
Henkilö joka kärsii migreenistä, olisi usein valmis tekemään melkeinpä mitä tahansa päästäkseen lamaannuttavasta kivusta eroon. Se kipu on jotain niin jäätävää, että se laittaa ihan aikuisenkin miehen tai naisen matalaksi ja itkemään äitiä.
Olen itse kärsinyt migreenistä useamman vuoden ajan, mutta välillä migreenit loistavat poissaolollaan pidempiäkin kausia. Kesän jälkeen olen kärsinyt muutamasta pahemmasta migreenikohtauksesta, jolloin olen maannut sängyn alla uikuttaen (viileä lattia auttoi), tai pää pöntössä ja itkien kipua. Olen kuitenkin löytänyt nyt hyviä apukeinoja migreenikohtauksiin sekä ennaltaehkäisyyn.
Hyviä hoitokeinoja migreeniin:
1. Rentoutusharjoitukset
2. Hengitysharjoitukset
3. Inkivääri (auttaa pahoinvointiin)
4. Nesteytys (vedellä)
5. Kylmähoito
6. Rapid migreenihoito (Blue Bear Klinikka)
7. Kipulääkkeet
Itse olen käynyt nyt muutamia kertoja Rapid migreenihoidossa Blue Bear Klinikalla Helsingin Aleksanterinkadulla. Hoito perustuu pään hermoston manuaaliseen käsittelyyn. Itsellä oli myös kaulahermot sen verran tiukassa supussa, erilaisia särkyjä ja kiputiloja esiintyi jo tästäkin syystä.
Hoidot ovat oikeasti auttaneet, enkä ole kärsinyt nyt hoitojen jälkeen migreeneistä. Blue Bearin Jyrki teki heti aluksi laajan kartoituksen, ja sen mukaan laati hoitosuunnitelman minulle. Sain myös paljon tietoa migreenistä, sekä kattavat itsehoito-ohjeet. Kohtaushoidoissa on myös kuulemma vartin takuu, eli jos migreeni ei lopu vartissa, saat rahasi takaisin! Se mistä tykkään myös hoidon ideologiassa on se, ettei hoidoilla ole tarkoitus saada vain akuutteja tuloksia, vaan myös pysyviä sellaisia. Ihan niin kuin painonhallinnassakin, en kannata pikadieettejä, vaan lopun elämän ratkaisuja 🙂
Kylmähoito – Migreenikon parhaimpia ystäviä
Vinkit tarjoaa: Blue Bear Klinikka Jyrki Mäkelä
Blue Bearissa panostamme klinikalla tehtävien hoitojen lisäksi kattavaan itsehoidon opastukseen ja tukeen. Mihinkään hoitoon ei ole järkevää ehdollistua ja missään hoidoissahan ei olla jatkuvasti, joten on iso merkitys kuinka migreeniä sairastava voi omassa arjessa hoitaa itse itseään.
Kylmähoidot ovat yksi ehdottomasti parhaimmista itsetehtävistä hoitotoimenpiteistä. Kylmähoidot ovat helppo ja tehokas itsehoidon muoto kipuun ja rentoutumiseen. Migreenikon itsehoidossa kylmägeelipakkaukset ovat paras tapa ottaa kylmähoitoja. Suosittelemme hankkimaan pakkauksia, jotka säilyvät pakkasessa elastisena. Pharmacare ja Ice Power geelipakkaukset ovat parhaita, koska säilyttävät elastisuuden pakkaskylmässä.
Miten kylmähoito kannattaa tehdä?
Kun on tarve ottaa kylmähoitoa, kääri geelipakkaukset froteepyyhkeen sisään. Migreenikohtausta hoidettaessa käytä vähintään tupla kylmää, eli sijoita yksi geelipakkaus tyynylle ja asettaududu niin, että pakkaus osuu takaraivon kohdalle. Sijoita toinen pakkaus otsalle, niin että kulmakarvat peittyvät. Jos haluat vieläkin vahvemman kylmähoidon, aseta kolmas pakkaus alaselän ja pakaroiden rajalinjalle poikittain lannerankaan nähden. Ota kylmähoitoa 15-20 minuuttia per kerta. Voit toistaa tarvittaessa kylmähoidon useita kertoja vuorokauden aikana.
Huom! Jos kärsit palovammasta tai sinulla on kylmäallergia, älä käytä kylmähoitoa. Kylmähoitoja voi ottaa myös suihkussa, kylmäaltaassa tai avannossa. Kaikki kolme lisäksi karaistavat kehoa, piristävät mieltä ja auttavat pitämään flunssat ja lenssut loitolla.
* * * * * * * *
Kylmäallas ja avanto ovat sellaisia, joita itsekin teen muutaman kerran talvessa. Pitäisi ottaa näistä ihan säännöllinen tapa, mutta tällä hetkellä kylmäaltaaseen tulee oikeastaan mentyä vain ja ainoastaan mökillä. Keskellä talvea kylmähoito on avantoversio, mutta loppusyksystä ja loppukeväästä jääkylmä järvivesi ilman avantoa. Saas nähdä kumpi odottaa meitä tänään mökillä: avannon teko vai pääsemmekö vielä pulahtamaan jäättömään mutta jääkylmään veteen!
Kärsitkö sinä migreenistä, ja millä tavalla olet hoidattanut itseäsi? Ehkä kannattaa miettiä Blue Bearin lahjakorttia pukin konttiin, jos migreeni on sinunkin riesanasi 🙂
Ihanaa viikonloppua <3
Hoidin mun migreenin sillä, että kävin hammaslääkärissä. Ylärivin viides hammas (yhteydessä migreeniin) juurihoidettiin kesällä, enkä ole sen jälkeen kärsinyt migreenistä.
Oho, täytyy ehkä käydä hammaslääkärissä, krhm! 😀
Kylmähoito on mulla ollut varmin hoitokikka migreeniin aina. Kipulääke, kylmä pyyhe otsalle ja lepo auttavat pääsääntöisesti aina.
Juu, kipulääkkeenä vielä ibuprofeiinin ja parasetamolin yhdistelmä toimii itsellä 🙂
Mä olen huomannut, että mulla tulee helpommin migreeni, jos en ole juonut säännöllisesti vettä, verensokerit heittelevät tai kärsin “happivajeesta”.
Mulle tulee usein migreeni töissä, vaikka en koe olevani stressaantunut eikä mulla ole lihakset jumissa. Meidän työhuoneessa on seitsemän ihmistä ja uskon, että silloin kun ilmassa on paljon hiilidioksidia, iskee migreeni helpommin. Jos migreeni ei ole ehtinyt kunnolla alkaa ja teen kävelylenkin ulkona, migreenioireet usein katoavat.
Olen myös opetellut juomaan enemmän ja säännöllisemmin vettä. Aloitan aamun puolella litralla vettä ja se on vähentänyt oireita. Ja jos oireet alkavat, saatan juoda ison lasin vettä ja ottaa glukoositabletin viden orastelevat migreenioiret mukanaan.
Onneksi migreeninsäryt ovat helpottuneet viime vuosina sen jälkeen, kun otin hormonikierukan. Kohtauksia siis on aika usein, mutta ne eivät ole enää niin rajuja. Tätä ennen säryt olivat kovia ja pahimmillaan puhekyky saattoi hävitä hetkeksi tai särky oli niin kova, että makasin pimeän vessan lattialla itkua vääntäen.
Uskon, että sen jälkeen kun vaihdevuodet tulevat, niin migreeni saattaa kadota multa kokonaan. Näin kävi tädilleni, jolla oli kovia kohtauksia aikoinaan.
Onni ovat myös täsmälääkkeet, jotka yleensä helpottavat oloa. Ennen vanhaan niitä ei ollut eikä tavalliset särkylääkkeet auttaneet. Nykyään ihan orastavan säryn tullessa apteekista saatava Treo-poretabletti (2 kpl) saattaa auttaa.
Sain tänään ensimmäistä kertaa reseptin estolääkitykseen, jota aion kokeilla. En kyllä haluaisi syödä päivittäin lääkkeitä, mutta aion silti testata tuon jo ihan mielenkiinnosta.
Juu vedenjuonti on tosi tärkeä, itselläkin alkaa päätä särkemään helposti nestehukassa…
Ja happivaje, ihan helposti voi aiheuttaa migreeniä 🙁
Kiva kuulla että migreenit ovat helpottaneet, ja kannattaa ehdottomasti testata estolääkettä, jos se veisi ne vielä kokonaan pois.
En ollutkaan kuullut tuollaisesta Treo-poretabletista, täytyypä kokeilla, kiitos vinkistä 🙂
Täällä migreeni alkoi lukion alussa ja sain apua vasta, kun menin toiselle paikkakunnalle opiskelemaan AMK:hon. Tämä siis koska omalääkäri kotipaikkakunnalla oli sitä mieltä että lääkkeet saa vasta kun on vähintään 3 kohtausta per viikko… :/ Pakko antaa pointsit Rovaniemen lääkärille, jolle päädyin kun migreeni oli kestänyt useamman päivän ja lopulta menin sinne. Hän kun kyseli historiaa ja kerroin ylläolevan niin kommentti oli herranisä. 😀 Sain heti ekana kipupiikin ja relaxantin, perään täsmälääke reseptin.
Mun ehdottomasti pahin migreenin laukaisija on imelät voimakkaat hajut. Välttelen julkisia ja pieniä tunkkaisia huoneita tämän takia, koska ei ole sen pari kertaa kun bussissa on erittäin hajustettu mummu istunut viereen. Tuliaisina migreeni vartin sisään. Stressi on myös paha laukaisija.
Kylmä ja äänetön on mulle paras hoitokeino. Kaikki kovat äänet saa pään halkeamaan ja pahoinvointi aallon aikaan. Mulla jos ei kotikonstit ja oma täsmälääke auta niin seuraava osoite on päivystys. Siellä joko tiputus tai piikit, onpa mulla kerran otettu EKG kohtauksen aikana. 😀 Lääkäri totesi että taitaa olla pääkipeä sen perusteella, ei sillon huvittanut mut jälkeenpäin kyllä.
No huh, 3 migreeniä viikossa, auuuu! Hyvä että löysit fiksumman lääkärin 🙂
Aaaargh hajuvesimummot – tiiän tunteen, yök! Itselläkin täsmälääke auttaa, silloin kun niitä on.
Ja ohhoh toi EKG 😀
Toivottavasti migreenit helpottaa jatkossa 🙂