Rasvakammo on onneksi alkanut pikkuhiljaa väistymään, ja tietoisuus hyvien ja laadukkaiden rasvojen tärkeydestä on kasvanut. Koko kehomme, niin lihakset, kudokset, aivot ja hormonitoiminta tarvitsevat laadukkaita rasvoja toimiakseen optimaalisesti ja parhaalla teholla.
Hyvien rasvojen lisääminen ruokavalioon on helppoa ja vaivatonta, ja vieläpä maistuvaa! Erilaiset siemenet ja pähkinät ovat kenties se näppärin ja helpoin tapa lisätä hyviä rasvoja ruokavalioon, mutta näissäkin kannattaa huomioida muutama seikka, ettei vahingossa sabotoi niiden hyvää tekeviä vaikutuksia.
Kaupallinen yhteistyö: Cloetta Suomi, Nutisal
Terveyttä pähkinöistä ja siemenistä
Pähkinät ja siemenet sisältävät paljon elimistöllemme tärkeitä hivenaineita, kuituja ja rasvaa. Rasvan merkitys hyvinvoinnillemme on suuri, ja painonhallintakin helpottuu syömällä hyvälaatuista rasvaa. Hyvälaatuinen rasva öljyää kehoamme sisäisesti, ja ilman tätä öljyä moottori voi leikata kiinni.
Varsinkin jos elää hyvin niukkakalorisella ruokavaliolla, on siemenet ja pähkinät elintärkeä lisä antamaan energiaa, ravitsemaan kehoa ja pitämään aineenvaihdunnan normaaleja toimintoja yllä.
Erilaisia siemen- ja pähkinäsekoituksia on valtavasti markkinoilla, jotka ovatkin älyttömän kätevä tapa huolehtia riittävästä hyvien rasvojen saannista, kunhan vaan muistaa tarkistaa seuraavat asiat:
- onko niissä lisättyä suolaa?
- onko ne paahdettu öljyssä?
- sisältävätkö ne lisättyä sokeria?
- sisältävätkö ne lisäaineita?
- pähkinöiden osuus?
Yllättävän moniin sekoituksiin lisätään öljyä, suolaa tai lisäaineita, ja pähkinöiden osuus voi sekoituksissa jäädä hyvinkin pieniksi, jolloin pähkinöiden sijasta onkin maksanut vain edullisimmista siemenistä.
Itselle hyvin tärkeää marja- & pähkinäsekoituksissa on myös se, ettei marjoihin ole lisätty ylimääräistä sokeria.
Vastaus kysyntään
Nutisal on tuonut markkinoille uudet salaatti- ja jogurttisekoitukset, jotka nappasin mukaan Thaimaan reissulle varmistamaan hyvien rasvojen saannin. Nämä toimivatkin loistavasti välipaloina niin viidakkoreissulla kuin kesken treenikuvausten, ja itse asiassa kummankaan tuotteen sisältö ei sisällä mitään yllä mainituista turhukkeista.
Nutisalin pähkinät ja siemenet ovat kuivapaahdettuja, mikä tekee niistä vieläkin maukkaampia ja rapeampia, ilman turhaa lisättyä öljyä. Kummassakin pussissa pähkinöiden määrä on vähintään 50%, joten näiden kanssa ei tarvitse miettiä sitä, että kouraan jää vain yksi yksinäinen cashew pähkinä.
Oiva lisä salaatteihin, jogurttiin tai sellaisenaan välipalana
Nutisalin salaattimix sisältää pähkinöitä 52% (manteli, cashew, saksanpähkinä), kurpitsa- & auringonkukansiemeniä 45% ja punajuurta 3%. Näitä on helppo heittää lisukesalaatin joukkoon tuomaan makua, sekä myös takaamaan tarvittavien rasvahappojen saantia. Erittäin näppärä tapa lisätä hyviä rasvoja ja proteiinia lautaselle. Punajuuri tuo juuri sopivan säväyksen ja lisän sekoitukseen, hyvin toimiva extra säväys!
Jogurttimixin sisältö toimii välipalana sellaisenaan tai lisättynä esimerkiksi aamupalajogurtin sekaan. Nutisalin jogurttimix sisältää pähkinöitä 50% (manteli, cashew, saksanpähkinä, hasselpähkinä), auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä 25% ja marjaa 25% (karpalo, mustikka, goji).
Näitä tuli reissussa naposteltua myös pitkillä matkoilla saarelta toiselle, ja pussin uudelleen suljettavuus oli äärimmäisen kätevä. Ainakin itse olen sellainen, että laukku on yleensä ääriään myöten täynnä, asiat ovat harvoin järjestyksessä ja tämä tarkoittaa myös sitä, että tällaiset pussukat ovat harvoin oikein päin. Joten usein laukun pohja onkin täynnä jos jonkinmoista siementä ja tahmaista, liiskaantunutta marjaa tai hedelmää, mutta ei onneksi näiden kanssa.
Miten itse huolehdit riittävästä hyvien rasvojen saannista? Jätä viesti kommenttikenttään, arvon kaikkien vastanneiden kesken 5x duo-paketin, joka sisältää yhden jogurttimixin ja yhden salaattimixin. Arvonta päättyy sunnuntaina 23.4.2017.
Lue myös: Pähkinöiden ABC
Huolehdin hyvien rasvojen saannista syömällä monipuolisesti. Suosin lohta ja muita kaloja sekä syön omegaa purkista. Lisään ruokiini hyvälaatuisia öljyjä esim. auringonkukkaöljyjä. Lisäksi syön paljon pähkinöitä sekä siemeniä mm. siemennäkkärin muodossa. Lisäksi suosin kookosöljyjö ruoissa!
Hyviä rasvoja kerään lohesta, oliivi-, rypsi- ja kookosöljystä. Pähkinöitä täytyisi opetella syömään:)
Syön avocadoa, kookosta eri muodoissa, oliiveja, oliiviöljyä, lohta, silliä, mätiä, pähkinöitä. Kaikki uudet pähkinäsekoitukset kiinnostavat koska liikun paljon ja ne on oivia välipaloja/ matkaeväitä.
Syön avokadoja, lisäilen smoothieen,salaattiin,ruuan päälle esim. Oliiviöljyä. Pähkinät menevät välipalana ja snackina kiireessä. Kookosöljyä puuroon ja mct-öljyä kahviin. Kalan syönti jää valitettavasti liian vähälle… uudet pähkinäsekoitukset kiinnostavat, alkaa vanhat suosikit jo vähän tökkiä. 🙂
Pähkinöitä päivittäin ja kookosöljyä! Kookosöljy on mun lemppari!
syömällä mm. kalaa, avokadoa ja pähkinöitä 🙂
Rasvan saanti on kyllä harvoin koitunut ongelmaksi. Päivittäin tulee käytettyä siemeniä/pähkinöitä, avokadoa, kookos-/ja oliiviöljyä, gheetä/voita, silloin tällöin rasvaista kalaa ja tietty raaksuklaata ( 😉 ) ym.
”Voitelen” leivät avokadolla, käytän smoothiessa avokadoa, napostelen pähkinöitä ja siemeniä. Yritän myös lisätä lohta arkiruokailuun.
Oikeisiin rasvoihin olen perehtynyt vasta tänä vuonna, kun omaan hyvinvointiin on alkanut kiinnittää huomioita. Nyt käytössä lohta viikottain, omegat, avokado, pähkinät ja mantelit päivittäin sekä kookosmaito on myös lempparia smootiessa ja tuorepuudosa.🌞
Syön vegaanisesti, joten saan helposti hyviä rasvoja avokadoista, pähkinöistä, chiansiemenistä ja öljyistä. 🙂
Avokado menee kaiken kanssa, kurpitsansiemenet on herkkua, erilaiset maustetut öljyt on hyviä.
Pellavaa, chiaa, rasvaisia kaloja, kasvisöljyjä, pähkinöitä ja muita siemeniä tulee käytettyä vaihtelevasti. Olen huomannut selvästi, että hyvät rasvat eivät lihota vaan päinvastoin edistävät hoikkana pysymistä. 🙂
pähkinöitä,siemeniä
Pähkinötä ja avokadoa menee runsaasti 🙂
Siemennäkkileipää syön lähes päivittäin, omegoita purkista, paistamiseen kotimaista rypsiöljyä. Kalaa söisin useammin, mutta on nykyään kallista ostaa. Pähkinöitä pitäisi ottaa ruokavaliota täydentämään.
Kalaa syön monta kertaa viikossa ja käytän rypsiöljyä.
Syön päivittäin pari dl erilaisia pähkinöitä sekä jokaisella pääaterialla lorauksen öljyä (vaihtelen oliiviöljyn, rypsiöljyn ja camelinaöljyn välillä).
Pähkinöitä olen opetellut syömään ja nykyään koko perhe niistä tykkää 😊 näitä meinaan heti kokeilla.
Lohta syön muutamasti viikossa, mantelit, avokado aina aamu smoothien sekaan.
Rypsiöljy, becel ja oliiviöljy 😊
Siinähän niitä😊
Joka aterialla itse tehtyä siemensekoitusta, pähkinäsekoitusta, avocadoa tai oliiviöljyä 🙂
Huonosti tulee kyllä syötyä… lähinnä rypsi- tai oliivoöljyä ja satunnaisesti pähkinöitä. Kalaa syön ehkä kerran viikossa. Hyvissä rasvoissa on minulla paljon parantamisen varaa.
Rypsiöljystä ja cashewpähkinöistä
Pähkinät on mun ihan ehdoton lemppari sekä lohi! Avocadostakin oon oppinut tykkäämään viime aikoina ja nyt on pakko pitää aina pientä avocadovarastoa! Öljyjä pitäisi vielä opetella lisäämään salaattien päälle ja muihin ruokiin, mutta jotenkin tuntuu että maku tökkii. Tottumiskysymys sekin kai vain 😊
Pähkinöitä tulee napsittua,niitä usein mukana. Myös lapsi tykkää 🙂
Pähkinät, avokadot, rypsi- ja kookosöljy
Hyvät rasvat tulee pähkinäsekoituksista, joissa pelkkää 100 % erilaisia pähkinöitä: ei siemeniä, ei marjoja, ei öljyä, ei suolaa, ei sokeria, ei mitään muuta. Kala yms ei tule kysymykseen, koska miehelläni todella paha kala-allergia, ei voi olla tilassa, jossa käsitellään/valmistetaan kalaa.
Syön pähkinöitä, siemeniä ja kalaa.
En oikein oo huolehtinut, paitsi pähkinöiden osalta
Itse huolehdin hyvien rasvojen saannista lisäämällä natural pähkinöitä ja siemensekoituksia salaatteihin, mysleihin ja jogurtteihin. Teen myös n.1krt viikossa itse siemennäkkileipää, jota menee paljon välipalana ja ruoan kaverina. Lisäksi salaatteihin ja ruoan päälle lisään usein muutaman ruokalusikallisen oliiviöljyä 😊
Aamuisin lisään itsetehtyä maapähkinävoita tai cashew-pähkinöitä aamupuurooni, lounaalla/päivällisellä syön yleensä muutamia oliiveja tai esimerkiksi sosekeiton sekaan lisään usein siemenpähkinäsekoitusta. Avokadoa syön iltapalalla leivän päällä. Myös pähkinävoi-banaaniruisleipä on herkkuiltapala!
Omegaa, avokadoa, lohta, chiaa, siemeniä, kookos -ja oliiviöljyä, näistä saan mun hyvät rasvat. 🙂
Avokado, oliiviöljy, kookosöljy ja pähkinät toimii. Näitä täytyykin testata!
Käytän pellavansiemenrouhetta, cashewpähkinöitä ja macadamiaöljyä 🙂 Ja omega-3 🙂
Syön päivittäin 1 rkl kookosöljyä ja 1 rkl pellavansiemenrouhetta sekä lähes päivittäin 1-2 rkl kurpitsansiemeniä, parapähkinöitä ja muita pähkinöitä, 1 kpl avokadon. Kaakaonibseistä ja raakakaakaosta saa myös jonkun verran rasvaa. Paistamisessa käytän tarvittaessa meijerivoita. Syön myös viikottain vähintään 2 päivänä kalaa. Ruokavaliomuutoksella, johon nämä rasvamuutoksetkin kuuluvat, olen saanut painoa pudotettua 3 kk:n aikana tähän mennessä 7 kg, tavoitteena olisi vielä muutama kilo. Toki olen lisännyt myös liikuntaa.
Välillä tulee kiinnitettyä tuhottoman huonosti huomiota hyviin rasvoihin. Pääsääntöisesti tulee erilaisia siemeniä ja pähkinöitä syömällä. Sitten lisäilen myslin/puuron joukkoon ihan raakasti oliiviöljyä. Kookosöljyä tulee tiettyjä ruokia tehdessä käytettyä.
Olen lähes vegaani kananmunia syön 2viikossa kokonaisena siitä saa osan rasvasta, lisäksi käytän ihan aitoa voita. margariineja en käytä. avokadoa satunnaisesti lähinnä hinnan takia, päivittäin rasvat saan 40g pähkinöistä(saksan, caschew, manteli, kurpitsansiemen)ja parista parapähkinästä ja kylmäpuristettu rypsiöljy 2rkl+voita 20g. kaurahiutaleista tulee sitten ns. piilorasvaa. helokkiöljykapseleita käytän myös.
Syön pähkinöitä ja lisään kahviin kookosöljyä. Pyrin syömään kalaa pari kertaa viikossa ja omegoita purkista 😊
Leivän päälle flora margariinia, ruoanlaitossa rypsiöljyä kanat ja wokin paistan siinä ja lohta syön pari kertaa viikossa. Pähkinöitä en ole onnistunut vielä samaan ruokavaliooni, olisi hyvä tottua niihin.
Ruisleipä on suuri herkku ja sen päälle margariinia. Maapähkinöitä syön kourallisen päivässä ja aamupala käynnistyy myslillä jossa pähkinöitä. Lauantain herkutteluun kuuluu saunan jälkeen suolapähkinäpussi. Hyvien rasvojen saanti vaatisi petraamista kyllä, vaimo ostanut omega3kapseleita joita joskus nappasen.
pähkinöitä
Koska rasvaista kalaa tulee syötyä ihan liian harvoin, huolehdin riittävästä rasvojen saannista lisäämällä ruokaan/salaattiin avocadoa, välipaloilla tai aamulla syön pähkinäsekoitusta ja ruuanlaitossa käytän oliivi- ja kookosöljyä 🙂
Kyllä yleensä rasvoja tulee ihan riittävästi päivän aikana 😉 Syön mm. pähkinöitä, erilaisia siemeniä, avokadoa, maapähkinävoita, oliiviöljyä.. ja joskus voitakin ;D
Huonosti tulee huolehdittua… :'(
Syön lohta ja muutakin kalaa, omegat sekä salaatissa siemeniä ja silloin tällöin pähkinöitä, en kuitenkaan päivittäin. Salaatissa ja ruoan laitossa käytän hyviä öljyjä!
Mulla se oikeastaan jää kalaan (lohta pari kertaa viikossa), margariiniin leivän päällä, öljyyn ruoanlaitossa, pähkinöihin ja maapähkinävoihin välipaloissa.
Lohta, avokadoa, pähkinöitä ja siemeniä tulee pääasiassa popsittua hyvät rasvat mielessä!:)
Syön päivittäin pellavansiemenrouhetta, saksanpähkinöitä sekä manteleita ja muutaman kerran viikossa avokadoa 🙂
Huolehdin hyvien rasvojen saannista käyttämällä ruoassa oliivi/kookosöljyä, syömällä kalaa ja erilaisia siemeniä kuten chia. Pähkinät ja avocado on ”opettelu”listalla. En kummastakaan oikeen oo tykänny, mutta opetellu tässä vähitellen syömään niitä😊
Monipuolisella ruokavaliolla, tykkään syödä lohta, ja jogurtin tms. päällä erilaisia pähkiöitä ja siemeniä😋
Syön melkein päivittäin pähkinöitä, leivän päällä tai salaatissa avokadoa ja omega 3-kapseleita purkista. Lohta ostaisin mielelläni useammin mutta korkean hinnan vuoksi sitä tulee syötyä valitettavasti vain muutamia kertoja kuussa
Välipalaksi pähkinöitä, oliiviöljyä salaatteihin ja smoothieen sekä lisäksi pellavansiemenrouhetta, kalaa yritän syödä edes kerran viikossa. Pähkinöistä ehdoton suosikki on pekaani 🙂
Itse tykkään käyttää pähkinöitä, avocadoa sekä chiasiemeniä hyvien rasvojen lähteenä. Ne on niin helppoja arkeen. Mielelläni söisin enemmän kalaa, mutta hinnat hipovat pilviä, joten vähemmälle jää. Tämän korvaan päivittäisellä omega3 kapselilla.
Mulla löytyy aina kotoa erilaisia siemeniä, pähkinöitä, avokadoa ja erilaisia öljyjä käytän vaihdellen(kookos-,oliivi-,rypsi- ja saksanpähkinäöljyä yms). Lisään joka aterialle jotakin näistä. Mut lempparini on itse tehty sokeriton granola jossa on erilaisia pähkinöitä, siemeniä, sokerittomia ja kuivattuja marjoja/papaijaa ja mulpereita. =)
Joka aterialle jotain hyvää rasvaa..avokadoa, siemeniä, pähkinöitä, öljyjä vaihdellen ja kalaöljyä oon opetellu nyt syömään kun kalaa harvemmin tulee syötyä korkean hinnan vuoksi 😊
Syön päivittäin avokadoa smoothien, riisikakkujen ja ruoan kanssa. Lisään öliiviöljyä salaatinkastikkeeksi, myös pähkinät kuuluvat päivittäiseen ruokaan. 🙂