kiinteytyminen

Kaataako herkkuöverit puhtaan ruokavalion merkityksen? Aiheuttaako herkuttelupäivä vahinkoa, ja kuinka paljon? Kuinka tuhoisat vaikutukset överikaloripäivillä on?

Monet varmasti pohtivat paljonkin omaa ruokavaliota, syötyjä kalorimääriä ja kulutettua energiamäärää, ja joskus näissä pohdinnoissa voi lähteä sivuraiteille tai todellisuus hämärtyä pahemman kerran. Sain hiljattain aiheesta huolestuneen kysymyksen isohkon pähkinäpussin syöneeltä, ja tästä sainkin idean tähän tärkeään aiheeseen. Onko sillä siis merkitystä, jos yhtenä päivänä lähtee syömiset lapasesta? Tai onko sillä merkitystä mitä syö? 

Voiko herkkuöverit tuhota fiksun ruokavalion merkityksen?

Luonnollisesti jos yhden päivän aikana vetää kaksin käsin pizzaa, olutta, karkkeja ja muuta höttöä, voi kalorimäärä pompsahtaa moneen tuhanteen kaloriin, mikä taas voi vastata kokonaiselta viikolta kerrytettyjä miinuskaloreita.

Eli jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, kannattaa herkkupäivänäkin pitää jotain lukua syödyistä herkkumääristä, jottei koko viikon terveellisiä syömisiä sabotoida yhden päivän syömisillä. Puhumattakaan siitä huonosta olosta, mitä överiähky voi aiheuttaa.

Mutta jos tavoitteenasi ei ole pudottaa painoa, tai muuten kokonaisuus on kunnossa, ei yksi päivä vielä tuhoon aja. Tärkeintä on muistaa kohtuus, ja osata lopettaa ajoissa. Ei siis kannata mättää sen takia, että ”tämä päivä on jo menetetty”, vaan miettiä herkuissakin kokonaiskuvaa. Yhden herkkuaterian jälkeen voi hyvin palata takaisin terveelliseen ruokaan hyvällä omallatunnolla.

Aiheuttaako herkkuöverit vahinkoa?

Sillä on merkitystä, mistä kalorit tulevat

Kaloreita ei kannata ajatella vain kaloreina. Sillä on merkitystä, herkutteletko esimerkiksi pähkinöillä, joissa toki energiamäärä on suuri, mutta ovat ravintoarvoltaan aivan eri luokkaa kuin rasvaiset sipsit. Pähkinät eivät myöskään aiheuta samanlaista ällöähkyä kuin mitä karkit tai sipsit voivat aiheuttaa. Mutta pähkinöitäkään tai muita terveellisiä ruokia ei kannata syödä mielin määrin, sillä loppupeleissä kalori on kuitenkin aina kalori.

Eli vaikka kannattaa huomioida mistä kalorit tulevat, on kalorimäärällä merkitystä erityisesti painonpudottajalle. 100 grammaa pähkinöitä sisältää helposti saman verran energiaa kuin tuhti välipala, joten pähkinöitä ei kannata nälkäänsä syödä.

Onko överikaloripäivillä tuhoisat vaikutukset?

Herkuttele sillä mistä oikeasti pidät

Toki kannattaa kuitenkin herkutella sillä mistä oikeasti tykkää. Eli kun teet tietoisen päätöksen, että tänään sallit itsellesi jonkun herkun, tämän herkun kannattaa olla sellainen mikä ei vaan siirrä herkkuhimoa eteenpäin, vaan tyydyttää sen orastavan herkkuhimon.

Jos olet esimerkiksi maitosuklaan ystävä, mutta et erityisemmin pidä raakasuklaasta, ei tietoista herkkuhetkeä kannata välttämättä pilata syömällä jotain sellaista, mistä et juuri välitä. Raakasuklaakin on nimittäin energiapitoinen valinta, vaikka tässä toki on paremmat ravintoarvot kuin tavallisessa maitosuklaassa. Mutta jos haluat nauttia 3 palaa aitoa maitosuklaata, tee se. Älä kuitenkaan ahmi koko levyä kerralla, vaan pysy kohtuudessa.

Tässä asiassa kannattaa muistaa myös se, ettei terveellisempi vaihtoehto ole automaattisesti huonomman makuinen. Olen itse loihtinut sellaisia mokkapaloja terveellisemmistä raaka-aineista, että mieluummin syön niitä kuin perus vehnäsokeripaloja. Olokaan ei ole niin turvonnut jälkikäteen.

Tietystikään nämä terveellisemmät mokkapalat eivät ole kalorittomia, mutta niiden sisältämä bataatti on hyvälaatuista hiilihydraattia, raakakaakaosta saa antioksidantteja ja proteiinijauhe & kananmunat toimivat proteiinin lähteenä ja pitävät kylläisyyttä yllä pidempään.

Testaa mokkapaloja, resepti löytyy täältä. 

suklaa brownie

Älä rankaise itseäsi herkuista

Itsensä rankaiseminen käsistä lähteneen herkuttelun takia ei kannata, ja se helposti ajaa liialliseen ja vääristyneeseen kaloreiden kyttäämiseen ja mahdollisesti jopa syömishäiriöön. Jos olet normaalipainoinen, terve ja treenaava, ei kaloreita kannata kyttäillä liikaa.

Jos lihomisen pelko on aina läsnä, kannattaisi miettiä ja tutkia syitä tähän, joko ystävän tai ammattilaisen kanssa. Jos tuntuu, että ruokailu aiheuttaa pelkoa tai ruokien miettiminen & syöminen kuluttaa liikaa energiaa  ja aikaa, on hyvä pohtia näitä ulkopuolisen kanssa.

Nykypäivänä vääristynyt suhde ruokailuun ja kaiken kontrollointi on valitettavasti hyvin yleistä erityisesti nuorten naisten keskuudessa. Tämä on yksi seikka, johon haluaisin puuttua enemmän, mutten tiedä miten. Olen saanut toitotettua asiasta aikuisille naisille täällä blogini puolella sekä myös verkkovalmennuksessani Lifefitissä, mutta en itse tavoita niitä nuorempia tyttöjä tai henkilöitä, joille tästä asiasta pitäisi puhua.

Syömisen ja ruoan ei pitäisi olla suurin asia mitä päivässä murehditaan. Kehomme tarvitsee energiaa toimiakseen, ja jos jo nuorella iällä sekoitetaan aineenvaihduntaa tarpeettomalla kituuttamisella, on balanssin löytäminen entistä vaikeampaa. Nuoren kasvavan tytön, pojan, naisen tai miehen ei tarvitse laskea kaloreita, vaan pääasia on että syödään riittävästi.

Elämään pitäisi mahtua sopivasti herkkuja ilman morkkiksia, mutta suurimmalta osalta ruokavalion pitäisi koostua riittävästä määrästä terveellistä ruokaa. Tarpeeksi hyviä rasvoja, proteiinin lähdettä sekä hiilihydraatteja. Näillä pääsee jo pitkälle!

Nana-Heikkila