Ooksäkin ruokavaliolla

”Mä oon ruokavaliolla, mä en voi syödä nyt ravintolassa, ellen mä voi ottaa mukaan omia eväitä”
”Joo mäkin oon, mut mä käytän mun cheat mealin tänään”
”Ai, sun valioon kuuluu cheat meal, ei mun vaan, vähän mä oon kade”

Dieetti, laihdutuskuuri, laihis ja uusinpana nimityksenä ruokavalio. Ruokavalio? Mitä ihmettä sekin tarkoittaa tai pitää sisällään? Öööh, ruokaa?

Jos mietitään ruokavalion käsitettä, sehän tarkoittaa sitä, mitä päivien ruokailut pitävät sisällään, kenties harkittua makroravinnejakaumaa (hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen suhdetta), ruokamääriä, aikatauluja ja kieltolistoja.

On fitness ruokavaliota, paleota, karppausta tai vähähiilihydraattista. Vastikään luin myös kananmuna-ruokavaliosta, jossa syödään vain ja ainoastaan kananmunia muutaman viikon ajan! What? Kuulinpa myös asiasta vanhemmilleni paasatessa, että setäni on aikoinaan joutunut sairaalahoitoon oltuaan kananmuna-ruokavaliolla. Niih!

Ooksäkin ruokavaliolla?

Okei, ruokavalioita on siis erilaisia. Joku vetää pizzaa, hamppareita ja limua, toinen syö kanaa ja parsaa, rahkaa ja raejuustoa. Mutta minkälainen se optimi ruokavalio sitten on? No tietysti terveyttä ja hyvinvointia tukeva, monipuolinen, ravinteikas, joustava ja stressiä aiheuttamaton (sitä meillä on kaikilla varmasti omastakin takaa riittämiin!).

Miksi sitten pitää olla ”ruokavaliolla”? Tarkoittaako se siis dieettiä? Laihdutuskuuria? Vai mitä?

Mielipiteitä on tietysti monia, mutta itse olen sitä mieltä, että jos kyseessä on joku tietyn aikaa noudatettava, tarkkaan määritelty lista minkä mukaan syöt, se ei vastaa käsitettä terveellisestä ruokavaliosta. Se muistuttaa enemmänkin dieettiä tai kuuria, jos tietyn aikaa sitä noudatat.

Siinä vaiheessa voidaan puhua ruokavaliosta, kun se on pidemmän ajanjakson kooste siitä mitä syöt, miten pyrit syömään, sekaan voi mahtua ravintolaillallisia, herkkuja mutta myös terveellisiä valintoja. Se ei saisi olla ehdoton, eikä kaatua yhteen ohi syötyyn ateriaan. Toki ruokavalio voi sisältää vain ja ainostaan p*skaa, mutta se on silloin se ruokavalio, jonka mukaan sinä syöt.

ruokavalio

Olen ennenkin pohtinut tätä samaa aihetta. Milloin syömisestä on tullut niin hemmetin vaikeaa? Mihin on kadonnut maalaisjärki, salliva, rento mutta suurimmaksi osaksi terveellinen ruokailu? Miksi pitää olla joko tai, hyvin ehdoton, täynnä ihme kikkailuja oleva dieetti tai ”ruokavalio”, jota ei oikeasti edes osaa noudattaa ilman sitä A4:sta?

Surullista. Hyvin surullista. Ja tiedän ihan omakohtaisesta kokemuksesta, miten raastavaa tietyn ruokavalion noudattaminen voi olla. Sitä kun ajatukset pyörivät 24/7 sen ympärille mitä voi syödä. Okei, vieläkin ruoka on hyvin hyvin usein mielessä, mutta enemmän fiilistelynä siitä, mitä kivaa tänään voisikaan syödä, ei siitä mitä tänään saa syödä.

Olen itse kokeillut vaikka ja mitä, takana on fitness dieetti, go fat go dieetti, gluteenitonta, maidotonta ja oikeastaan kaikkea siltä väliltä. Kyllähän ne niukkakaloriset dieetit toimivat hetken aikaa, mutta osakiitos niille, sain riesakseni myös kilpirauhasen vajaatoiminnan ja kuormitin itseni tappiin asti. Tilanteen korjaamiseen meni pari vuotta, ja nyt voin vihdoin sanoa, että kroppani toimii hyvin, syön hyvinkin rennosti mutta terveellisesti, juon silloin tällöin viiniä ja syön karkkiakin. Kääk! 😉

Edit: Tässä postauksessa en puhu ruokavalioista, joilla hoidetaan sairautta, tai vaikkapa keliaakikon ruokavaliota. Tässä postauksessa puhutaan tietyn ruokavalion noudattamista, koska se on vaan muodikasta. Joidenkin ruoka-aineiden eliminointi voi olla suositeltavaa esimerkiksi vatsaongelmien takia. 

Matka on ollut pitkä, mutta sen arvoinen

Tämä on vaatinut kompastelua, uuden oppimista, uskallusta syödä enemmän, lepäämistä ja treenien skippaamista, rentouden opettelemista. Mutta voi juku onneksi lähdin tälle tielle! En koe olevani ruokavaliolla tai dieetillä, vaan itse päätän mitä syön, ilman matemaattisia laskutoimituksia tai keittiövaakaa.

Hyvinvointi ei ole rakettitiedettä, eikä sitä ole terveellinen ruokavaliokaan, usko pois!

ruokavalio

Seuraavassa kerron sinulle omasta valmennuksestani, joka starttaa ensi viikolla, ja jonka voit lunastaa vielä tämän maanantain pääsiäistarjouksella. Jos erilaiset valmennukset tai myyntipuheet tulevat korvista ulos, skippaa seuraava, ja minä kiitän sinua tässä vaiheessa ajastasi. Ja rakas lukija, mieti lukemaasi muutaman kerran, ja pohdi oikeasti, voisitko toteuttaa terveyttä tukevia ruokailutottumuksia ilman vippaskonsteja? Rennon terveellisesti? Muuta en pyydä pohtimaan 🙂

Mainoslinkki:

”Täytyy kyllä sanoa, että tää on eka kerta, jolloin en tunne olevani millään dieetillä tai laihiksella. Reseptit on hyviä, ruokaa saa syödä eikä ole mitään rahkaa/raejuustoa kolmesti päivässä. Liikunnan ilonkin olen taas löytänyt ja lihaskuntoa on mukava tehdä. Tästä on hyvä jatkaa taas uuteen viikkoon”
– Lifefit valmennuksen käynyt tyytyväinen valmennettava

🌸PÄÄSIÄISTARJOUS VOIMASSA VIELÄ TÄNÄÄN🌸

8 viikon elämäntapamuutokseen ja hyvään oloon tähtäävä verkkovalmennus starttaa ensi viikolla, ja sinulla on mahdollisuus osallistua tähän nyt erikoishinnalla!

Valmennus sisältää erittäin kattavan paketin hyvinvoinnista: artikkeleita, videoita, ohjeita ja käytännön vinkkejä. Olen itse kulkenut pitkän tien, ja haluan jakaa nyt parhaimmiksi toteamani opit ja vinkit myös sinulle. Haluan myös painottaa armollisuutta omaa kehoa ja itseä kohtaan, ja työntää sinua lempeästi löytämään oman kultaisen keskitiesi kohti hyvää oloa ja uutta energiaa.

Valmennus sisältää muun muassa:

  • ohjeet kotitreeniin (kehonpainolla) sekä saliharjoitteluun (aloittelijat ja edistyneet), saat ohjeet kaikkiin
  • ravinto-opas (ohjeita rentoon mutta terveelliseen syömiseen, annoskoon mittaamiseen ilman vaakaa, ei kalorien laskentaa, 170 reseptin reseptikirja, esimerkkipäiviä katastrofipäivästä vuorotyöläisen arkeen, mitä huomioida kaupassa -video jne)
  • asiaa hormonitoiminnasta, jumiutuneesta aineenvaihdunnasta
  • stressinhallintaa, rentoutusharjoituksia
  • vinkkejä uneen ja palutumiseen

Ja paljon muuta!

Lue lisää ja liity tsemppaavaan Lifefit-yhteisöömme 💪

www.lifefit.fi

Rentouttavaa pääsiäismaanantain jatkoa <3

Nana-Heikkila

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna