Ensiapu lihasvenähdyksissä ja urheiluvammoissa - muista myös kotihoito

Liukastuitko ja nilkka nyrjähti? Lipesikö jalka metsälenkillä? Ensiapu lihasvenähdyksissä tulisi osata ja tuntea, koska sillä voimme vaikuttaa huomattavasti vamman parantumisprosessiin.

Vaikka olisimme kuinka varovaisia, joskus voi sattua vahinkoja, jolloin ensiavun tunteminen tulee tarpeeseen. Kun ensiapu toteutetaan nopeasti, saadaan vähennettyä mahdollista turvotusta ja lievennettyä tulehdusreaktiota ja kipua. Ensiapuun liittyy kolmen K:n periaate, joka on helppo muistaa. Kotihoidolla on myös merkitystä, sekä luonnollisesti loukkaantumisten ennaltaehkäisyllä. 

Kaupallinen yhteistyö: Frescon Oy, Cool-X

Ensiapu lihasvenähdyksissä – kolmen K:n periaate

Tapaturman sattuessa nopea toiminta on ensiarvoisen tärkeää, ja ensiavun aikana voidaan vamman laatua tutkia tarkemmin. Ensiapuun liittyy kolmen K:n periaate, Kylmä – Koho – Kompressio:

1. Kompressio

Purista vammakohtaa ensin käsin, jonka jälkeen siihen voidaan laittaa tukeva ideaalisidos.

2. Koho

Nosta vammautunut raaja kohoasentoon.

3. Kylmähoito

Aseta kylmäpussi vammakohdan päälle, voit kiepauttaa sen tukevasti kiinni joko sidoksella tai esimerkiksi vaatteella. Muistathan laittaa ihon ja kylmäpakkauksen väliin eriste paleltumien ehkäisemiseksi.

Mitä nopeammin kylmähoito aloitetaan, sen tehokkaampaa se on. Kylmähoitoon voi käyttää erilaisia kylmäsuihkeita (pienet ruhjeet) tai kylmäpusseja. Kylmähoitoa tulisi jatkaa 20 minuuttia ja sitä voidaan toistaa 1-2 tunnin välein.

Kylmäpussiksi sopii mikä tahansa kylmä, itsellä on aina autossa pikakylmäpakkauksia, jotka kylmenevät kemiallisen reaktion seurauksena. Jos esimerkiksi bootcampeissa sattuu loukkaantuminen, on ensiapu lähellä.

Ensiapu lihasvenähdyksissä ja urheiluvammoissa - muista myös kotihoito

ensiapu

kolmen k:n periaate

Lihasvenähdys vai revähdys?

Lihasvenähdys on lievempi vamma kuin lihasrevähdys. Venähdyksessä nivelen ympäröimät nivelsiteet voivat venähtää tai osittain repeytyä. Venähdykset ovat yleisempiä kuin revähdykset, ja niitä voi sattua varovaisemmallekin kuntoilijalle. Äkillisissä käännöksissä ja hypyissä sattuneet venähdykset voivat olla rajumpia ja vakavimpia.

Venähdyksissä ei mene lihassäikeitä poikki, mutta vammakohta voi olla kipeä, turvonnut ja se voi aristaa sille varattaessa. Jos raajalle ei voi varata ollenkaan, voi kyseessä olla vakavampi vamma. Venähdykset paranevat yleensä viikossa parissa, mutta kuntoilu tulisi aloittaa varovasti loukkaantumisen jälkeen.

Lihasrevähdys tarkoittaa vammaa, jossa lihassäikeet katkeavat. Pienessä revähdyksessä lihassäikeitä katkeaa vain pieni määrä, pahimmillaan kokonainen lihas voi katketa. Tällöin yleensä vammakohdassa voi tuntua kuoppa, ja voima on heikentynyt tai poissa  kokonaan.

Lihasrevähdyksissä kudoksiin syntyy verenvuotoa joka ilmenee alkavana mustelmana. Vammakohta on aristavampi kuin venähdyksissä. Revähdyksen ensiapuna käytetään samaa kolmen K:n periaatetta.

Pienemmät lihasvammat paranevat yleensä hyvin ja niiden kuntouttaminen voidaan aloittaa kivun sallimissa rajoissa jo muutaman päivän levon jälkeen. Kuntoutus kannattaa kuitenkin aloittaa varovaisesti, ja vakavammissa vammoissa kannattaa konsultoida lääkäriä.

Koti- ja jälkihoito

Kylmähoitoa voi jatkaa muutaman päivän ajan, ja vammakohtaa voi pitää koholla. Revähdyksissä parin päivän jälkeen lämpöhoito ja liikuttelu ovat hyväksi, koska nämä parantavat lihaksen aineenvaihduntaa ja edesauttavat paranemista. Varovainen venyttely estää arpikudoksen muodostumista, joten kevyttä venyttelyä kannattaa tehdä kivun sallimissa rajoissa.

Kipuvoiteilla ja tulehduskipulääkkeillä voidaan hoitaa kipua. Lääkeaineeton Cool-X kipuvoide toimii hyvänä jälkihoitona liikuntavammoissa. Kipuvoide on lihas- ja nivelkipujen lievittäjä. Sen viilentävä vaikutus on miedompi kuin kylmägeelin, mutta kylmävaikutuksen lisäksi voiteessa vaikuttavat kamomillan, mesiangervon ja ukontulikukan eteeriset öljyt, jotka tukevat lihasten ja nivelten terveyttä.

Kipuvoide vaikuttaa paikallisesti suoraan vaurio- tai kipukohtaan lievittäen kipua, vilkastuttaen verenkiertoa, vähentäen turvotusta ja lihaskramppeja.

Ennaltaehkäisy

Liikuntavammoja voidaan ehkäistä huolellisella alkulämmittelyllä sekä nivelten ja lihasten riittävällä elastisuudella ja liikkuvuudella. Mitä pinkeämpi lihas ja mitä äkillisempi liike, sitä helpommin se voi revähtää. Löystyneet nivelsiteet ovat myös alttiita venähdyksille, ja nivelsiteitä kannattaisikin vahvistaa tukiharjoitteilla, jos tietää omistavansa löysät tai aikaisemmin revähtäneet nivelsiteet.

Cool-X kipuvoide lievittämässä kipuja

Pääsin tutustumaan kotimaiseen Cool-X kipuvoiteeseen omien lihaskipujeni kanssa. Pitkän tauon jälkeen innostuin tekemään 400 metrin burpee-haasteen, jonka jälkeen erityisesti kyynärvarren ja alaselän lihakset sekä penikat kipeytyivät melkein kosketusaroiksi.

Cool-X kipuvoide toimiikin loistavasti treenin jälkeiseen palautumiseen ja lihassärkyyn. Käytin itse tuotetta muutaman kerran päivässä lihaskipuihin, ja lihaskipu hävisi yllättävän nopeasti raskaasta kuormituksesta huolimatta.

Käytin kipualueelle myös Cool-X magnesium-suihketta, jonka suihkutin lihaksille kipuvoiteen levityksen jälkeen.

Sekä kipuvoidetta että magnesium-suihketta voi käyttää myös:

  • levottomiin jalkoihin
  • migreeniin
  • kasvukipuihin

Cool-X kipuvoide

lihaskipujen lievitys

 

Cool-X tuotteet ja arvonta

Kotimainen Cool‐X tuotesarja kattaa tuotteet lihasten palautumiseen, vammojen ensiapuun ja niiden ennaltaehkäisyyn. Tuotteet sopivat niin urheilijoille, fysioterapian ammattilaisille kuin kotikäyttäjille. Kaikki Cool‐X tuotteet hoitavat lihaksia ja niveliä turvallisesti ilman lääkeaineita. Tuotteita löydät esimerkiksi Tokmannin, Prisman, Citymarketin ja Intersportin myymälöistä.

Sain arvottavaksi 2 Cool-X tuotepakettia lukijoilleni ja seuraajilleni. Tuotepakkaukseen kuuluu pikakylmäpussi, kipuvoide ja pikakylmäspray. Jokaiselta kuntoilijalta olisi hyvä löytyä tällainen ensiapupakkaus lihasvammoihin ja -kipuihin.

Voit osallistua joko täällä blogin puolella tai sitten Instagramin puolella arvontaan, ja arvonnan suoritan perjantaina 18.8.2017. Voit kertoa onko liikuntavammojen ensiapu tullut sinulle tutuksi, oletko käyttänyt kyseisiä tai vastaavia tuotteita, tai kerro saitko tästä tekstistä hyödyllistä tietoa?

 

Turvallisia liikuntahetkiä, muistetaan huolellinen alkulämmittely, sekä palautumista tukeva loppuverryttely. Jos kuitenkin vahinkoja sattuu, tai treenaat paljon ja lihaksesi ovat usein kipeänä, suosittelen täydentämään kaappia näillä tuotteilla 🙂

Nana-Heikkila

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna