Vaikka työskentelen itse hyvinvointialalla, en koe olevani hyvinvointihihhuli, joka elää kaikkien sääntöjen ja raamien mukaisesti. Hyvinvointi itselle on tasapainoa omien valintojen kanssa – mukaan mahtuu runsaasti hyvää tekeviä asioita, mutta mukana on myös niitä ei niin fiksuja valintoja.
Tästä syystä en ihannoi ehdottomuutta minkään asian suhteen. Oman hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin tärkeää sisällyttää mahdollisimman paljon niitä hyviä tekeviä asioita. Niitä on helppo lisätä omaan jokapäiväiseen elämään, eikä niistä tarvitse ottaa edes stressiä! Kun kokonaisuus on tasapainossa, mahtuu mukaan niitä huonompiakin valintoja.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen
Jokainen varmasti tietää terveellisen ravinnon ja liikunnan merkityksen omalle hyvinvoinnille. Aina ei ole kuitenkaan aikaa/energiaa/kiinnostusta nappisuoritukseen, mutta minulla on hyviä uutisia sinulle: pienempikin riittää!
Jos et ehdi tekemään tunnin treeniä salilla, no worries, voit korvata tämän arkiaktiivisuudella tai nopealla kotitreenillä. Jos liikut joka päivä edes vähän, on kokonaispotti yleensä viikon päätteeksi suurempi kuin 2-3 hikitreeniä.
Tässä muutamat pointit oman hyvinvoinnin kohentamiseen vaivattomasti:
1. Ole aktiivinen, liiku, tanssi, imuroi, leiki lasten tai koirien kanssa
Sinulla on 2 jalkaa ja 2 kättä jotka ovat tarkoitettu liikkumaan, joten käytä niitä.
2. Tapaa ystäviäsi liikunnan merkeissä
Lähde kaverisi kanssa reippaalle kävelylenkille kahvikupposen sijaan. Tai käykää tanssimassa!
3. Tapaa ystäviäsi ihan vaan ollaksesi
Ihminen tarvitsee rentoa luppoaikaa, eikä aina tarvitse suorittaa. Välillä tekee hyvää myös vaan olla, nauraa, seurustella. Kunnon endorfiinipölly piristää pitkään!
4. Kokeile rohkeasti uusia reseptejä
Samat vanhat reseptit alkavat kyllästyttämään helposti, jolloin sortuminen helppoihin mättöruokiin voi kasvaa. Etsi reseptejä, testaa ja kokeile. Löydät varmasti terveellisiä ja maukkaita uusia ruokaelämyksiä kun uskallat lähteä kokeilemaan uutta!
Lataa itsellesi ilmaiseksi 30 välipalan reseptikirja täältä.
5. Jos väsyttää, ota päikkärit
Riittävä uni on äärimmäisen tärkeää hyvinvoinnille. Jos olet väsynyt, herkkuhammasta kolottaa helpommin, etkä todennäköisesti jaksa tehdä mitään ylimääräistä, puhumattakaan treenaamaan lähtemisestä.
Nuku siis riittävästi, ja ota päikkärit aina tilaisuuden tullen.
6. Mene luontoon
Luonto itsessään laskee stressitasoja, ja stressihormoni kortisolin tason laskeminen edistää hyvinvointia jo itsessään. Vieläkin parempaa, tee rentoutus- tai hengitysharjoitus metsän siimeksessä, tai ota siippa kainaloon ja lähtekää eräjormailemaan!
7. Etsi sellaista tekemistä, josta oikeasti nautit
Kaikkea jaksaa tehdä hetken hampaat irvessä, mutta pysyvää tapaa ei asioista saa, jos ne maistuvat puulta. Etsi siis itsellesi harrastus, josta oikeasti pidät. Se voi liittyä liikuntaan, tai olla liittymättä. Pääasia on, että tämä harrastus saa sinut rentoutumaan, ja saat stressaavat ajatukset muualle. Hyvinvointi lähtee sisältäpäin!
8. Unohda morkkistelu
Jos herkuttelit viikonloppuna, mitä sitten! Voit toki miettiä ja pohtia onnistuitko säilyttämään kohtuuden, ja jos taas homma lähti lapasesta, pohdi siihen johtaneita syitä. Johtuiko tämä jostain tunteesta tai tavasta, olisiko vähemmänkin riittänyt?
Jätä asia taaksesi ja tee päätös, että seuraavalla kerralla pyrit muistamaan kohtuuden. Asiasta on turha morkkistella, sillä se on taakse jäänyttä elämää. Suuntaa energiasi tähän hetkeen ja tulevaan. Ensi kerralla paremmin:)
9. Muista kokonaiskuva
Sanotaan että terveellinen ruokavalio onnistuu 80/20 säännöllä. Eli kun syöt 80%:sti terveellisesti, voit ottaa lopun 20% rennommin. Tosielämän esimerkki:
Syöt päivässä 5 ateriaa, se tekee viikossa 35 ateriaa. Jos 28 ateriaa on koottu terveellisesti, voi 7 ateriaa olla vähän sinne päin. Ei pöllömpää 🙂
Miltä tuntuu, ovatko nämä sellaisia asioita joita voisit toteuttaa? Tai ottaa pala kerrallaan pureskeltavaksi?
Hyvinvoivaa loppuviikkoa!
Jos haluat testata tehokasta kotitreeniä, lataa ilmainen treenivideo täältä, jossa näytän liiketekniikat, mutta myös treenaan kanssasi.