodostumista enemmän kuin toiset. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville suositellaankin erityisruokavaliota, jossa näitä ruoka-aineita pyritään välttämään.

Voimme vaikuttaa turvotukseen myös tietyillä keinoilla ennaltaehkäisevästi, sekä hoitaa jo esiintyvää turvotusta.

EROON TURVOTUKSESTA JA VATSAVAIVOISTA

Toteutettu yhteistyönä Sabora Pharman kanssa

Vatsavaivat ja erilaiset vatsaongelmat ovat hyvin yleisiä tänä päivänä. Ruokailun jälkeen turvottaa, ilmaa kertyy vatsaan, tai vatsa toimii liian nopeasti tai ei ollenkaan. Vakavammat suolisto-ongelmat kuten -syövät tai -tulehdukset on hyvä rajata pois lääkärissä jos oireet ovat vakavat tai jatkuneet pitkään, mutta lievemmissä tapauksissa kannattaa ensin kiinnittää huomiota ruokavalioon, ja tarkemmin FODMAP-hiilihydraatteihin, sillä ne eliminoimalla monet ovat saaneet avun vaivoihinsa, eikä käynti lääkärillä ole tarpeellista.

On myös olemassa tiettyjä tuotteita, joilla voidaan sekä ennaltaehkäistä että hoitaa turvotusta, vatsaongelmia ja ärtyvää suolta.

TURVOTTAAKO TAI ONKO VAIVANASI ÄRTYVÄN SUOLEN OIREYHTYMÄ? NÄILLÄ VINKEILLÄ EROON TURVOTUKSESTA JA VATSAVAIVOISTA!

FODMAP ruokavalio vatsaongelmien ja turvotuksen ennaltaehkäisyyn

FODMAP hiilihydraateilla tarkoitetaan fermentoituvia oligo-, di- ja monosakkarideja ja polyoleja, eli huonosti imeytyviä hiilihydraatteja. Ne ovat lyhytketjuisia kuituja, jotka kulkeutuvat elimistössä hajoamatta paksusuoleen asti. Herkkävatsaiset saavat näistä oireita, kun ne siirtyvät ohutsuolesta paksusuoleen ja aloittavat käymisreaktion paksusuolessa. Tämä voi ilmetä suolen venymisenä tai veden kertymisenä, tai kaasun muodostumisena ja tätä kautta ilmavaivoina.

Mitä hiilihydraatteja kannattaa välttää?

FODMAP-hiilihydraatteja eli fruktaania, galaktiinia, fruktoosia ja laktoosia kannattaa välttää, mikäli kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä tai herkästä vatsasta.

Vältettävien listalla on:

– kaalit, tankoparsa, parsa, kukkakaali

– sipulit, valkosipulit

– palkokasvit

– maitotuotteet

– ruis, ohra, vehnä

– pistaasi ja cashewpähkinät

– kivelliset hedelmät kuten persikka, mango, omena, luumu

– sorbitoli ja ksylitoli (purukumit ja kurkkupastillit)

– kuivatut hedelmät

– kevyttuotteet

– sokeri 

Suosi sen sijaan näitä:

– kaura, riisi, kvinoa, maissi, (speltti)

– marjat

– kasvikset kuten kurkku, tomaatti, salaatti, porkkana, suohosipuli ja kevätsipuli, idut, peruna, kesäkurpitsa,   bataatti

– mandariini, ananas, kiivi, banaani, viinirypäleet, appelsiini

– mantelit ja pähkinät (paitsi pistaasi- ja cashewpähkinä)

– laktoosittomat tuotteet

FODMAP-hiilihydraatteja ei tarvitse kuitenkaan eliminoida välttämättä koko loppuelämän ajaksi, vaan niitä voi ottaa pikkuhiljaa takaisin ruokavalioon ja kokeilla vatsan sallivuutta. Kaikkia ei myöskään tarvitse eliminoida kerralla, vaan ruoka-aineita kannattaa testata muutamaa kerralla, ja katsoa mitkä ovat niitä pahimpia oireiden aiheuttajia, ja välttää niitä.

Muut apukeinot ärtyvään suoleen:

– runsas vedenjuonti

– liikunta

– säännöllinen ruokailurytmi

– huolellinen pureskelu

– sopiva annoskoko

– riittävä uni

– stressin välttäminen

– maitohappobakteerit

– turvotuksen hoitoon tarkoitetut tuotteet kuten iSay kapselit ja Silicolgel

Itse huomaan vatsani olevan aina herkempi mitä stressaantuneempi olen, joten stressikertoimien pitäminen matalalla olisi suotavaa jo ihan vatsan hyvinvoinninkin kannalta.

TURVOTUKSEN JA VATSAONGELMIEN HOITO

Aina ei kuitenkaan pysty olemaan niin säntillinen esimerkiksi ruokavalion suhteen, tai vatsaongelmat saattavat ilmaantua hyvinkin äkillisesti tai ilman mitään varsinaista syystä. Turvotuksen  hoitoon olen todennut erittäin toimivaksi iSay kapselit, ja IBS-vatsaongelmien hoitoon Silicolgel piihappogeelin.

Blogiani ja somekanaviani seuranneet tietävät, että välillä vatsani saattaa turvota suureksi ilmapalloksi yllättäen, tai esimerkiksi rasvaisemman hampurilaisaterian jälkeen. Olen ottanut käyttöön iSay kapselit ja Silicolgelin, jotka helpottavat turvotusta ja helpottavat myös ärtyvän suolen oireyhtymästä johtuvaa lisääntynyttä kaasun muodostumista.

iSay KAPSELIT

iSay kapselit sisältävät simetikonia sekä piparminttua, joista simetikoni vähentää kaasukuplien pintajännitystä, jolloin kaasukuplat hajoavat tai sulautuvat yhteen. Pienemmät kaasukuplat pääsevät helpommin kulkeutumaan pois suolistosta, jolloin myös olo helpottaa ja kipu vähentyy.

Kapseleiden sisältämä piparminttuöljy rentouttaa suoliston sileää lihasta, joka vähentää vatsakipuja ja suolen seinämän kouristuksia ja kaasunmuodostusta.

Lue lisää kapseleista täältä ja täältä.

SILICOLGEL-PIIHAPPOGEELI

Tämä geeli on tarkoitettu erityisesti ärtyvän suolen oireyhtymistä aiheutuvien vatsaongelmien hoitoon lääkkeettömästi.

Ruoansulatuskanavan ongelmat johtuvat usein suolta ärsyttävistä aineista, haitallisista ja toksisista ainesosista sekä taudinaiheuttajamikrobeista. Kun ruoansulatuskanavan toiminta on häiriintynyt sitä haittaavien aineiden vaikutuksesta, ruoansulatuskanava ei voi toimia normaalisti, ja tämä voi johtaa epämukaviin tuntemuksiin.

Silicolgel sisältää piin ja hapen vesiseosta, joka suun kautta nautittuna muodostaa suojaavan kerroksen vatsan ja suoliston pintaan rauhoittaen ruoansulatuskanavan häiriöiden aiheuttamia oireita, kuten närästystä ja vatsakipua.

Silicolgelin on kliinisesti todettu vähentävän IBS-oireyhtymän aiheuttavia oireita. Voit lukea lisää tutkimuksista ja tuotteesta täältä.

Silicolgelin auttava vaikutus perustuu sen kykyyn neutralisoida vatsan liikahappoisuutta sitoen ja absorboiden toksiineja, haitallisia bakteereja ja suolta ärsyttäviä ainesosia, jotka poistuvat lopulta muiden elimistöön imeytymättömien ainesosien kanssa ulos kehosta.

VÄLTÄ TURVOTUS JOULUNA

Joulun aikaan moni kärsii jatkuvasta turvotuksesta, jota edistää runsas syöminen, istuminen ja vähäinen liikunta. Jouluna syödään ehkä sellaisia ruokia, joita ei usein syödä, tai joiden tiedetään aiheuttavan vatsaongelmia. Kohtuullisen syömisen ja liikunnan lisäksi käyttöön voi ottaa joko iSay kapselit tai Silicolgelin, tai sekä että helpottamaan ikävää turvotusta ja vatsaongelmia.


Parempia vointeja vatsallesi ja rentouttavaa joulun aikaa.

Nana-Heikkila