terveelliset ja kevyet grilliherkut

Kesästä ja juhannuksesta pitää nauttia, mutta sen voi tehdä myös hieman terveellisemmin. Listasin teille maukkaat, mutta terveelliset ja kevyet grilliherkut kesään, jotka hivelevät makunystyröitä. Näitä ruokia syödessä voi vaan ihmetellä, miten terveellinen ruoka voi olla kuitenkin näin herkullista!

Grilliherkkujen menusta löydät 2 alkupalareseptiä, 4 pääruokareseptiä ja 3 jälkiruokavaihtoehtoa. Saattaa tulla valinnan vaikeus 😉

Terveelliset ja kevyet grilliherkut juhannukseksi

Alkupala

Chili-mozzarella leipäset

(2-3 annosta)
moniviljaleipää / rouheciabatta / gluteeniton leipä
buffallomozzarellaa 1 pkt
punainen chili
basilika
valkosipuli
oliiviöljy, suola ja pippuri

Valitse maun mukaan leipä, suosi täysjyvää. Leikkaa leipä ohuiksi viipaleiksi, ja paahda paahtimessa/grillissä kevyesti. Halkaise valkosipulinkynsi, ja hiero sitä kevyesti leivän pintaan. Lorauta päälle oliiviöljyä, lisää päälle buffallomozzarellaa, pilkottuja chilinpalasia, sekä revittyjä basilikan paloja. Ripottele hyvälaatuista suolaa ja mustapippuria päälle ja nauti.

Pinaattisalaatti kananmunalla

(2-3 annosta)
1 kulhollinen tuoretta pinaattia
½ avokado
70 g kirsikkatomaatteja
parsakaali
punasipuli
10 g auringonkukansiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
3 keitettyä, viipaloitua kananmunaa
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa ja pippuria

Sekoita auringonkukansiemenet, oliiviöljy, sitruunan mehu sekä suola ja pippuri. Pese pinaatti sekä pilko avokado, tomaatit, parsakaali ja punasipuli. Sekoita kaikki ainekset ja kastike keskenään. Lisää salaatin päälle viipaloidut munat. Lisäämällä kanaa tai tofua saat annoksesta vieläkin ruokaisamman.

Pääruoka

Lohi-parsapannu

(3-4 annosta)
400 g lohifileetä
500 g vihreää parsaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
0,5 dl sitruunanmehua
sipulinvarsia tai ruohosipulia

Paloittele lohifilee ohuiksi viipaleiksi. Huuhdo parsat, poista kovat kantaosat ja leikkaa parsat pitkittäin ohuiksi siivuiksi. Paista lohet ilman rasvaa molemmin puolin rapeapintaisiksi grilliritilällä tai parilalla. Paahda myös parsasuikaleet rapeiksi. Mausta ainekset suolalla ja pippurilla. Lisää sitruunanmehu joukkoon ja silppua päälle sipulinvarsia.

Täytetyt kananrinnat kreikkalaisittain

(4 annosta)
1 tölkki (150 g) fetajuustoa
5 dl hienonnettu tuore pinaatti
500 g kanan rintafileetä
paistoöljyä suihkeena

Sekoita isossa kulhossa fetajuusto ja pinaatti. Leikkaa kanan rintapaloihin syvä viilto ja muotoile niistä veitsellä taskut. Lusikoi täyte taskuun, suihkauta öljyä ritilälle ja grillaa kypsäksi. Syö kurkun, tomaatin ja salaatin kera.

Grillinyssäkät

(4 annosta)
600 g possun sisäfilettä, nautaa tai kanaa (myös kasvisproteiini käy)
6 kpl perunaa
3 kpl porkkanaa
200 g parsakaalia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
rosmariinia

Paloittele liha. Pese ja kuori perunat ja porkkanat. Pilko perunat lohkoiksi ja porkkanat siivuiksi. Leikkaa parsakaalista kukinnot ja jätä ne suurehkoiksi. Aseta kaikki kasvikset ja lihat kulhoon ja kaada päälle öljy ja suola. Sekoita hyvin. Leikkaa foliosta 4 isoa palaa. Jaa kasvikset ja liha foliopalojen keskelle, aseta jokaisen päälle rosmariinin oksa. Sulje nyytit ja paista grillissä noin tunti, miedolla lämmöllä.

Grillatut kanavartaat

(4 annosta)
600 g kanan rintafilettä
2 rkl oliiviöljyä
½ dl sitruunamehua
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia
suolaa

Sekoita viisi listan ensimmäistä ainesta kulhossa ja laita ne suljettuun muovipussiin. Lisää kanapalat ja peitä ne huolella marinadilla. Anna marinoitua puoli tuntia. Grillaa 3-4 min molemmilta puolilta. Tarjoile salaatin ja/tai riisin tai bataatin kanssa halutessasi hiilihydraatin lähteen aterialle mukaan.

Jälkiruoka

Kesäpäivän smoothie

1 banaani
1 avocado
200g pakastevadelmia
300g mansikoita
3 rkl kookoskermaa
3 rkl mustaherukoita
vettä
hunajaa/steviaa/kookospalmusokeria
(2 annosta (Foodin) vanilja heraproteiini)
(hyppysellinen (Foodin) vanilja jauhe)

Sekoita kaikki muut paitsi hera & vanilja jauhe sekaisin blenderissä ja varmista, että massa on tarpeeksi pehmeää ja samettista. Lisää joukkoon hera & vanilja halutessasi smoothiesta ruokaisamman ja proteiinipitoisemman. Tarjoile kylmänä.

Hedelmä-raakasuklaa vartaat

Hedelmiä ja marjoja
Raakasuklaamassa (Foodin)
Halutessasi tocoa (Foodin)
Coctail tikkuja
Makeutus (hunaja, stevia, kookossokeri, agave siirappi)

Sulata suklaamassa lämpimän vesihauteen päällä, ja sekoita mukaan makeutus (ja
halutessasi toco jauhe tuomaan pehmeyttä). Kaada seos lusikkaa avuksi käyttäen hedelmätikkujen päälle, ja laita jähmettymään noin 20 minuutiksi jääkaappiin.

Bataattipannukakut

(1-2 annosta)
2 kananmunaa
4 rkl bataattisosetta (tee itse tai käytä valmista!)
1 rkl manteli- tai kookosjauhoa
ripaus kanelia & muskottipähkinää
0,5 tl leivinjauhetta
kookosöljyä paistamiseen

Sekoita lettutaikinan ainekset kulhossa huolellisesti sekaisin ja anna vetäytyä hetki. Kuumenna reilu loraus kookosöljyä pannulla. Nostele ruokalusikalla pieniä lettuja keskikuumalle pannulle ja paista kärsivällisesti. Kokeile pannukakkujen valmiusaste; kun ne irtoavat nätisti pannusta, on aika kääntää. Toista puolta kannattaa paistaa vain lyhyesti. Koristele ja nauti välittömästi!


Kesäjuomaksi sopii täydellisesti erilaiset makuvedet sekä tuorepuristetut mehut. Jos mielii alkoholipitoista juomaa, kannattaa pysytellä erossa sokeroiduista drinkeistä. Oma suosikkijuoma kesällä on valkoviinispritzer, johon tulee valkoviiniä ja vichyä, sekä hieman puristettua limeä tai sitruunaa ja runsaasti jääpaloja.

Ihanaa juhannusta, nautitaan elämästä, ystävistä ja hyvästä ruoasta <3

Lue myös:

Jälkiruokareseptejä: Sokerisen herkun korvike x 3

Herkullinen hampurilainen ja karamellisoitu sipuli

Kesägrillin herkut

Nana-Heikkila

Tallenna