Vinkkini aloittelevalle liikunta-alan yrittäjälle

Saan paljon kyselyitä vastavalmistuneita personal trainereilta ja muilta liikunta-alan yrittäjiltä siitä, miten päästä alkuun yritystoiminnassa, mitä kannattaa tehdä ja mitä kenties ei. Ajattelin koota nyt yhteen omat vinkkini aloittelevalle liikunta-alan yrittäjälle, sillä tärkeitä oppeja on tullut kerättyä takataskuun omina yritysvuosina aikamoinen kasa.

Toki lähtökohdat, tavoitteet ja muutenkin spesifi ala jolla toimii vaikuttaa kokonaiskuvaan. Mutta on olemassa myös hyviä nyrkkisääntöjä, jotka toimivat ihan jokaiselle. 

Vinkkini aloittelevalle liikunta-alan yrittäjälle

Aloitin itse sivutoimisen yrittäjyyden vuoden 2013 alussa, sitä ennen tein hyvin satunnaisesti kuntosaliohjauksia oman vanhan työni ohella. Jatkoin päätoimista työtäni myynti- ja markkinointipäällikönä aina syksyyn 2014 asti, jolloin siirryin kokopäiväiseksi yrittäjäksi liikunta- ja hyvinvointialalle.

En varmasti olisi uskaltanut irtisanoutua silloisesta hyväpalkkaisesta työstäni ilman blogini kautta luotua verkostoa ja asiakaspotentiaalia sekä varmuutta siitä, että hyvälle ja ahkeralle tekijälle löytyy aina jotain hommia. Blogia olin tuolloin kirjoitellut 2 vuotta, ja sitä kautta olin saanut nimeäni hieman esiin sekä lukijoiden suuntaan että alalla ylipäätään.

Ole nöyrä, mutta arvosta aikaasi ja itseäsi

Asenteeni oli myös tarpeeksi nöyrä. Olin valmis tekemään vaikka ”hanttihommia” sivussa jos ohjaustöitä ei olisi tarpeeksi. En aloittanut liikunta-alalla yrittämistä euron kuvat silmissä, vaan toiminta lähti puhtaasti halusta auttaa muita voimaan paremmin. Olin huomannut blogini kautta inspiroineeni tuhansia ihmisiä, joten luonnollinen siirtymä oli aloittaa tekemään samaa live-ohjausten kautta. Mutta toki ensin halusin kouluttautua vielä lisää.

Kävinkin paljon erilaisia koulutuksia ensimmäisten yritysvuosien aikana, ja tämä kannatti monestakin syystä. Ensinnäkin opin alasta lisää, opin erilaisia tekniikoita, lajeja, näkökulmia ja sain myös selville mikä suuntaus minua kiinnostaa ja mikä ei. Kouluttautumiseen kannattaa laittaa rahaa, sillä se maksaa kyllä itsensä takaisin ennen pitkää.

Ensimmäiset vuodet olivat raakoja. Ne olivat opettavaisia, kuormittavia, täynnä onnistumisia mutta myös epäonnistumisia. Jos on luovuttaja-luonteinen, yrittäjäksi ei kannata ryhtyä, heh!

Yrittäjän pitkät päivät

On enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että aloitteleva yrittäjä saa painaa pitkää päivää. Varsinkin jos lähtee nollasta eikä esimerkiksi näkyvyyttä ole, kaiken perus duunaamisen lisäksi yrittäjän täytyy myös panostaa markkinointiin ja näkyvyyden saamiseen.

Onneksi itse olin pitänyt blogia jo parisen vuotta, mutta ei sekään aina helppoa ole ollut, eikä ole sitä vieläkään. Kaiken tavallisen duunin päälle pitää vielä jaksaa ideoita tekstejä, kirjoittaa ne, kuvata ja käsitellä kuvat. Ja jos blogille haluaa näkyvyyttä ja haluaa erottautua, blogista riippuen tekstejä on hyvä ilmestyä useamman kerran viikossa. Parhaimmillaan kirjoitin itse 6-7 kirjoitusta viikossa, huh!

Vinkkini aloittelevalle liikunta-alan yrittäjälle

Toki blogini sisällön siirtyessä enemmän ”opettavaiselle” tai tiedon jakamisen linjalle, en ole pystynyt pitämään vastaavaa kirjoitustahtia yllä. Mutta en usko, että kukaan ehtisi lukemaankaan kaikkia postauksia kirjoitukseen oikeasti perehtyen, jos kirjoitustahti olisi tiiviimpi.

Ensimmäiset vuodet olivat aika lailla aamuseitsemästä iltayhdeksään kymmeneen. Ohjaukset olivat siellä täällä, ensimmäinen heti aamulla ja viimeinen myöhään illalla. En työskennellyt missään tietyssä kuntokeskuksessa, toki olin vuokralla Evo Tammistossa jossa tein ohjauksia, sen lisäksi tein ulkotreenejä, kotitreenejä, saliohjauksia pitkin poikin pääkaupunkiseutua. Muistan muutamat kerrat kun ajaessani seuraavaan ohjaukseen itkin väsymystä autossa, siitä vain läppäykset poskelle ja ohjaamaan. Ei näin!

Vielä vuosi sitten omat bootcamp ohjaukset näyttivät seuraavilta:

Maanantaina illalla ulkobootcampit (läpi vuoden), päättyi klo 20.30
Tiistaina muut ohjaukset
Keskiviikkona aamu bootcamp klo 7.15
Torstaina ilta bootcamp ulkona, loppui klo 20.30
Perjantai aamuna kehonhuolto pienryhmä klo 7.15

Ilta-aamu-ilta-aamu. Iltaisin liian myöhään nukkumaan kun konehommat venyivät, koirat herättivät öisin ja aamuisin pirteänä ohjaamaan. Päiviin mahtui milloin mitäkin ohjausta ja muuta työtä, mutta tämä oli perusrytmi joka määritti viikon. Tästä oppineena olen jättänyt aamuohjaukset väliin, sillä aamu on itselle tärkeää aikaa ja se on pyhitetty nukkumiselle.

Edelleen konetta tulee näpyteltyä ihan liian myöhään iltaan tai yöhön, mutta tätäkin ongelmaa työstetään parhaillaan ja uskon tämän helpottavan jo kenties kesän aikana.

Ohjauksen siirtyminen verkkoon

Ohjausten ja muiden töiden ohella olen koko ajan rakentanut itselleni näkyvyyttä somessa ja mediassa muutenkin. Lehtiin en ole itseäni tyrkyttänyt, mutta pyyntöjä on tullut kivasti minulle päin. Toki itseä kannattaisi varmaan myös tarjota asiantuntijaksi alan lehtiin, sillä lehtien näkyvyys on aina hyvää lisää.

Olen kuitenkin panostanut todella paljon some-presenssiini niin Instagramissa, Facebookissa kuin blogissani. Nämä eivät ole tuottaneet rahaa juuri lainkaan ennen vuotta 2017, joten ilmaisia työtunteja on todella tullut tehtyä. Kirjoituksia on reilusti päälle toista tuhatta, samoin kuin Instagramissa kuvia ja treenivideoita. Yrittäjänä ei voikaan laittaa hintalappua kaikelle tekemiselle, ainakaan alussa. Kun alkaa pärjäämään, kannattaa toki tsekata mihin kaikkeen kannattaa omaa aikaa edes laittaa.

Vinkkini aloittelevalle liikunta-alan yrittäjälle

Some vaatii työtä

Itseäni välillä naurattaa kun kertoessani mitä blogin tai somen kautta voin saada tai tehdä, saan vastaukseksi ”no hitto pitäisi varmaan itsekin”. Sopii yrittää, mutta moni unohtaa, että näitä kanavia on rakennettu monta vuotta. Näkyvyys ei ole tullut itsestään.

Toki jos haluaa nopeasti seuraajia ja näkyvyyttä, moni lähtee vähentämään vaatteita tai tekemään muita julkisuustemppuja. Mutta tässä kannattaa miettiä minkälaista imagoa on itselleen rakentamassa. Haluaako olla pelkästään some-vaikuttaja, vaiko tosissaan otettava valmentaja?

Nuoria naisia usein motivoi hieman pienemmissä vaatteissa esiintyvät hyväkroppaiset ja treenaavat naiset, mutta vanhempaa kohderyhmää tällainen usein ärsyttää. Tai tällaista ei välttämättä oteta tosissaan, puhumattakaan muiden valmentajien mielipiteistä. Joten oma some-presenssi kannattaa tarkoin miettiä, mitä lähtee tekemään ja miten vähissä vaatteissa.

Some ja sen tuhat tarinaa

Someen luodaan myös erilaisia tarinoita ja persoonia, joilla viihdytetään ja kerätään seuraajia, mutta jälleen kerran kehotan miettimään, mikä on itsellesi tärkeää, mitkä ovat sinun arvosi ja millaisena haluat itse erottua?

Pidän itse hyvin avointa ja rehellistä Instagram-tiliä, jossa tarinoissa olen joskus itkien kertonut päivän paskoista fiiliksistä, mutta pääsääntöisesti haluan välittää liikkumisen iloa ja omia ajatuksia hyvinvoinnista. Se ei ole kaikki tai ei mitään -ajattelua, vaan hyvän fiiliksen kautta tehtyjä päätöksiä, kultaista keskitietä. Saankin paljon kiitosta aitoudesta sekä aidosti tunteita ja ajatuksia herättävästä kanavasta. Sekä toki liikutan paljon ihmisiä treenivideoillani.

Tuon omaa osaamista esiin omalla tavallani, en esitä kaikkitietävää tai gurua, enkä halua nostaa itseäni jalustalle. Markkinanäkökulmasta voisi olla fiksumpaa nostaa itseään korkeammalle, mutta se ei sovi omaan tyyliini. Haluan vakuuttaa ihmiset oikealla toiminnallani, enkä (ehkä katteettomillakin) lupauksilla.

Yli-ihmiset lähinnä ärsyttävät minua, joten en halua myöskään sellaisena esiintyä.

Vinkkini aloittelevalle liikunta-alan yrittäjälle

Omat vinkkini pähkinänkuoressa

Tästä aiheesta löytyisi hurjasti sanottavaa, kuten ehkä tekstin määrästä näkee, mutta yritän vielä loppuun tiivistää omat vinkkini aloittelevalle yrittäjälle:

  • Hanki hyvä kirjanpitäjä
  • Verkostoidu, kerää oma asiantuntijatiimisi ympärille
  • Kouluttaudu
  • Ole nöyrä tekemään töitä
  • Pidä huolta omasta jaksamisestasi, ilman sitä ei ole myöskään toimivaa yritystä
  • Ole innovatiivinen, keksi ja kokeile, ole rohkea
  • Mikään ei tule ilmaiseksi
  • Panosta markkinointiin, kukaan ei muuten tiedä kuka olet tai mitä teet
  • Näkyvyys ei tule sormia napsauttamalla, joten tuota laadukasta ja sisältörikasta materiaalia seuraajillesi jos toimit sosiaalisessa mediassa
  • Älä lannistu vastoinkäymisistä, ne opettaa
  • Tee paljon, mutta samalla mieti mikä tuntuu omalta jutulta
  • Kun oma juttu löytyy, panosta siihen
  • Älä kopioi muiden juttuja, vaan oikeasti ETSI oma tapa tehdä ja vaikuttaa
  • Pidä lomaa
  • Varaudu lomiin hyvissä ajoin, laita jemmaan lomarahaa ja muista sisällyttää tämä lomaraha myös laskuttamaasi työhön
  • Mieti mitkä ovat omat arvosi, ja pysy niille aina lojaalina. Voit menettää paljon tyhmien virheiden takia
  • Älä ota mitään itsestäänselvyytenä. Ei asiakkaita, näkyvyyttä, yhteistyökumppaneita
  • Kunnioita omaa aikaasi
  • Kiireiset jaksot ovat ok silloin tällöin, mutta muista panostaa myös lepoon ja palautumiseen
  • Älä vertaile itseäsi muihin. Et voi tietää mitä kulisseissa tapahtuu tai mitä kaikkea taustalla on tehty menestyksen eteen
  • Ei kannata kilpailla, vaan anna toisten toimia enemmänkin motivaattorina. Kateellisuus myrkyttää mielen, pyri saamaan muiden toiminnasta enemmänkin boostia omaan tekemiseen.
  • Kysy neuvoja, tarjoa apua, kontaktoi, hanki mentoreita

Oma polku tähän päivään

Jos mietin omaa 4 vuoden kokopäiväistä polkuani yrittäjänä, näihin on mahtunut vaikka ja mitä! Ihan oikeasti töitä on tullut tehtyä niska limassa, ja sitä on tehty myös oman elämän että parisuhteen kustannuksella.

Voin kuitenkin todeta, että oma yritys on itselle yksi tärkeimmistä asioista, ja olen ollut aina hyvin kunnianhimoinen. Joskus pitäisi osata ottaa iisimmin, mutta tätäkin taitoa on tullut nyt harjoiteltua.

Kantapään kautta olen oppinut sen, ettei mitään voi tehdä oman jaksamisen kustannuksella. Yhdessä vaiheessa olin jatkuvasti kipeänä ja monta kertaa olen ollut burnoutin partaalla. Viime kesä tuli vietettyä ylirasituksen ja anemian takia liikuntakiellossa. Jälleen kerran, EI NÄIN.

Elä kuten opetat?

Suutarin lapsella ei ole aina kenkiä, mutta oikeasti omat opit alkavat jäämään takaraivoon kun tarpeeksi hakkaa päätä seinään. On olemassa myös helpompi tie, elä kuten opetat. Jos opetat muille levon ja palautumisen tärkeyttä, tee se myös itse 😉

Tämän hetkisestä tilastani yrittäjänä voin sanoa että kivasti pyyhkii. Edelleen on liikaa tekemistä, mutta apujoukkoja haetaan koko ajan. Tänä vuonna blogini palkittiin Inspiration Blog Awardseissa vuoden energisimpänä, ja hiljattain allekirjoitin kustannussopimuksen ensimmäisestä kirjastani Kustannusyhtiö Tammen kanssa.

Maailma kuitenkin muuttuu koko ajan, sosiaalinen media elää omaa elämäänsä ja koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. On siis tärkeää pitää jalat tukevasti maassa, omasta ammattitaidosta huolta ja olla tarpeeksi nöyrä. Pyllistellä ei kenenkään tarvitse mutta kus’pään maine kiirii eikä näiden kanssa kukaan halua tehdä töitä.

Toivottavasti tästä oli jotain apua, ja jos tulee jotain lisäkysymyksiä niin antaa palaa 🙂

Tässä vielä fiiliksiä viime lauantailta ensimmäisestä Nanafit treenipäivästäni:

Nana-Heikkila