Virtsatietulehdus - ennaltaehkäisevää ja antibiootitonta hoitoa
Virtsatietulehdus on ikävä vaiva, ja hoitamattomana se voi viedä sairaalaan, kuten itselle kävi 2 vuotta sitten. Tämän jälkeen olen kiinnittänyt erityishuomiota mahdollisiin oireisiin, ja hoitanut alkavaa tulehdusta erityishuolella.
Aina ei tarvitse turvautua antibioottikuuriin, sillä se tuhoaa samalla myös suoliston hyviä bakteereita. Tämän takia pyrin pitämään antibioottikuurit minimissä ja painotan luonnollisempia hoitomuotoja aina kun mahdollista, joista tänään kerronkin enemmän.   

Joka toinen nainen sairastaa virtsatieinfektion

Kirjoituksen lopussa esitelty kaupallisena yhteistyönä Sabora Pharma TraneMax Forte

Virtsatietulehdus on Suomen toiseksi yleisin infektio hengitystie-infektioden jälkeen, ja se on etenkin yleinen naisten tauti. Naisilla virtsatietulehdukset ovat varsin yleisiä nuoresta iästä lähtien. Noin joka toinen nainen sairastaa tämän tulehduksen elämänsä aikana. Niistä, jotka jo nuorena saavat virtsatietulehduksen, noin kolmannes saa niitä toistuvasti.
Tyypillisiä oireita ovat alavatsaa ja kylkiä jäytävä kipu ja lisääntynyt virtsaamistarve. Pissatessa voi esiintyä kirvelyä, virtsa voi olla sameaa ja voimakkaan hajuista. Virtsatietulehdus voi olla alussa myös oireeton, kuten omassa tapauksessa pari vuotta sitten.
Alun jälkeen oireita olivat kuume, selkäkipu, horkkamaiset kipukohtaukset. Kuume nousi lopulta 40,2 asteeseen ja tulehdusarvot olivat reippaasti yli kahdensadan, ja tulehdus levisi munuaisaltaaseen. Yleisvointi romahti ja tällöin lähdinkin ambulanssilla sairaalaan. Edes sikainfluessa ei vienyt niin kanveesiin kuin tämä tauti!
Virtsatietulehdus - ennaltaehkäisevää ja antibiootitonta hoitoa

Virtsatietulehduksen aiheuttajat

Tulehduksen aiheuttajaksi voi selvitä yllättävätkin syyt. Yleensä tulehdus syntyy omasta suolistosta, nivusten tai peräaukon seudulta nousemaan päässeistä bakteereista, tarkemmin E.coli-bakteereista. Koska naisten virtsaputki on lyhyempi kuin miehillä, on tämä enemmän naisten vaiva.
Tulehduksen voi aiheuttaa myös raskaudet, vaihdevuodet tai vilkas seksielämä, kun lisääntynyt mekaaninen rasitus limakalvoilla voi aiheuttaa tulehduksen. Jos virtsatietulehdus on yleinen vaiva ja lisääntyy seksielämän vilkastuessa, kannattaa huolehtia peseytymisestä ja rakon tyhjentämisestä ennen ja jälkeen yhdynnän.
Hormonaalisten muutosten kuten vaihdevuosien tai imetysajan aikana limakalvot ohenevat, joka voi aiheuttaa toistuvaa virtsatien tulehdusta.

Virtsatietulehduksen hoito

Lähes aina selkeä ja erityisesti ärhäkkä tulehdus hoidetaan antibiootilla, mutta lievien tulehdusten hoidossa tai ennaltaehkäisyssä kannattaa kokeilla seuraavia hoitomuotoja:
 • juo runsaasti vettä
 • käytä virtsaa happamoittavia valmisteita, joissa on antibakteerisia ominaisuuksia
 • syö C-vitamiinia joko marjoista tai lisäravinteena kuuriluontoisesti
 • syö karpalo- ja puolukkavalmisteita (happamuus)
 • vältä liian kireitä ja hankaavia vaatteita
 • huolehdi suoliston toiminnasta riittävällä kuidun syönnillä
 Jos kuitenkin kuume nousee tai olet sairastanut munuaistulehduksen, lääkäriin on syytä mennä välittömästi.
Virtsatietulehdus - ennaltaehkäisevää ja antibiootitonta hoitoa

Virtsatietulehdusten hoitoon antibiootiton vaihtoehto

Kuten tekstin alussa kerroin, olen itse joutunut sairaalahoitoon ärhäkän tulehduksen takia, joka lopulta aiheutti munuaisaltaan tulehduksen. Tästä syystä virtsatietulehdus ja sen oikeaoppinen hoitaminen on lähellä sydäntäni. Jos joku voi välttyä niiltä hirveiltä kivuilta tämän tekstin ansiosta, hienoa!

Nykyään jos vähääkään tunnen tulehduksen oireita, otan käyttöön antibiootittoman hoitomuodon, eli TraneMax Forte kapselit. Nämä kapselit sisältävät A-tyypin PAC-yhdisteitä, jotka estävät E.coli- bakteerien kasvua. Näitä yhdisteitä on ainoastaan karpalon ravintoaineissa, ja TraneMax Fortessa A-PAC-yhdisteiden lähteenä on korkeasti konsentroitu karpalouute.

 

TraneMax Forte on tarkoitettu E. colin aiheuttamien virtsatietulehdusten hoitoon sekä uusiutuvien virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyyn. TraneMax Forte tarjoaa vaihtoehdon toistuville antibioottikuureille, joita itse pyrin välttämään suoliston hyvinvoinnin vaalimiseksi.

Voit lukea lisää valmisteesta täältä.

TraneMax Forte kapselit:

 • Uusiutuvien virtsarakkotulehdusten ennaltaehkäisyyn
 • Virtsarakkotulehdusten hoitoon antibiootiton vaihtoehto
 • Lisähoitona antibioottihoidon kanssa
 • CE-merkitty luokan IIa terveydenhuollon laite
 • A-PAC pitoisuus mitattu kolorimetrisellä DMAC –menetelmällä
 • Kapselissa 36 mg PAC A (DMAC)


Pidetään siis hyvää huolta virtsarakoistamme, sillä etenkin vanhemmalla iällä munuaisiin levinneet tulehdukset ovat hengenvaarallisia. Vaikka olen itse hyväkuntoinen nuori nainen, kesti tulehduksen jälkimainingeista toipua useamman kuukauden. Kirjoittelin kesällä 2015 enemmän sairaalareissustani blogini puolelle, aiheesta voi käydä lukemassa täältä.

Nana-Heikkila

RUOKAVALIO