TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT - mitkä asiat voivat estää onnistumisen elämäntapamuutosremontissa?

Terveelliset elämäntavat ja elämäntapamuutosremontti – kaikki varmasti tietävät mistä puhun. Sehän on se juttu, syö vähemmän kuin kulutat ja liiku paljon. Eikö?

No ei se ole ihan niinkään yksinkertaista. Toki paino putoaa ja rasva palaa kun ollaan energiavajeessa, mutta monen kohdalla tässäkin on menty liiallisuuksiin: yhtäkkiä tiputetaan kalorit nälkäkuoleman rajalle ja lisätään tuntikaupalla liikuntaa viikkoon. Kyllä se paino varmasti hetken aikaa tulee alas, kunnes tulee stoppi. Ja sitten ollaankin ihmeissään että mitä seuraavaksi? Minäpä kerron. 

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT JA ONNISTUNUT ELÄMÄNTAPAREMONTTI

Olen valmentanut satoja naisia (ja muutamia miehiä) onnistuneissa elämäntapamuutosremonteissa, mutta toki mukaan mahtuu myös niitä, joiden remontit eivät menneet ihan maaliin. Olen nähnyt siis hyvin läheltä mitkä tekijät vaikuttavat onnistumisiin, sekä niihin epäonnistumisiin.

Minulla ei ole omakohtaista kokemusta siitä, kun tiputetaan kymmeniä kiloja, mutta minulla on omakohtaista kokemusta ortoreksiasta, siitä kun syömisiä tarkkaillaan hullun lailla. Minulla on myös kokemusta valkoviini-tupakka -dieetistä, kaalisoppakuureista ja ties mistä. Terveelliset elämäntavat eivät aina ole olleet selkärangassani, ja on ollut aikoja, kun olen toivonut että voi kunpa joku päivä nauttisin liikkumisesta, kun kyseisellä hetkellä se oli pakkopullaa.

Ei ne terveelliset elämäntavat jää päälle ainoastaan nappia painamalla. Tai listaamalla niiden terveyshyötyjä. Kyllä suurin osa tietää mitä pitäisi tehdä, ja mitä ei.

Onnistumisen avain on sisäistää miksi itse haluaa voida paremmin, ei ainoastaan kärvistellä 6 viikkoa jollain ihmedieetillä, vaan aidosti ja oikeasti ymmärtää se, mitä elämäntapamuutos vaatii. Ja mitä se antaa.

EROON KAIKKI TAI EI MITÄÄN -AJATTELUSTA

Yksi suurimpia kompastuskiviä on ajatella, että täytyy tehdä joko täysillä tai ei ollenkaan. VÄÄRIN! Terveelliset elämäntavat ovat iso kokonaisuus, jonne mahtuu iso kirjo erilaisia tapoja elää ja olla. Kaiken ei tarvitse olla tip top ja täydellisesti suoritettu, vaan pääasia on, että kokonaiskuva on kunnossa.

Sama ajattelu pätee ”repsahduksiin”. Lounaalla tuli syötyä pulla, oh shit, nyt meni koko päivä päin hanuria ja millään ei ole enää mitään väliä. EI EI ja EI! Jos tuli lounaalla syötyä jälkiruoka, selvä, toivottavasti maistui hyvältä, mutta vedetään loppupäivä samojen terveellisten periaatteiden mukaan, eikä heitetä kaikkea läskiksi.

Maailma ei kaadu yhteen pullaan, mutta jos jokaisen herkkuhetken jälkeen hanat aukeaa ja imaistaan kitusiin kaikkea mahdollista, se varmasti edesauttaa elämäntapamuutosremontin kariutumista.

Eli kohtuus kaikessa, pidetään mielessä iso kuva ja pyritään päästä eroon kaikki tai ei mitään -ajattelusta.

LIIAN TIUKAT DIEETIT

Jos yrität muuttaa kerralla kaiken ja kieltolistalta löytyy enemmän ruokia kuin sallittujen listalta, on pidempiaikaiset muutokset hataralla pohjalla. On tutkittu, että liian isot muutokset kerralla vaikeuttavat pysyvien tapojen omaksumista, jolloin rytinällä tehdyt isot muutokset jäävät usein lyhytkestoisiksi.

Liian niukat kalorit ja liian suuret treenimäärät ovat myös omiaan kariuttamaan onnistuneet elämäntapamuutokset.

Esimerkki:

Maija Mallikainen, 42, on 167 cm pitkä ja painaa 80 kg, ja hän tekee istumatyötä ja liikkuu ainoastaan kevyesti.  Hänen perusaineenvaihduntansa on 1500 kalorin huitteilla, eli tämän hän kuluttaa peruselintoimintoihinsa ainoastaan makaamalla sängyssä tai sohvalla koko päivän. Tähän päälle kun laitetaan päivän aktiivisuudet, noustaan noin 2000-2200 kalorin tietämille, riippuen aktiivisuudesta.

Hän haluaa laihduttaa, joten hän aloittaa liikunnan 5 kertaa viikossa, jolloin helposti kulutus nousee noin 2500 kalorin seudulle. Koska hän haluaa nopeita tuloksia, hän tiputtaa kalorit naistenlehdestä napatun dieettiruokavalion mukaisesti 1400-1500 kalorin tietämille.

Jos Maija on ollut herkkusuu ja ruokafani, hänen nauttimansa kalorit ovat olleet varmasti yli 2500 kaloria päivässä ennen ryhtiliikettä. Tällöin muutos on vieläkin isompi kuin laskennallinen ero kulutuksen ja energiansaannin välillä. Jos Maija on tottunut syömään 3000 kaloria päivässä, ja yhtäkkiä hän tiputtaakin kalorit puoleen tästä ja lisää liikuntaa rajusti, on kroppa ihmeissään.

Paino varmasti lähtee tippumaan, mutta mitä sitten kun seinä tulee vastaan ja paino jumiutuu paikoilleen? 1500 kalorista ei paljoa enää pudotella ilman haittavaikutuksia. Sen lisäksi aineenvaihdunta hidastuu koko ajan, kun elimistö tottuu pienempiin ja pienempiin kalorimääriin.

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT - mitkä asiat voivat estää onnistumisen elämäntapamuutosremontissa?

Jos ei syö, ei jaksa!

PIENILLÄ ASKELILLA ONNISTUMISEEN

Avasiko esimerkki tätä ongelmatilannetta sinulle yhtään selkeämmin? Toivottavasti. No mitä sitten kannattaisi tehdä toisin?

1. Maltillisemmat muutokset

Jos Maija on ollut herkkusuu, ensimmäinen tehtävä olisi jättää kaikki ylimääräiset herkut pois ainakin jokapäiväisistä ruokatavoista. Satunnainen herkuttelu on täysin ok, mutta päivittäinen pullan puputtaminen ei ole hyväksi jos elämäntapoja yritetään laittaa uusiksi.

Kun herkkuja on vähennetty, seuraavaksi Maija voisi opetella kokoamaan ruoka-ateriat fiksusti, ja opetella syömään säännöllisesti. Kun nämä ovat hanskassa, voidaan siirtyä seuraaviin muutoksiin.

2. Fokus pitkäaikaisissa muutoksissa

Ylimääräiset kilot eivät ole hiipineet lanteille kahden viikon aikana, joten ne eivät myöskään sieltä poistu kahden viikon aikana. Nopeat muutokset motivoivat, totta kai, mutta fokus kannattaa silti pitää pitkäaikaisissa muutoksissa ja tavoitteissa. Mitä maltillisemmin malttaa opetella uusia tapoja ja pudottaa painoa, sitä varmemmin muutokset pysyvät ja kilot pysyvät poissa.

3. Elämäntilanteen ja kokonaiskuormituksen huomioiminen

Painonpudotus ja terveelliset elämäntavat eivät perustu ainoastaan syö vähemmän kuin kulutat -sääntöön. Tämä on juurtunut käsityksiimme syvälle, mutta elämäntapamuutoksissa onnistumisiin vaikuttaa niin moni muukin asia. Jos stressikertoimemme ovat tapissa ja kroppamme eräänlaisessa hälytystilassa, ei kehomme tahdo luovuttaa hätävarastojaan kovin helpolla.

Jos taas nukumme liian vähän, keho ei pääse toimimaan optimaalisesti, mikä omalta osaltaan vaikeuttaa painonhallintaa. Liian vähäinen uni vaikuttaa jo ihan perusolemukseemme ja vireystasoihin. Sinullekin on varmasti tuttua, että väsyneenä tekee enemmän mieli kaikkea höttöruokaa eikä väsyneenä jaksa panostaa liikkumiseen saati terveelliseen ruokavalioon?

4. Aineenvaihdunnalliset häiriöt

Monen kompastuskiveksi voi muodostua myös erilaiset kehon aineenvaihdunnalliset häiriöt. On ehkä tullut jojoiltua liikaa, tiputettua kalorit liian alas ja taas nostettua dieetin loputtua kalorit liian ylös, jolloin kehon normaali aineenvaihdunta voi häiriintyä.

Häiriöitä voi aiheuttaa myös kroonistunut stressi ja sitä kautta ongelmat hormonitoiminnassa. Syitä voi olla monia.

Jos aineenvaihdunta käy hitaalla, kaikista pahin mitä sille voit tehdä on tiputtaa kaloreita vieläkin alemmas. ERROR! Kehomme ei yksinkertaisesti toimi optimaalisesti jos se ei saa riittävästi ravinteikasta energiaa käytettäväkseen.

Fiksuinta olisi nostaa energiansaantia tasaisesti ylemmäs, jotta keho oppisi, että energiavarastoja ei tarvitse säästellä hätäpäiviä varten. Kun sille opetetaan, että energiaa saadaan tarpeeksi kaikkiin tarvittaviin elintoimintoihin, se uskaltaa myös luopua ylimääräisistä energiavarastoista.

terveelliset elämäntavat

Homma toimii kun laitetaan palaset kohdalleen!

LIFEFIT – PYSYVÄÄ HYVINVOINTIA, EI ENÄÄ JOJO-LAIHDUTTAMISTA TAI KITUDIEETTEJÄ

Seuraava osio on toteutettu oman yritykseni Nanafitin kanssa, ja sisältää mainoslinkkejä. 

Olen huomannut, että yhä useampi taistelee näiden ajatusten ja ongelmien kanssa. Syödään liian vähän tai väärin ja liikuntaa ajatellaan kaikki tai ei mitään -periaatteella. Hyvinvoinnista on tullut suorittamista ja keinot painonhallintaan ovat muuttuneet radikaaleimmaksi koko ajan.

Mitä jos kertoisin sinulle, että voit pudottaa painoa ja parantaa hyvinvointiasi jo muutamalla muutoksella päivittäisissä tavoissasi? En tuputa hokkus pokkus -taikatemppuja, vaan aitoja, pieniä arjen muutoksia, joilla jo sadat suomalaiset ovat saaneet kaivattua muutosta aikaan omaan hyvinvointiin ja kehon koostumukseen.

“Olen käynyt valehtelematta lähes 10 eri valmennuskonseptia läpi ja tällä sain toivottua tulosta ja tämä muutti ajatuksia, että mitä se hyvinvointi on. Ei kalorien laskentaa, ei kymmeniä treenejä viikossa ei luopumista hyvästä ruoasta ja ravintolaruoista. Olen niin kiitollinen Nanalle, että halaisin jos voisin!♡”

 

LIFEFIT-verkkovalmennus on 8 viikon hyvinvointivalmennus, joka keskittyy elämäntapamuutosremonttiin ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamiseen arkeen sopivilla tavoilla. Tämä valmennus on avannut monen silmät siitä, mitä hyvinvointi oikeasti on.

UUSI STARTTI 9.4.2018 (ALKUMATERIAALIT ESILLÄ JO 3.4.)

LIFEFIT verkkovalmennus antaa sinulle eväät terveellisiin elämäntapoihin ilman kalorien laskentaa tai hikirääkkitreenejä 10 kertaa viikossa. Verkkovalmennuksessa käsitellään hyvinvointia kokonaisvaltaisesti, sillä hyvinvointiin vaikuttavat useammat asiat kuin vain liikunta tai ruokavalio yksinään. Ihminen on kokonaisuus, ja kun keho toimii normaalisti ja tietyt asiat laitetaan kuntoon, lähtee painokin tippumaan. Rasvanpoltto käynnistyy kuin itsestään, ja painonhallinta muuttuu helpommaksi.

8 viikon valmennuksen aikana voit muokata kehonkoostumustasi ja kiinteytyä tehokkailla treeniohjelmilla, jotka voit suorittaa joko kotona tai saliharjoitteluna. Valmennuksen päätavoite on hyvä ja terve olo, sekä tasapainon löytäminen riittävän unen ja palautumisen, stressinhallinnan, monipuolisen ravinnon ja liikunnan välillä, omaa kehoa kuunnellen. Samalla kun vyötärönseutu kapenee.

VALMENNUKSEN AVULLA

 • Muokkaat kehonkoostumustasi ja tehostat rasvanpolttoa
 • Kiinteydyt
 • Ymmärrät, miksei pikadieetit tai ikuinen laihduttaminen kannata
 • Saat uutta energiaa arkeesi
 • Ymmärrät ravintopuolen tärkeimmät tekijät hyvinvoinnissamme
 • Osaat rakentaa terveellisen ja monipuolisen kokonaisuuden, jolla rakennat oman hyvinvointisi perustan
 • Löydät tehokkaat ratkaisut jaksamiseen arjen askareissa
 • Saat jaksavamman ja suorituskykyisemmän mielen ja kehon
 • Opit ymmärtämään kehosi toimintaa, kuten esimerkiksi hormonitoimintaa
  paremmin
 • Pääset suljettuun Facebook Lifefit-ryhmään, jossa jäsenet voivat tukea ja motivoida toisiaan ja jossa vastailen mieltä askarruttaviin kysymyksiin

ASIAKKAIDEN PALAUTTEITA

”Kerrankin kurssi, joka vastaa lupauksiaan. Nanalla on mieletön fiilis, joka tarttuu. Ja samalla kaikki materiaali on saanut paljon ajatuksia, jotka kannattelevat kyllä pitkään. Täyden kympin 8 viikkoa !!! Kati, 39”

”Täytyy kyllä sanoa, että tää on eka kerta, jolloin en tunne olevani millään dieetillä tai laihiksella. Reseptit on hyviä, ruokaa saa syödä eikä ole mitään rahkaa/raejuustoa kolmesti päivässä. Liikunnan ilonkin olen taas löytänyt ja lihaskuntoa on mukava tehdä. Tästä on hyvä jatkaa taas uuteen viikkoon”

”Ihana kokonaisvaltainen hyvinvointivalmennus ❤ Yllätys oli se, että sain henkilökohtaisia vastauksia pohdintoihini, ja se kuinka paljon informaatiota oli tarjolla. Kiitos Nana ❤ – Teikku”

”Parasta tässä valmennuksessa on ehdottomasti se että jokainen pohtii rauhassa omia voimavaroja ja tekee kaiken omalla tahdilla. Jos joinain viikkoina ei ole pystynyt, ei se ole kaatanut mitään. Itse kun oon aloittanut kaiken urheilun jälleen nollasta tän valmennuksen kautta niin en todellakaan ole päässyt vielä mihinkään viikkojen 1-4 tms vauhtiin. Mistään ei ole syyllistetty ja valmentaja kannustaa eikä aiheuta stressiä.”

”Aivan mahtava kurssi: tervehenkinen opastus terveempään elämään ja todella konkreettisia neuvoja moneen osa-alueeseen. Nana vastasi myös henkilökohtaisiin kysymyksiin valmennuksen aikana. Tästä on hyvä jatkaa omin päin. -Tanja 40v.”

”Aivan loistava kurssi ja sinä Nana olet huippu valmentaja! Sain kurssilta mielettömästi uutta tietoa ja paketti oli todella kattava. Kurssin myötä sain uutta kauan kadoksissa ollutta motivaatiota salitreeniin ja innostuin tekemään jopa jokusen kotitreenin, joita en ennen ole pahemmin harrastanut. Aloin myös ensimmäistä kertaa panostaa kunnolla kehonhuoltoon ja on ollut todella hienoa huomata miten suuri muutos kehon liikkuvuudessa ja toimimisessa on tämän jälkeen ollut. Iso kiitos Nana kurssista, näillä opeille on hyvä jatkaa! <3”

Lisää tietoa valmennuksesta löydät täältä.

VALMENNUS ON NYT VIIKON AJAN -30% PÄÄSIÄISTARJOUKSESSA!

Oma paikka kannattaa lunastaa nopeasti, sillä otan vain rajallisen määrän valmennettavia kevään ryhmään, jotta pystyn vastailemaan jokaisen kysymyksiin valmennusympäristössä.

Pidän huomenna keskiviikkona 28.3.2018 Instagramin (@nanafitofficial) puolella live-lähetyksen, jossa vastailen kysymyksiin valmennuksiini liittyen.

Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

Nana-Heikkila