Vaikka olen taistelija henkeen ja vereen, joskus kuitenkin voi tulla eteen tilanteita jolloin on parempi olla luovuttaja. Tämä pätee moneen elämän osa-alueeseen: joskus työasioissa tai vaikkapa parisuhteessa pitää nostaa kädet pystyyn ja luovuttaa jos on kaikkensa antanut ja yrittänyt, eikä homma vaan toimi. Itsellä luopuminen on kuitenkin aina tuonut jotain hyvää tullessaan, vaikka luovuttaminen on voinut alkuun tuntua pahalta. Luopumalla jostain saavuttaa yleensä jotain suurempaa.

Joskus voi tulla eteen tilanne jolloin sinulla itsellä ei ole enää merkitystä, mutta toiselle luovuttamisestasi on suurikin apu. Elämän mittainen apu ja merkitys.

Joskus on tärkeää luovuttaa

Hyväntekeväisyyspostaus Munuais- ja maksaliiton Elinluovutuskortti-kampanjaan

#luovuttaja

On hienoa olla mukana Munuais- ja maksaliiton elinluovutuskortti-kampanjassa ja jakamassa tietoa elinluovuttamisen tärkeydestä. Tälläkin hetkellä Suomessa 450 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Vain joka neljännes suomalaisista on allekirjoittanut elinluovutuskortin, joka nopeuttaa toimintaa kriittisellä hetkellä. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, joka ei ole sitä eläessään vastustanut, mutta elinluovutuskortin allekirjoittaminen tai puhelinsovelluksen (elinluovutus) lataaminen helpottaa ja nopeuttaa prosessia kriittisellä hetkellä. Itse haluan ainakin varmistaa, että itsestäni ajan jättäessä pystyn kenties antamaan toiselle mahdollisuuden uuteen elämään.  Tai jopa kuudelle, nimittäin yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

On hyvin tärkeää puhua näistä asioista läheisten ja omaisten kanssa, vaikka puheet kuolemasta voi tuntua etäiseltä, vaikealta tai surulliselta. On kuitenkin hyvä tuoda oma mielipide selkeästi ilmi. Varma tapa ilmaista oma halukkuus elinluovutukseen ja auttamiseen on allekirjoittaa elinluovutuskortti tai ladata sovellus puhelimeen.

Elinluovutuskortti-kiertue

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Elinluovutuskortti-kiertuetta, jossa yhteistyössä paikallisten taidealan oppilaitosten kanssa rakennetaan Luovuttaja-installaatiot neljällä eri paikkakunnalla. Kiertue huipentuu Helsinkiin Kolmen Sepän aukiolle, jossa voi lunastaa itselleen yhden installaation 450:stä paidasta allekirjoittamalla elinluovutuskortin. Installaation 450 paitaa kuvastavat jokaista elinsiirtoa odottavaa henkilöä.

Elinluovutuskortti

Kiertue seuraavasti:

Jyväskylä 5.10. kävelykatu klo 13 alkaen
Tampere 6.10. Koskipuisto klo 13 alkaen
Kuopio 7.10. Kauppatori klo 13 alkaen
Helsinki 8.10. Kolmen sepän aukio klo 11 alkaen

Tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä elinluovutuskortin allekirjoittamisesta. Special Edition -paidan voi saada omakseen vain kampanjan aikana. Installaatiot purkautuvat, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin tai lataa elinluovutus-sovelluksen ja saa itselleen Luovuttaja-paidan.

Paperisen kortin voi tilata ilmaiseksi kotiinsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Älypuhelinsovellus löytyy kaikista sovelluskaupoista nimellä elinluovutus.

luovuttaja

Luovuttaja-lähettiläät

Luovuttaja-kampanjassa on viisi julkisuudesta tunnettua henkilöä, jotka haluavat omalla panoksellaan olla tukemassa kampanjaa: fitnessbloggaaja Janni Hussi, vapaaottelija Teemu Packalén, laulaja Kim Herold, radio- ja televisiojuontaja Tuija Pehkonen ja jääkiekkoilija Pekka Jormakka.

Oletko sinä allekirjoittanut jo elinluovutuskortin, tai onko tämä sinulle entuudestaan tuttu? Arvon 5 kpl näitä Ivana Helsingin suunnittelemia Luovuttaja t-paitoja, ja sinäkin voit olla mukana tukemassa hyvää tarkoitusta.

Nana Heikkilä

 

 

Joskus on tärkeää luovuttaa

img_7976

 

Tallenna

Tallenna