Halu voida hyvin vaatii motivaatiota, tahtoa ja tekoja. Jotta saamme puheet ja ajatukset teoiksi, meiltä täytyy löytyä halua siihen. Tahtoa muuttua, voida paremmin. Tai mikä tahansa onkaan muutoksen aihe, meidän täytyy haluta sitä.

Törmään jatkuvasti samaan ongelmaan, jolloin muutoksia kyllä halutaan tai toivotaan, muttei silti olla valmiita laittamaan tikkua ristiin asian saavuttamiseksi. Keksitään ties mitä tekosyitä, ei ole aikaa treenata, ei ole aikaa laittaa terveellistä ruokaa, liian kallista, liian sitä liian tätä.

Nopeita tuloksia etsimässä – ilman valmiutta muutokseen

Ihminen löytää kyllä aikaa tärkeiksi kokemilleen asioille. Ihminen löytää aikaa, jos haluaa sitä tarpeeksi. Jos muutokseen ei ole valmis, tai sitä ei haluta tarpeeksi, ei siihen myöskään löydy tarvittavaa aikaa, panostusta tai mielenkiintoa. Tällöin se ei myöskään tapahdu, muutos siis.

Minua itseäni valmentajana turhauttaa suuresti itsensä huijaaminen. Miksi ei voida olla rehellisiä itselleen, myöntää ettei nyt ehkä ollutkaan paras aika muutokselle? Sen sijaan keksitään tekosyitä miksei tälläkään kertaa muutosprojekti ottanut siipiä alleen.

Sen sijaan helposti pakenemme totuutta, emmekä uskalla kohdata omaa itseämme, vaikka sen juuri muutos vaatisi. Meidän täytyy kohdata omat pelkomme, vajavaisuutemme, sisimmät toiveet ja halut. Myöntämällä heikkoudet löydämme yleensä halun ja motivaation muutokseen.

Vuosi vuoden perään minua jaksaa ihmetyttää ihmismielen malttamattomuus. Yhä uudestaan etsitään oikotietä onneen, pikaratkaisua, jotain mikä saa muutoksen tapahtumaan nopeasti. Vaikka kyllähän me tiedämme, etteivät nämä muutokset ole pysyviä. Oli kyseessä sitten laihdutus, painonhallinta, itsetunnon nostaminen tai kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kohentaminen. Tai vaikkapa uuden kielen opettelu.

En ole itse yhtään sen parempi, eikä tarkoituksenani ole nostaa itseäni jalustalle millään tavalla. Taistelen ihan samojen asioiden kanssa itsekin. Olen tiedostanut jo muutaman vuoden ajan, että minun pitäisi panostaa enemmän omaan hyvinvointiini, eikä vain huolehtia muiden hyvinvoinnista omani kustannuksella. Toki liikun, syön hyvin, elän suht terveellistä elämää, mutta en ole silti antanut itselleni riittävästi aikaa palautumiseen ja tätä kautta panostanut omaan hyvinvointiini.

Innostuksissani olen aloittanut treenit liian kovaa, samalla kun työtahti on jatkunut samalla kiivaalla tahdilla. Vaikka puhun valmennettavilleni kokonaiskuormituksen huomioimisen tärkeydestä, olen ajanut itseni innostuksissani ylikuormituksen rajoille pariinkin otteeseen. Toisaalta, ainakin tiedän mistä puhun ja osaan kertoa varoitusmerkeistä. Puhun asioista siis kokemuksen syvällä rintaäänellä.

METSÄSTÄTKÖ SINÄKIN NOPEITA TULOKSIA TAI LAIHTUMISEN PIKAVOITTOA?

Muutos vaatii omaa halua

Avaan asiaa hieman enemmän omalla esimerkilläni.

Vaikka olen pitkään puhunut hiljentämisestä, en ole saanut aikaiseksi riittävää muutosta. Eli haluanko sitä kuitenkaan tarpeeksi? Nyt olen kuitenkin syksyn ajan tietoisesti vähentänyt esimerkiksi blogini kirjoittamista, olen vuokrannut toimiston, jotta saisin tolkkua työaikoihin ja muutenkin muutettua työskentelytapoja. Olen palkannut itselleni valmentajan, jonka kanssa työstämme suorituskykyäni mutta palautumista kuunnellen ja pitäen sen prioriteettina numero 1.

Valmentajakin usein tarvitsee valmentajan ja neuvonantajan itselleen, ja valmentajan palkkaaminen oli itselleni paras hyvinvointiteko, jonka pystyin tähän hätään tekemään. Totesin, etten saa tehtyä muutosta yksin, vaan tarvitsen siihen liittolaisen, jolle olen niin sanotusti tilivelvollinen, edes ajatuksissani.

Muutos vaatii aikaa

Motivaation ja halun lisäksi muutos vaatii aikaa. Pysyvä muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Pussikeittodieetit tai pikakuurit eivät tuo pysyvää muutosta, eikä alipalautuminen korjaannu viikon yöunien korjaamisella.

Pysyvä muutos vaatii tekoja joka päivä. Pitkän aikaa. Se vaatii tahtoa, tekoja ja lujaa motivaatiota. Joinain päivinä ei välttämättä huvita tarpeeksi, mutta kokonaisuus ratkaisee.

Jos miettii esimerkiksi painonpudottamista tai hyvinvoinnin kohentamista, täytyy muutoksia tehdä pala kerrallaan. Koko palettia on turha vetää uudelleen heti kättelyssä. Uusien tapojen omaksuminen rutiiniksi vaatii aikaa, ja ilman sitä pysyvästä muutoksesta ei kannata haaveilla.

Melkein jokainen meistä pystyy noudattamaan tiukkaa dieettiä 6 viikkoa näin halutessaan, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Usein palataan vanhoihin tapoihin, mitään oppimatta.

Pienin askelin eteenpäin

Sen sijaan olisi järkevämpää panostaa ensin esimerkiksi riittävään määrään unta, jolloin vireystilamme olisi parempi ja jaksaisimme tehdä parempia päätöksiä arjessa. Jaksaisimme kenties urheilla hieman, jaksaisimme tehdä parempia valintoja ruokien suhteen, herkkuhammasta ei kolottaisi väsymyksen takia.

Kun unihommat alkaisivat rullaamaan paremmin, voisimme siirtyä aamupalan fiksaamiseen. Hieman lisää proteiinia, höttöleipien vaihtaminen aamupuuroon tai vaikkapa ruisleipään, hieman lisää kasviksia. Kas näin.

Seuraavaksi voisimme tehdä pieniä muutoksia lounaaseen tai voisimme vaihtaa iltapäivän pullat terveellisempään vaihtoehtoon. Pieniä muutoksia siellä täällä ja pienin askelin, ja pysyvä muutos häämöttää jo lähempänä. Mutta se vaatii tahtoa, motivaatiota ja tekoja.

PIKAVOITTOJA VAI PYSYVÄÄ HYVINVOINTIA?

Tammikuussa alkaa taas suuri hyvinvointirummutus, jolloin tarjotaan monenlaisia ihmekuureja ja pikafiksejä, mutta myös pysyvämpiin muutoksiin tähtääviä verkkovalmennuksia. Olen itse kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja pysyvien muutosten puolestapuhuja, ja tuhannet valmennettavani ovatkin löytäneet valmennusteni kautta avun pysyviin elämänmuutoksiin.

Omat valmennukseni alkavat myös tammikuussa, ja laitoinkin valmennuskokonaisuudet nyt joululahjakampanjaan. Mikä olisikaan parempi lahjaidea itselle tai läheiselle kuin hyvinvointiin panostaminen?

Seuraavat kappaleet yhteistyössä yritykseni NanaFit Oy:n kanssa

Suosittu LIFEFIT hyvinvointivalmennus antaa fiksut eväät pysyvään muutokseen, ja valmennuksessa jokainen lähtee omalta tasoltaan liikkeelle. Alkukartoituksen jälkeen valmennettava aloittaa työstämään itselleen omaa isointa kompastuskiveään, oli se sitten liikunta, kehonhuolto, ravinto, uni & palautuminen tai stressinhallinta. Jotta muutoksesta saadaan pysyvä, jää valmennusmateriaalit valmennettavalle lopun iäksi talteen, jolloin näihin voidaan palata myös valmennuksen loputtua.

LIFEFIT verkkovalmennuksessa opit, miten suhtautua kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin stressaamatta, ja armollisesti. Tässä valmennuksessa opimme miten suhteuttaa kokonaiskuormitus omaan jaksamiseen, emme siis treenaa hampaat irvessä ja laske kaloreita itku kurkussa.

RAIKAS ravintovalmennuksessa keskitymme enemmän ravintoon sekä taustalla esiintyviin ongelmakohtiin. Valmennuksesta saat painetun reseptikirjan sekä painetun ravinto-oppaan. Tämä valmennus sopii moneen tavoitteeseen, sillä valmennuksessa edetään juuri sitä omaa tavoitetta kohti, oli se sitten painonpudotus, painon nostaminen, hyvinvoinnin lisääminen tai lisäenergian löytäminen.

Painettujen kirjojen lisäksi valmennusympäristössä on paljon luentoja, joissa aiheena muun muassa:

  • Sopivan annoskoon rakentaminen
  • Lihomisen pelko
  • Mitä muutokset merkitsevät
  • Urheilijan vs. Painonpudottajan ruokavalio
  • Aineenvaihdunta
  • Selätä säästöliekki
  • Ympäristön vastarinta

Valmennukset starttaavat 7.1.2019, mutta valmennuspaikat kannattaa lunastaa jo nyt, sillä elokuun LIFEFIT startti myytiin täyteen ennen valmennuksen virallista aloitusta. Valmennukset ovat nyt joulukampanjassa, ja voit säästää jopa -30% lähtiessäsi mukaan nyt!

Jos sinulla on olo, että olet valmis muutokseen, oikeasti valmis, tutustu valmennuksiini ja tule mukaan tekemään pysyviä muutoksia yhdessä. Jos etsit pikaratkaisuja, tai et koe olevasi valmis muutokseen tai siihen tarvittaviin toimiin, en valitettavasti pysty auttaa.

Mutta ehkäpä voisit loppuvuoden työstää ajatusta muutosprojektin aloittamisesta, kaivella tahtoa, motivaatiota ja halua tehdä tekoja asian eteen. Jos koet, että olet valmis tähän, hyppää mukaan ja anna minun kannustaa sinua omalla muutosmatkallasi!

Nana-Heikkila

 

 

 

METSÄSTÄTKÖ SINÄKIN NOPEITA TULOKSIA TAI LAIHTUMISEN PIKAVOITTOA?