Kaupallinen yhteistyö:  Stressinhallinta ja Psykoterapiakeskus Toivo

Uniongelmat, yöheräilyt sekä palautumisongelmat olivat itselle arkipäivää vielä jokunen kuukausi takaperin.

Uniongelmista olen kärsinyt pitkään, yleensä ne tulevat aina kausiluotoisesti, ja ongelmana on erityisesti yöheräilyt tai sitten se, etten saa vaan kroppaa tai päätä rauhoitettua niin paljoa, että saisi unen päästä kiinni. Olen testaillut monia apukeinoja, muun muassa mindfulness-harjoitteita sekä piikkimattoa, jotka ovatkin auttaneet mielen rauhoittamiseen. Kaipasin kuitenkin muutakin apukeinoa, ja pääsin tuttavani suosituksesta kokeilemaan Neurosonic-rentoutuslaitteita ja matalataajuushoitoja muutama kuukausi takaperin, joiden jälkeen huomasin kehoni ja mieleni olevan rentoutuneempi, sekä unenlaatuni parantuneen.

IMG_6681

Neurosonic hoitomuotona

Neurosonic on psykoterapeutti Marco Kärkkäisen kehittämä hoitomenetelmä, joka rauhoittaa autonomista hermostoa, ja sitä kautta vaikuttaa muun muassa stressiperäisten oireiden ja työuupumuksen ja mielialahäiriöihin liittyvissä unihäiriöissä. Värähtely saa kehossa aikaan samantyyppisen lihasstimulaation kuin liikunnan aikana, joka tehostaa ja tasapainottaa autonomisen hermoston toimintaa. Kun autonominen hermosto saadaan rauhoitettua, jännitys laskee, ja hoidon jälkeen olo on rauhallinen, nukahtaminen tapahtuu nopeammin ja unen laatu muuttuu syvemmäksi ja palauttavaksi.

Laitteita on erilaisia, ja hoitomenetelmä riippuu kärsittävästä ongelmasta. Neurosonic-hoidolla voidaan hoitaa muun muassa seuraavia ongelmia:

 • lihasjännitykset, kiputilat, päänsärky
 • nestekierron ja verenkierron ongelmat
 • vatsantoiminnan ongelmat
 • uniongelmat
 • pitkittynyt stressi
 • vammat ja kuntoutusta vaativat loukkaantumiset
 • neliraajahalvaus ja kuntoutus
 • vanhusten huolto
 • ms-potilaan fysioterapia
 • pitkäaikaissairaiden hoito
 • neurologiset ongelmat

Itse kävin kokeilemassa näitä hoitoja Toivossa Malmilla, ja pääsin testaamaan useampaa erilaista hoitotuolia ja ohjelmaa. 5 kerran hoitojakso aloitettiin lyhyellä rentouttavalla uni/stressi ohjelmalla, ja hoitojakson edetessä myös kestoa ja voimakkuutta kasvatettiin. Rentouttavia hoitoja oli erilaisia muun muassa unettomuuteen, stressitilaan, kipuihin ja lihasjännityksiin, palautumiseen sekä ahdistuneisuuteen ja koko kropan yleiseen rentouttamiseen. Rentouttavat hoidot olivat kestoltaan 20-41 minuuttia.

Viimeisellä kerralla pääsin kokeilemaan myös aktiiviliikkujalle suositeltua aktivoivaa ohjelmaa, joka stimuloi aineenvaihduntaa ja aktivoi vireystilaa. Olin menossa treeneihin hoidon jälkeen, ja huomasin hyvin toimintakyvyn tehostumisen. Hoitojakson alussa rentouttavan hoidon jälkeen kävin kerran myös treeneissä, mutta huomasin, että rentouttava vaikutus oli sen verran vahva, etten saanut samanlaista treenitehoa irti kuin normaalisti, kun keho oli rentoutunut ja parasympaattinen hermosto aktivoitunut. Eli siis rentouttavia hoitoja suosittelen treenien jälkeen tai lepopäivänä, kun taas aktivoivat ohjelmat toimivat kyllä hyvänä vireystilan nostattajana ennen treenejä.

IMG_6697

Itse hoito on erittäin miellyttävää, se suoritetaan joko nojatuolissa, patjalla, sängyssä tai divaanilla. Näitä laitteita myydään myös erikseen, ja kokisinkin tällaisen tuolin erittäin hyödylliseksi jatkuvassa käytössä joko kotona tai sitten vaikkapa työpaikalla. Tällaisen tuolin tai divaanin hankinta työpaikalle voi oleellisesti parantaa työntekijöiden hyvinvointia ja parantaa työssä jaksamista.

Hoidot maksavat 15-40 € ja ovat kestoltaan 10-43 minuuttia.  Toivon nettisivuilta löytyy erilaisia tutkimuksia aiheesta lisää.


Itse nukun nykyään paljon paremmin, vaikkakin stressiä toki vielä on. Mutta uni maistuu, eikä yöllisiä heräämisiä esiinny enää lähellekään niin paljon, kuin mitä aikaisemmin. Edellisestä hoidosta on muutama kuukausi aikaa, eikä hoitovaikutukset ole kadonneet kun itse hoidot lopetettiin. Mutta kokisin hyödyllisenä ylläpitää hoitovaikutuksia ottamalla hoitoja aina silloin tällöin, ja jos tällaisen tuolin tai divaanin omistaisin, tulisi sitä käytettyä varmasti useampana päivänä viikossa.

Oletko itse päässyt kokeilemaan Neurosonic-hoitoa, tai oletko kuullut tällaisesta uudesta hoitomenetelmästä?

Nana

Tallenna