Elämä seisahtaa hetkeksi kun vastaan tulee kipeä patti rinnassa

Kun pari kuukautta sitten löysin kipeän patin toisesta rinnastani, luonnollisesti säikähdin asiaa, mutta päätin jättää asian seuranta-asteelle, sillä päällä olivat juuri menkat, jolloin muutenkin rinnat aristavat ja rauhaset voivat olla turvoksissa. Kun kuitenkin patti ja kipu pysyi menkkojen ohi mentyäkin, ja aikaa ehti vierähtää reilu pari kuukautta, oli lääkärille mentävä tarkistamaan tilanne. Toissapäivänä sitten marssin yleislääkärille, joka spottasikin vajaan sentin kokoisen kyhmyn ensitunnustelulla, ja sainkin kiireellisenä lähetteen mammografiaan ja ultraääneen. Eilen sitten sydän pamppaillen astelin mammografiaan, jossa kummatkin rintani kuvattiin. Täytyy muuten sanoa, että se laite on jokseenkin pelottava, mutta muuten kuvaus ei sattunut, paitsi kyhmyn litistyessä paineen alla. Hoitaja oli kuitenkin hyvin osaava, opasti ja neuvoi koko ajan.

Mammografiasta menin suoraan ultraan, ja jäin odottamaan hoitavaa lääkäriä. Nämä olivat ehkä elämäni pisimmät minuutit. Jotenkin kuitenkin ajattelin, ettei tässä ole mitään hätää, nykyään on jo niin hyvät paranemisprosentit jne, jos jotain ikäviä uutisia joutuisin kohtaamaan.

Kipea patti rinnassa

Helpotuksen huokaus

Hetken kuluttua lääkäri tulikin paikalle, ja kertoi mammografian kuvien olleen siistit, mutta mahdollisuus siihen, että siellä voi jotain sellaista olla mitä ei kuvissa näy, on olemassa, joten rinnat täytyi ultrata. Onnekseni lääkäri löysi kuitenkin vain 2 pientä kystaa, jotka olivat paljon pienempiä kuin mitä omin käsin ja toisen lääkärin käsin oli todettu. Ultralääkärin mukaan ei ole kuitenkaan syytä huoleen, ja kivi vierähti sydämeltäni. Helpotuksen huokaus ja iso sellainen.

Kun mietin omaa suhtautumistani asiaan koko kesän ajan, olen ehkä yrittänyt sivuuttaa tai unohtaa asian. Ikäänkuin sitä ei olisi uskaltanut kohdata. “Mä käyn sitten joskus tsekkauttamassa sen”. Tällä viikolla tuli kuitenkin sellainen tunne, että pattia on käytävä näyttämässä, oman mielenrauhan ja tietysti myös oman terveyden vuoksi. Lääkärit sanoivatkin, että aina kaikki patit ja kyhmyt tulisi tarkistaa, koska hyvissä ajoin bongatulla kasvaimella on tietysti paljon paremmat ennustukset kuin pitkään muhineella. Joten jos sinulla on jotain normaalista poikkeavaa rinnoissasi, kannattaa ne käydä tarkistuttamassa.

Usko parempaan on isompi kuin pelko pahimmasta

Olen tässä vähän pohtinut syitä omalle käyttäytymiselle, tai sille miksi olin jopa vähän hällä väliä -asenteella. Tai se on väärä ilmaisu. Enemmänkin sellaisella nooh kyllä kaikki järjestyy, ei syytä huoleen -asenteella. Mutta oma luonteeni onkin muuttunut viimeisten vuosien aikana aika paljonkin, ja pienemmät asiat eivät välttämättä enää hetkauta niin paljoa. Tai usko parempaan tai hyvään on suurempi kuin pelko pahimmasta. Välillä usko onnistumisesta ja hyvistä asioista voi olla jopa lapsellisen naiivi, ja pettymykset voivat tulla ikään kuin puun takaa, mutta silti mieluummin pyrin siihen positiiviseen ajattelutapaan.

Oikeastaan vasta eilen vakuutusyhtiöön soittaessani ymmärsin mitä oli tapahtumassa. Tämä oli siis ennen mammografiaa, ja kun puheeksi tuli mahdolliset kasvaimet ja niiden hoidot, ymmärsin mistä oli kyse, tai mistä olisi voinut olla kyse. Ehkä sitä on sen verran hyvä myös kieltämään välillä tosiasioita tai uhkatekijöitä, ettei niitä aina edes ymmärrä pelätä. Toisaalta, ehkä ihan hyvä näin.

Mutta loppu hyvin kaikki hyvin, jälleen kerran yksi syy arvostaa omaa terveyttä, meidän terveydenhuoltoa, ja jokaista elettyä päivää <3

Tänään nokka käännetään kohti Padasjokea ja lähdemme viikonlopuksi mökkeilemään karvalasten kanssa. Kesä, grilli ja sauna, here we come!

Pus,
Nansku

Ai niin psst. Snäpistä löytyy aina lisää päivän tunnelmia, ja muthan löydät sieltä @nanafit_pt

patti rinnassa

Tallenna

Tallenna

Tallenna