Ihana ihana Kreikka ja Kos, sydämemme veit.

Lupasin kirjoitella vähän matkatietoa Kosin saarelta, ja ensimmäisessä kokemuksia Kosilta -postauksessa kerron Kosin kaupungeista ja kylistä, joissa itse vierailimme. Ennen reissua yritimme tutkailla eri kaupunkeja ja kyliä minne mennä ja missä olisi mitäkin, ja huolellisen tutkailemisen jälkeen valitsimme vanhan kalastajakylän Kardamenan. Oli kyllä ihan nappivalinta meille, ja tuuriakin oli matkassa, sillä eri paikoista oli hieman haastavaa löytää tietoa. Toivottavasti te löydätte tämän hyödylliseksi, varsinkin jos olette suunnittelemassa matkaa Kosille.

Kardamena

Vanha kalastajakylä, jossa itse asuimme koko viikon. Kardamena sijaitsee 29 km Kosin kaupungista. Kätevästi saaren puolessa välissä itärannikolla, josta oli helppo sinkoilla ympäriinsä. Rantakadulla paljon hyviä ravintoloita, ostoskatu, ihana tunnelma. Juuri sopiva meno meikäläisille, tosin yöelämää ei tullut testattua, mutta veikkaisin, että jonkun verran varsinkin brittinuorisoa baarikadulla liikenteessä iltaisin/öisin.

Tällä puolella saarta ei tuullut juuri lainkaan, joten heinä/elokuussa melkeinpä tukalan kuuma.

Kokemuksia Kosilta: kaupungit

Tigaki

Hyvin suosittu kaupunki länsirannikolla, noin 11 km Kosin kaupungista. Myös hyvin upea mutta matala ranta, joka tekee tästä paikasta suositun lapsiperheiden keskuudessa. Tigaki on myös surffaajien ja purjelautailijoiden suosiossa kovien tuulien ja isojen aaltojen takia (kauempana avomerellä).  Upea lähes 10 km pitkä ranta, vehreät maisemat. Tosin kova tuuli heitti hiekkaa aika lailla, ja rannalla pyyhkeen päällä pötköttely oli aika epämiellyttävää. Rantatuoleissa asia olisi voinut olla asia erikseen. 2x rantatuoli noin 6 € luokkaa.

Tigaki

Tigaki 1

Tigaki 3

Kos

Kos 2

Tigaki ranta

Kos Town

Huh! Paljon menoa ja meininkiä, turisteja ja vipinää omaan makuun aivan liian paljon. Iso satama, josta lähtee botskit muun muassa Turkkiin, sekä 3 saaren veneretkelle. Ostosmahdollisuuksia todella paljon, samoin ravintoloita ja erilaisia kuppiloita. Kosin isoin ja vauhdikkain kaupunki, eli jos haluat bilebilettä, kannattaa suunnata tänne.

Kokemuksia Kosilta

Kos 4

Mastihari, Mastichari

Kaunis rannikkokylä saaren länsipuolella, ja upea ranta! Sijaitsee myös saaren puolessa välissä, 22 kilometriä Kosin kaupungista. Rauhallisen tunnelman ystäville, ja erityisesti kalaruoista pitäville: rannalla suosittuja kalaravintoloita jotka tarjoilevat tuoretta kalaa ja meren herkkuja.

Rannan sanotaan olevan yksi kauneimmista Kosilla, ja täällä näet kuulemma upeat auringonlaskut. Mastiharin lähellä sijaitsee myös vesipuisto. Mastiharista pääset helposti Kalymnoksen saarelle, joka sijaitsee melkein vastapäätä.

Mastihari

Kefalos

Saaren eteläosassa rauhallinen pieni kylä joka on rakennettu rinteeseen, kauniita vuoristomaisemia, erittäin hiljainen tunnelma ainakin heinäkuussa. Alas rannalle suhteellisen jyrkkä tie, mutta mönkijällä ja autolla taittuu nopeasti. Kefalos sijaitsee 40 kilometrin päässä Kosin kaupungista, ja onkin aivan saaren toisessa päässä.

Kefalos

Kefalos 1

Kefalos 3

Kokemuksia Kosilta 3

Kefalos 5

Agios Stefanos

Upea ihana pikkuranta Kefaloksen kupeessa. Ranta on hyvin pieni ja täynnä turisteja sekä paikallisia, mutta rannan sivussa on vanhoja upeita raunioita ja kallioita, joissa oli kiva istuskella, ja kevyt tuulenvire mahdollisti jopa auringossa loikoilun. Jos lähdette uimaan kallioilta, varokaa merisiiliä! Nim. itse ilman uimatossuja MELKEIN astuin merisiilen päälle, jaiks!

Agios Stefanoksen edustalla on pieni saari Kastri, jossa sijaitsee Agios Nicolaoksen kirkko. Agios Nicolaos suojelee kaikkia merimiehiä. Saarelle pääsee esimerkiksi vuokrattavalla polkuveneellä, mutta vuokra oli aika suolainen (20€/h).

Agios Nicolaos

Agios Stefanos

Agios Stefanos

Agios Stefanos 3

 

Marmari

Surffaajien ja kite-lainelautalijoiden suosiossa upean pitkän rannan ja kovien tuulien takia.  Marmari sijaitsee 15 km Kosin kaupungista. Alueella on paljon all inclusive hotelleja.  Marmarin ja Tigakin välillä kulki ns. off road, josta pääsi katsomaan melko kuivunutta Aliki Tigaki suolajärveä, mutta jos ajelette esim. mönkijöillä saarella ja näissä maisemissa, rohkeasti vaan tätä reittiä, on näkemisen arvoinen paikka!

Aliki Tigaki

KosIMG_5401

Salt Lake

Marmari

KosIMG_5465

 

Kosilta löytyy siis monipuolisesti kaikkea jokaiseen makuun, ja kannattaakin miettiä kummalle puolen saarta asettuu. Matkaaminen kylästä kylään on kuitenkin helppoa joko autolla, paikallisbussilla tai skootterilla/mönkijällä.

KosIMG_5457

KosIMG_5490

KosIMG_5499

Tulen erikseen kertomaan vielä retkistä joilla olimme, ja muutaman sanasen kerron varmasti myös ruoasta.

Ah, onpa ihana palata näihin lomamuistoihin tällaisella sateisella säällä <3

Nana

Ai niin, kannattaa vierailla myös Plakan mäntymetsässä, jossa asustelee upeita riikinkukkoja.

Plaka

Plakan riikinkukot

Kos

 

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna