miksi paino ei tipu

Monesti ihmiset tekevät tiedostamatta hallaa itselleen, ja vaikeuttavat omaa painonpudottamista asioilla, jotka olisi suhteellisen helppo korjata. Näen tätä paljon asiakkaitteni keskuudessa, ja nämä virheet korjaamalla aletaankin sitten saamaan tuloksia.

Kyse ei ole kuitenkaan treenimäärän lisäämisestä tai ruokamäärästä nipistämisestä, vaan nämä muutokset oikeasti tukevat myös hyvinvointiasi, eivätkä kuluta sinua loppuun.

5 yleistä syytä miksi paino ei tipu tai miksi rasva ei pala

1. Et nuku tarpeeksi

Uni on kaiken a ja o: kroppamme palautuu yön aikana, ja jos nipistät unista liikaa, vaikeutat vain kehon luonnollisia korjausmetodeja, ja muutenkin heikennät vireystilaasi. Väsyneenä et jaksa huolehtia terveellisestä syömisestä, ja huono ravinto itsessään väsyttää, et jaksa liikkua… Edessä on oravanpyörä. Eli jos olet väsynyt, tai olet nukkunut viime aikoina liian vähän, miettiessäsi valintaa pidempien aamu-unien ja aamutreenin väliltä, valitse uni.

sleep pienetshutterstock_269184830
Huomioi myös nukkumisajat, tutkimuksien mukaan ennen klo 24 nukutut tunnit ovat teholtaan tuplia tämän jälkeen verrattuna. Päiväunet ovat myös pop.

2. Syöt liian vähän

dinner food pienetshutterstock_219108853
Haluan laihtua, joten syön vähemmän? Klassinen virhe. Keho tarvitsee energiaa toimiakseen, ja jos nipistät liikaa syömisissä, lopettaa elimistösi optimaalisen toiminnan, ja alkaa pitämään rasvavarastoista kiinni kaksi käsin. Uskalla siis syödä, mutta panosta terveelliseen ravintoon. Harva lihoo ihan perusruokaa syömällä, joten suosi ruokavaliossasi lihaa, kalaa, kanaa, kasviksia, marjoja ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja kuten bataattia, riisiä, kauraa. Ethän unohda myöskään hyviä rasvoja kuten avocadoa ja pähkinöitä.

3. Et juo tarpeeksi vettä

wellbeing pienetshutterstock_151674215
Elimistömme nestemäärä on noin 50-70% painostamme, ja jo pienempikin nestehukka voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä, nuutumista, ja tätä kautta vaikuttaa myös tehokkuuteemme sekä liikunta- että ravintovalintoihin. Keho tarvitsee tarpeeksi vettä toimiakseen, joten pidäthän huoli tarpeellisesta veden juonnista. Mistä tiedät juotko tarpeeksi vettä? Lue lisää täältä.

4. Treenaat liian kovaa ja liikaa

pienetshutterstock_338436836
Usein ajatellaan että kova treeni on se paras treeni, mutta tasapaino ja kohtuus on tässäkin avainasemassa. Joskus rauhalliset lenkit toimivat paremmin kuin hikirääkki, mutta toki kroppaa on myös hyvä herätellä silloin tällöin myös kovemmalla treenillä. Mutta kaikkien treenien ei pitäisi olla yhtä kovia, kroppa tarvitsee myös sitä lempeämpää liikuntaa. Varsinkin jos tunnet olosi todella väsyneeksi, reipas kävelylenkki ulkona voi tällöin olla parempi vaihtoehto kuin tehotreeni salilla. Kova liikunta nostaa stressihormonien määrää elimistössämme, eli jos olet jo valmiiksi stressaantunut, älä pahenna oloasi liian kovalla liikunnalla.

5. Sinulla on liikaa stressiä

stress pienetshutterstock_137940239
Jos kropassamme on päällä pitkinnyt stressireaktio, elimistömme on niin fiksu, että se alkaa sulkemaan ns. välttämättömiä toimintoja (henkiinjäämistä ajatellen) ja keskittää kaikki voimat stressin kohteeseen ja siitä selviytymiseen. Eli jos stressitasot ovat olleet pitkään korkealla, painon pudottaminen tai vaikkava lihasten kasvattaminen on melkeinpä mahdotonta. Joten yritä ensin laskea stressitasoja nukkumalla tarpeeksi ja huolehtimalla laadukkaasta ravinnosta, tai yritä karsia stressitekijöitä mahdollisimman paljon. Yksi keino madaltaa stressiä on erilaiset hengitysharjoitukset. Kun saat stressin kuriin, on painon pudottaminenkin paljon helpompaa.

Oletko itse huomannut tehneesi näitä virheitä, tai joitain muita asioita, mitkä ovat vaikeuttaneet laihduttamisessa?

Nana Heikkilä

 

 

Kuvat Shutterstock (lisenssi)

Tallenna

Tallenna