Ajattelitko polttaa rasvaa ja nähdä nälkää lopun elämäsi?

Olen aikaisemmin raivonnut täällä blogin puolella kitudieettien ja nälkäkuurien järjettömyydestä, ja tällä kertaa sanon muutaman painavan sanan rasvanpoltosta ja siitä, miten kannattaa polttaa rasvaa järkevästi.

Hyvin yleinen tapa on vetää täysillä liinat kiinni, treenimäärät nostetaan tappiin ja kalorit tiputetaan jonnekin nälkäkuoleman partaalle. Siinä sitten porskutetaan ikenet valkoisina ja silmät nälästä ja heikotuksesta seisoen, ihmetellään miksi ajatus ei kulje, hiukset tippuu päästä ja muutenkin v*tuttaa kuin pientä oravaa. 

Moni polttaa rasvaa terveyden kustannuksella

Voi pyhä jysäys kun meinaa mennä pata jumiin jokaikinen kerta kun näen tällaista toimintaa erityisesti valmentajien toimesta. En ihmettele, että tavallisella pulliaisella, henkilöllä, jolle nämä asiat eivät ole tuttuja, menee oikeasti kuuppa sekaisin kaikista erilaisista ohjeista, dieeteistä, ruokarajoitteista, ehdottomuuksista ja uutuus hömpänpömpistä.

Meidän valmentajien pitäisi ottaa vastuu asiakkaidemme terveydestä siinä määrin, ettemme antaisi liian radikaaleja ohjeita tai ruokavalioita, joilla asiakas saa vain aineenvaihduntansa jumiin ja hormonitoiminnan sekaisin. Tai menettää suorituskykynsä.

Rasva palaa kyllä maltillisemmilla ja terveellisemmillä keinoillakin. Kaikkea ei tarvitse vetää heti potenssiin tuhatmiljoona, vaan meidän tehtävänä on kertoa ja opettaa, että maltilliset ja pitkäaikaiset muutokset tuovat myös niitä pitkäaikaisia tuloksia, jotka tukevat terveyttämme, eivät vaaranna sitä.

Ajattelitko polttaa rasvaa ja nähdä nälkää lopun elämäsi?

Älä polta rasvaa tai laihduta liian pitkään

Kehosi väsyy ja tottuu ikuiseen laihduttamiseen ja rasvanpolttoon, joten anna sille välillä taukoa ja lepoa ikuisesta miinuskaloreilla olemisesta. Kun hetken aikaa keho saa riittävästi ravintoa ja energiaa, se luopuukin niistä rasvavarastoista helpommin jatkossa. Jos energiaa vähennetään koko ajan, keho alkaa pitämään puoliaan ja pitää kynsin ja hampain kiinni niistä rasvavarastoista, joita pyritään sulattelemaan.

Painonpudotus ja rasvanpoltto vaatii kärsivällisyyttä, jotta se tapahtuisi mahdollisimman järkevästi, ja pudotetut kilot pysyisivät myös poissa. Tässä touhussa ei ole oikotietä onneen, vaikka jotkut niin lupaisivatkin. Tiedän, että niissä epätoivon hetkissä sitä haluaisi turvautua vaikka mihin ihmepillereihin ja hokkuspokkuksiin, mutta tee itsellesi palvelus, ja ota järki käteen.

Kerätyt rasvat tai ylipaino ei ole tullut yhdessä yössä, joten niistä on turha haaveilla pääsevänsä eroon kahdessa viikossa. Surullista mutta totta.

Älä muuta tottumuksia kertarysäyksellä

Kaikkia tapoja ei kannata muuttaa kertarysäyksellä, sillä hyvin usein tätä jaksetaan pitää yllä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen. Tämän takia suositellaankin otettavaksi muutama tapa työstöön kerrallaan, ja kun uusi rutiini on ajettu sisään, voidaan työn alle ottaa seuraava. Ei siis kannata lisätä kerralla viikkoon viittä salitreeniä, kolmea lenkkiä ja neljää kehonhuoltoa. Tämän päälle pitäisi luopua sokerista, tupakasta, viljoista, pullasta, herkuista. Ja pitäisi vielä lisätä ruokavalioon veden juonti, kasvikset, superfoodit, proteiinit, hyvät rasvat ja niin edelleen.

Hyvä ihminen, aseta mieluummin itsellesi välitavoitteita, jaa erilaiset uudet rutiinit osiin, ja etene maltillisesti. Ota huomioon myös elämäntilanteesi, eli jos meneillään on hyvin kuormittava jakso ja stressikäyrät ovat tapissa, anna itsellesi armoa. Armollisuus ei ole yhtä kuin sipsipussi ja mäyräkoirallinen kaljaa, vaan ehkäpä rauhoittava tunnin kävely luonnossa, venyttelyt ja ravitseva päivällinen perheen kanssa?

Ajattelitko polttaa rasvaa ja nähdä nälkää lopun elämäsi?

Lue lisää rasvanpoltosta näistä kirjoituksistani:

Rasvanpolttoa tukeva ruokavalio

Urheilevan naisen hiilihydraattitarve

Laihdutus – kaiken pahan alku ja juuri

Psst. Joko huomasit joulukalenterin, jossa jaan jouluun asti joka päivä treeniliike- tai kehonhuoltoliikevideon? Löydät sen Instagramistani (@nanafitofficial) ja Facebookista (Nanafit).

Nana-Heikkila

 

 

 

Kuvauspaikka: Tiivistämö

Kuvat: Monna treenaa Edit: Nana