painonpudotus

Painonpudotuksen kuvitellaan olevan jotenkin hirveän vaikeaa, etenkin jos lukee yhtään enempää eri keskustelupalstojen artikkeleita, kommentteja ja mielipiteitä. Yksi vannoo karppauksen nimeen, toinen kiroo sen alimpaan helvettiin. Kolmas pitää absoluuttisena totuutena ja ainoana keinona pätkäpaastoa, ja neljännet (itseni mukaan lukien) toitottavat kokonaisuutta ja sitä isoa kuvaa.

Milloin syömisestä ja painonhallinnasta on tullut ihan oikeasti näin vaikeaa? Välillä tuntuu, kuin eläisi sotatantereella, jossa vinot kommentit viuhuavat. Mielestäni ilmapiirin liikunta- ja hyvinvointialalla pitäisi ennen kaikkea olla kannustavaa, rohkaisevaa ja hyvinvointia tukevaa, mutta tuntuu, että se on kaukana siitä.

Painonpudotus mietityttää

Sorrutko näihin virheisiin painonpudotuksessa?

1. Syöt liian harvoin

On tärkeää syödä riittävän usein, jotta kroppasi saa tarvittavat ravinto- ja rakennusaineet toimiakseen optimaalisesti. Tämän lisäksi säännöllinen ateriarytmi pitää aineenvaihdunnan vilkkaana, joten suosittelen jakamaan päivän ateriat esimerkiksi viiteen osaan: aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. 

2. Stressaat syömisestä

Miltä ateriasi näyttävät? Löytyyhän lautaselta riittävästi proteiinia ja kasviksia jokaiselta aterialta ja sopivasti hiilihydraatteja kulutukseesi nähden? Ruokailujen tulisi olla iloisia, piristäviä ja nautintoa tuovia MUKAVIA hetkiä jokaisessa päivässäsi ja sen takia kannustankin mittaamaan annoskoot käsimitan avulla, sillä jatkuva kaloreiden laskeminen ja kyttääminen saattaa pitemmän päälle tuoda enemmän stressiä kuin iloa elämääsi. 

3. Et huomioi kokonaiskuormitusta

Kuinka kuormittavaa perusarkesi on? Jos teet istumatyötä ja liikut autolla paikasta toiseen, tarvitset enemmän treeniä kuin arkiliikuntaa harrastava ja ruumiillista työtä tekevä kaverisi. Myös stressi tulisi huomioida kokonaiskuormituksessa, sillä jos olet ollut pitkään stressaantunut ja kärsit uupumuksesta, sinun ei kannata alkaa rääkkäämään itseäsi liikaa liian intensiivisellä treenillä, vaan voit hyvin aloittaa rauhallisemmasta liikunnasta oman olosi parantamiseksi.

4. Teet epämiellyttäviä asioita

Valitse sellaisia terveellisiä ruokia ja liikuntamuotoja, jotka tukevat sinun hyvinvointiasi ja joista NAUTIT! Elämä on oikeasti aivan liian lyhyt tehdäksesi jatkuvasti epämiellyttäviä asioita. On olemassa niin paljon terveellisiä herkkuja ja hauskoja liikuntamuotoja, joten parempien valintojen tekeminen on täysin sinusta kiinni. Toki liikuntaharrastuksen aloittaminen pitkän tauon jälkeen saattaa tuntua aluksi haastavalta, mutta mikään ei voita sitä fiilistä kun huomaat kehittyneesi ja saavuttaneesi haluamasi tulokset. 

5. Olet unohtanut oman itsesi

Niin kuin muutenkin elämässä, sinun täytyy ottaa täysi vastuu myös omasta hyvinvoinnistasi. Jos tunnet piston sydämessäsi, kun ajattelet omaa hyvinvointiasi, niin mieti mistä se voisi johtua? Oletko laiminlyönyt omia tarpeitasi ja laittanut työn tai muiden ihmisten tarpeet omiesi edelle? Muista, että SINÄ olet oman elämäsi tärkein ihminen ja jos et pidä huolta itsestäsi, et ole paras versio itsestäsi myöskään töissä tai kotona. Liian usein laitamme muiden tarpeet omien tarpeiden edellemme ja lopulta huomaamme olevamme onnettomia omassa mielessämme ja kehossamme. 

Painonpudotuksen ABC

Painonpudotuksen ABC

Painoa voi pudottaa joko terveellisesti tai epäterveellisesti. Toki paino tippuu kun syöminen lopetetaan, mutta kaikki varmasti voivat yksimielisesti todeta, että tämä ei ole se fiksuin tai terveellisin tapa tiputtaa painoa.

Jos normaalisti 2500-3000 kaloria kuluttava ja syövä tiputtaa kalorit yhtäkkiä 1500 kaloriin, voi kroppa olla ihmeissään. Paino kyllä tippuu, mutta jossain kohtaa tulee stoppi. Jotta paino saadaan takaisin laskusuuntaan, tulee energiansaantia taas vähentää. Pikkuhiljaa kalorit tippuvat 1400, 1300, 1200…. Kunnes energiansaantia ei vaan tästä voi enää pienentää (tai voi, mutta ei ole järkevää terveydellisistä syistä).

Järkevämpi tapa alunperinkin olisi tiputtaa energiansaantia maltillisemmin, esimerkiksi 200-300 kalorilla. Tällöin paino tippuu hitaammin, mutta terveellisemmin ja yleensä myös pysyvämmin (kaikki varmasti tietävät mitä yleensä jojo-laihduttamisessa käy).

Psst. Myös termi painonpudotus on hieman ristiriitainen, koska joissain tapauksissa kehonkoostumuksen optimoiminen olisi parempi valinta kuin painonpudotus, sillä vaa’an lukema ei kerro kaikkea. Mutta se onkin jo sitten ihan oma tarinansa.

Häiriintynyt aineenvaihdunta

No se aineenvaihdunta, sekin herättää tulisia mielipiteitä, eihän aineenvaihdunta voi olla jumiutunut, muuten olisit kuollut! Perustallaaja varmasti ymmärtää, mitä tarkoitetaan jumiutuneella aineenvaihdunnalla. Sehän ei tarkoita sitä, etteikö koko aineenvaihdunta toimisi, vaan erilaisia häiriötiloja, jossa keho ei toimi optimaalisesti, tai niin kuten ennen.

Aineenvaihdunta eli metabolia jakautuu anaboliseen ja kataboliseen prosessiin, eli rakentavaan ja hajottavaan tilaan. Energiankulutus jota esimerkiksi aivomme, sydämemme, lihaksemme ja maksamme muodostavat, kutsutaan perusaineenvaihdunnaksi, eli se takaa sen, että energiaa riittää ylläpitämään peruselintoiminnot. Jos energiaa ei saada tarpeeksi, keho on sen verran fiksu, että se alkaa säätelemään ja valitsemaan, mitkä elintoiminnot kokee tärkeimmiksi.

Mutta näiden lisäksi liikunta, ikä, sairaudet sekä hormonit vaikuttavat aineenvaihduntaan. Stressihormoni kortisoli voi vaikuttaa muuhun hormonitoimintaan ja ehkäistä sitä toimimasta optimaalisesti. Stressitasoihimme ja stressihormonin tasoon voimme taas vaikuttaa riittävällä levolla, rentoutumisella, oikeanlaisella liikunnalla ja myös ravinnolla.

Painonhallinnan ja painonpudotuksen kulmakivet:

 • Nuku riittävästi (kaiken a ja o!)
 • Ole aktiivinen
 • Painonhallinnassa syö tasapainossa kulutukseesi nähden, painonpudottaja syö hieman vähemmän
 • Jos olet kituuttanut pienillä kaloreilla, nosta ensi systemaattisesti energiansaantia ylemmäs, anna sen tasautua, ja lähde sitten tiputtamaan energiansaantia maltillisesti
 • Syö monipuolisesti ja terveellisesti, satunnaiset pienet herkut ovat sallittuja
 • Viittaa kintaalla kaikkiin erikoistehodieetteihin (oma suositukseni)
 • Opettele stressinhallintaa ja tee rentoutusharjoituksia, pyri minimoimaan stressi
 • Perusaktiivisuuden lisäksi harjoita fiksusti lihaskuntoharjoittelua sekä nosta peruskuntoasi
 • Painonpudotus ei vaadi maidotonta, gluteenitonta, sokeritonta, lihatonta tai muutakaan erikoisruokavaliota toteutuakseen, poikkeuksena allergiat tai yliherkkyydet
 • Liikunnan ohella pidä huolta kehonhuollosta
 • Pidä mieli rentona ja suhtaudu asioihin leppoisasti – turha alkaa vääntämään turhista asioista
 • Luonnollinen positiivisuus auttaa aina
 • Maltti on valttia, aina – älä sorru pussikeittoihin ja paina 15 treenituntia viikossa

Jos haluat vihdoin onnistua painonpudotuksessa ja lähteä pudottamaan painoa tehokkaasti mutta järkevästi (niin ettei kilot tule takaisin), tule mukaan uuteen Pikkasen Pois verkkovalmennukseen!

Pikkasen Pois on 4 viikon verkkovalmennus, jonka aikana tehostarttaat oman painonpudotusprosessisi. Laitamme aineenvaihduntasi hyrräämään ja rasvan palamaan, ja ensimmäisen kuukauden aikana voit heittää hyvästit jopa 5 kilolle, joskus jopa suuremmalle määrälle (jos tiputettavaa on enemmän). Vastaanotat uuden, itsevarmemman itsesi joka nauttii elämästä ja liikkumisesta aivan uudella tavalla!

Lue lisää Pikkasen Pois valmennuksesta täältä.

Nana-Heikkila