Kun minulta kysytään mitä teen työkseni, vastaus ei ole lyhyt. Joskus jos haluan “päästä helpolla” sanonkin, että toimin yrittäjänä liikunta- ja hyvinvointialalla.

Pidemmän kaavan mukaan vastaukseni on kutakuinkin valmentaminen (yksilö- sekä bootcamp tyylisiä ulkovalmennuksia), päätoimittajana toimiminen fitbody-lehdessä, bloggaus (melkein päivittäin), treenivideoiden tuottaminen seuraajille ja siinä sivussa vähän kaikkea pientä sälää. Kun lähdetään vähän pintaa syvemmälle, nämä ovat ne ulkopuolelle näkyvät työt, mutta pinnan alle mahtuu paaaaaaljon muuta.

Yksityisyrittäjänä teen melkein kaiken itse. Toki minulla on kirjanpitäjä, mutta materiaalin koostamiseen ja kuittien selvittelyyn menee oma aikansa. Hoidan myös laskutuksen ja reskontran itse. Teen markkinointia, mutta onneksi ystäväni Riina auttaa minua nettisivujen ja blogialustan kanssa, toki nyt ne ovat vaihtuneet sellaisiksi joita itsekin päivitän.

Yrittäjänä liikunta- ja hyvinvointialalla
Moni yrittäjäksi lähtenyt voi alkuun yllättyä kaikista näistä “piilotöistä” joita yrittäjyyteen kuuluu. Toki jos yrittäjällä lähtee pyyhkimään hyvin, kannattaakin miettiä tiettyjen asioiden ulkoistamista. Pitäisi varmaan itsekin tätä alkaa pohtimaan, jotta voisi itse keskittyä täysillä siihen mistä tykkää ja missä on hyvä. Mutta harvalla nuorella yrittäjällä tätä mahdollisuutta kuitenkaan on, vaan itse täytyy kaikki pakertaa, ja työpäivät venyvätkin pitkiksi.

Vastapainona vapaus

Mutta yrittäjällä on taas vapaus valita: voi valita mitä tekee, missä tekee, miten tekee. Itse nautin suuresti vapaudesta jonka tämä työ antaa, vaikka vastapainona on ne pitkät päivät ja välillä vähän stressaavatkin hetket. Luon itse kalenterini, ja jos haluan pitää pitkää viikonloppua vaikkapa mökillä, en sovi palavereita tai ohjauksia maanantaille (tosin nyt maanantai-illan vietän bootcampeja ohjatessa). Harvoin viikonloppu kuitenkaan on vapaa viikonloppu, sillä melkeinpä joka päivä tulee jotain tehtyä, ja yleensä se on blogin parissa.

Biitseilyn lomassa töitä Kosilla

Biitseilyn lomassa töitä Kosilla

Kerron lyhyesti alkutaipaleestani yrittäjäksi, koska sitä on minulta kyselty. Toimin aikaisemmin siis myynti- ja markkinointipäällikkönä maahantuontiyrityksessä, josta irtisanouduin 2 vuotta sitten vajaan 9 vuoden työvuoden jälkeen. Olin kuitenkin jo vuoden ajan tehnyt ohjaustöitä päivätöiden rinnalla, ja blogia olin kirjoitellut pari vuotta. Joten en hypännyt täysin tyhjän päälle, mutta töitä piti tehdä paljon tunnettuuden lisäämiseksi. Jos itse mietit yrittäjyyttä, kannattaa sitä pohjustaa jonkun aikaa, jottei hyppää ihan tuntemattomaan.

Verkostoidu

Alkukuukaudet jännittivät niin maan pirusti. Onnistuin kuitenkin verkostoitumaan suhteellisen nopeasti, pääsin tekemään tai avustamaan lehtijuttuja, ja blogin kautta tuli kivasti asiakkaita, ja tyytyväiset asiakkaat levittivät sanaa. Mikään ei ole parempi markkinointikanava kuin puskaradio.

Mikään päivä ei ole varmaankaan ollut täysin samanlainen, uusia haasteita ja kokemuksia tulee jatkuvasti. Kouluttaudun myös säännöllisesti, sen mukaan mikä on itselle juuri sillä hetkellä motivoivaa. Olen käynyt valmennuskursseja kehonpainoharjoittelusta, itsensä kehittämisestä, huoltavasta harjoittelusta, street workoutista, ravinnosta, anatomiasta ja lihasketjuista. Enkä koskaan tule olemaan valmis. Aina on jotain uutta opittavaa.

Tällä hetkellä suurin osa ajasta menee kirjoitushommiin ja lehden parissa työskentelyyn. Yksilöohjauspaikkani ovat täynnä, enkä tiedä pystynkö edes tammikuussa avaamaan uusia paikkoja. Bootcampeja tällä hetkellä vedän 4 viikossa, ja ryhmät ovat kasvaneet ja lisääntyneet. Ensimmäinen bootcamp starttasi keväällä 2015 ja oli 9 viikon mittainen, nyt ryhmiä on tosiaan 4, ja vedetään aina sesonki kerrallaan, syksyllä 4 kuukautta ja keväällä 5. Toivottavasti aika riittää näiden vetämiseen myös kevätkaudella, sillä näistä saan itsekin ihan suunnattomasti energiaa, ja on ihan älytöntä nähdä miten mimmit vetää sata lasissa!

Yrittaja

Ura bloggaajana?

Moni miettii myös bloggaajan uraa blogien yleistyessä ja ammattimaistuessa. Jotkut saattavat ajatella sen olevan helppoa työtä: laitetaan blogi pystyyn, joristaan jotain ja tuotteita ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Se ei ihan kuitenkaan näin mene. Bloggaaminen vaatii paljon töitä, ja nimenomaan niitä ilmaisia työtunteja. Vasta kun blogilla on vakkarilukijat ja riittävät seuraajamäärät, voi blogilla jotain tienatakin. Bloggaamiseen menee kuitenkin ihan älytön määrä työtunteja, jos haluaa pysyä “pinnalla”. Nykyään painotetaan laadukkaiden kuvien tärkeyttä, ja yhä useammalla bloggaajalla on järjestelmäkamerat, kuvankäsittelyohjelmat ja valokuvauskurssit käytynä. Ensin räpsitään kuvia pari tuntia, sitten käsitellään niitä pari tuntia ja sitten pitäisi vielä kirjoitellakin päivittäin. Bloggaaja harvoin pystyy lomailemaan lomalla ollessaan, sillä viikonkin tauko näyttää huonolta tilastoissa. (Huom! Nyt puhun bloggaajista jotka tekevät tätä työkseen, tai tähtäävät siihen asemaan. Harrastebloggaajat ja kerran viikossa/kuukaudessa kirjoittavat ovat asia erikseen :))

Yrittäjä yrittää

Itse innostun nopeasti ja lähden yrittämään uusia asioita helposti, koska yrittäjänä kannattaa olla avoin uusia mahdollisuuksia kohtaan, ja tiettyjä riskejä kannattaa ottaa. Toki kannattaa muistaa mistä se peruselanto tulee, mutta mahdollisuuksien mukaan kannattaa kokeilla uusien ovien avaamista. Rahallisia sijoituksia kannattaa harkita kahteen kertaan, mutta kaikessa minkä voit tehdä omalla työpanoksella, on mahdollisuus ilman liian suuria riskejä. Muista kuitenkin voimavarasi, kynttilää ei kannata polttaa kummastakin päästä (been there done that). Omalla kohdalla omissa innostuksissani saatan hetkellisesti unohtaa, etten olekaan se supernainen supervoimineen, mutta oman jutun löytyessä pyrin vähentämään työkuormaa muualta vastapainoksi.

Kun tekee sitä mistä unelmoi ja johon löytyy intohimo, jaksaa pakertaa yllättävän pitkiä päiviä ja tavoitella niitä omia haaveita ja pilvilinnoja. Omalla kohdalla olen kokenut haastavaksi balanssin löytämisen töiden ja muun elämän välillä, mutta pikkuhiljaa tämäkin on tasapainottumassa.

Onko yrittäjyys jotain sellaista, mitä olet itse miettinyt vaihtoehtona, tai oletko kenties itsekin yrittäjä? Onko aihealue sellainen, josta haluaisit kuulla lisää?

Leppoisaa ja aurinkoista sunnuntaita murmelit <3

Nana Heikkilä

 

 

Yrittäjän elämä

Tallenna