Muuta kateus voimanlähteeksi

Kateellisuus voi myrkyttää mielesi, se voi saada sinut tekemään mitä ihmeellisimpiä asioita, mihin et olisi koskaan ajatellut pystyväsi. Se voi saastuttaa mielesi, katkeroittaa, muuttaa sinua jopa ihmisenä. Miksi kateus on tunteena niin vahva, ja kertooko se enemmän kantajastaan vai kateuden kohteesta?

Olen itse ollut nuorempana kateellinen ihminen. Olen kadehtinut ystäväni upeaa kroppaa, kadehtinut urheilumenestystä, milloin mitäkin. Ajattelin sen olevan normaalia, osa ihmisluontoa, ja ajattelin, että sen kanssa täytyy vain oppia elämään.

Muistan jossain vaiheessa, yli kymmenen vuotta sitten, ajatelleeni, etten voisi koskaan toimia esimerkiksi personal trainerina tai muiden valmentajana, koska olisin koko ajan kateellinen valmennettavien hienoista tuloksista, ja minulle voisi tulla huono olo siitä, etten itse pystyisi samaan. Nyt tämä ajatus hymyilyttää. Mitä ihmettä oikein ajattelin? Muuta kateus voimanlähteeksi

Positiivinen kateus voi antaa voimaa

Mikä asia on sitten muuttunut noiden vuosien ja ajatusten jälkeen? Minä. Olen itse muuttunut. En ole enää sama epävarma tyttönen, joka kadehti muiden onnistumisia, vaan olen löytänyt omat vahvuuteni, olen oppinut olemaan ylpeä niistä, ja samalla olen oppinut olemaan onnellinen muiden onnistumisista. Ennen kaikkea haluan innostaa ja motivoida muita löytämään omat vahvuudet, oli ne sitten sisäisiä tai ulkoisia asioita.

Olen edelleen hyvin kilpailuhenkinen ihminen. Mutta nykyään kilpailen itseäni vastaan, en muita. Ja siinä on ihan huima ero, miten se vaikuttaa oman itsensä haastamiseen, epäonnistumisten käsittelyyn jne.

Aikaisemmin saatoin löytää syyn epäonnistumiselle aina ympäristöstä ja kenties kieltää tosiasiat, mutta nykyään on vain helppo katsoa peiliin, miettiä mikä meni vikaan, ja yksinkertaisesti parantaa omia taitojaan seuraavaa kertaa varten.

Kateus syntyy epävarmuudesta

Yleensä kateus kumpuaakin juuri niistä omista epävarmuuksista. Ne voi jäytää sisintäsi kuin jättimäinen trombi. Seuraavan kerran kun koet kateellisuutta jotain toista kohtaan, kysy itseltäsi mikä tai mitkä asiat saavat sinut tuntemaan näin? Edustaako tämä kyseinen henkilö tai asia jotain sellaista, mistä itse kenties salaa haaveilet? Olisiko kenties jotain, mitä voisit tehdä asialle, kehittää itseäsi samaan suuntaan, tai voisitko ehkäpä kysyä neuvoja, miten toinen on saman asian toteuttanut tai saavuttanut?

Terve kateus voi nimittäin olla myös hyvä asia. Se voi motivoida ja puskea sinua eteenpäin, toimia inspiraationa, kannustimena siitä, että kaikki on mahdollista. Mutta siinä vaiheessa kun kateus muuttuu myrkylliseksi, huomaat kyllä sen negatiivisen vaikutuksen itsessäsi. Siitä voi tulla jopa pakkomielle.

Löydät ehkä itsesi puhumassa negatiivisia asioita toisen selän takana, tai selittämästä itsellesi tai muille toisarvoisia ja sepitettyjä selityksiä miksi toinen on onnistunut. Mutta eihän toisen onnistuminen ole meiltä itseltä pois?

Muuta jäytävä kateus eteepäin puskevaksi motivaattoriksi

Olen viime vuosina tutustunut aivan mielettömiin ihmisiin, niin naisiin kuin miehiin. Naisiin, jotka ovat niin ulkoisesti kuin sisäisesti kauniita, upeita, karismaattisia, lahjakkaita ja taitavia ihmisiä. Ja he motivoivat itseäni hyvin paljon. Saan heistä energiaa, sekä myös tavoitteita itselle. Kun näen daamin, joka tekee muscle upin, ajattelen että wau, vielä minäkin joku päivä!

Vielä kymmenen vuotta suhtautumiseni olisi ollut hyvin erilainen. Olisin voinut erittäin huonosti. Olisin luultavasti ollut täynnä katkeria ajatuksia. Mikä surullisinta, en varmaan olisi kestänytkään näiden vahvojen, kauniiden ja taitavien ihmisten läsnäoloa. Helpompaa olisi ollut jättäytyä pois, ja olla omissa oloissaan.

kateus

Niin se ihminen kehittyy, kun oppii kohtaamaan oman itsensä, omat pelkonsa ja epävarmuutensa. Niiden kohtaaminen ei ole helppoa, ja matka voi olla pitkä. Mutta kun työ on tehty, on taas helppo hengittää. On helpompi olla ja elää.

Mikä ihaninta, kateus ei toimi mielen myrkyttäjänä, vaan terveenä ihailuna, onnena toisten puolesta, inspiraationa oman itsensä kehittämiseen. Ja mikä parasta, rakastan saada motivoida toisia, puskea heitä löytämään sen parhaan minän, voimaan hyvin, ja ennen kaikkea olemaan ylpeitä itsestään.

Joten seuraavan kerran kun tunnet kateuden pistoksen rinnassasi, mieti miten voisit muuttaa suhtautumistasi, annatko kateuden toimia itsellesi myrkkynä, vai eteenpäin puskijana?

Lue myös:

Mitä jos joukosta löytyy yksi mätämuna?

Onko Suomi kateellisten laulujen ja mielensäpahoittajien maa?

 

Nana-Heikkila

 

 

itsetunto

Tallenna

Tallenna