Tarkistus-ruokavalioon-valta-nama-6-virhetta

Ruokavalion merkitys painonpudotuksessa on noin 80%:ia, joten on äärettömän tärkeää panostaa omaan ruokavalioon, ja tiedostaa mahdolliset sudenkuopat.

Ravitsemus ei ole rakettitiedettä, ja jo muutamalla asialla voit tehdä suuria muutoksia. Tässä muutamia yleisiä virheitä, joihin sorrumme helposti, mutta joita välttämällä pystymme saamaan jo suuria muutoksia aikaan.

1. Starttaa päiväsi laadukkaalla aamupalalla

Sanotaan että päivän tärkein ateria on aamupala, joten ethän aloita päivääsi huonoilla valinnoilla, jotka vaikeuttavat verensokerin pitämistä tasaisena koko päivän, tai jotka aiheuttavat takuuvarmasti lisää herkkuhimoja. Eli vältä siis kaikkia ravintoarvoiltaan heikkoja valintoja, sekä verensokeria nopeasti nostattavia ruokia: höttöleipiä, croissantteja, muroja, pasteijoita, sokeripuuroja. Suosi proteiinia, hyviä rasvoja sekä laadukkaita hiilihydraatinlähteitä: marja- ja vihersmoothieita proteiinilla ja pähkinöillä, munakkaita, kasviksia ja kanaa tai tuorepuuroja chiasiemenillä.

Tarkistus ruokavalioon, vältä nämä 6 virhettä

2. Älä napostele

Pyhitä ruokailuajat, syö noin 3-4 h välein mikäli tämä sopii vuorokausirytmiisi, ja kuuntele vain aitoa nälkää, ei mielitekoja. Voit kokeilla ensin juoda lasillisen vettä, jolloin mieliteko voi mennä ohi. Tasainen ateriarytmi antaa myös rauhan ruoansulatukselle, jonka turha napostelu rikkoo.

3. Älä anna kroppasi kuivua

Jo 1%:n nestehukka voi tehdä olostasi nuutuneen ja väsyneen, jolloin sortuu helpommin epäterveellisiin ruokavalintoihin. Eli muista juoda vettä reilusti pitkin päivää. Lue lisää aiheesta täältä.

4. Syö tarpeeksi laadukkaita rasvanlähteitä

Ethän pysäytä moottoriasi jättämällä hyvät rasvat ruokavaliosi ulkopuolelle? Kuten auton moottori tarvitsee öljyä toimiakseen, elimistömme tarvitsee hyviä rasvoja hyrrätäkseen. Jos et syö hyviä rasvoja, kroppasi ei varmasti luovu keräämistään rasvavarastoista, vaan yrittää kaikkensa säilyttääkseen ne pahan päivän varalle. Joten muista syödä hyviä rasvoja kuten avocadoa, oliiviöljyä, pähkinöitä. Ja aineenvaihduntasi kiittää 🙂

syo-hyvin

5. Älä kittaa kurkusta alas piilokaloreita tai -sokereita

Aamupalalla tuoremehua, lounaalla kotikaljaa tai ruokalan mehua, iltapäivällä herkkukahvi kermalla ja sokerilla, after workeilla drinkki? Huomaamatta saatamme juoda hirmuisen määrän sokeria sen kummemmin asiaa rekisteröimättä, joten kiinnitä huomiota myös juomatottumuksiisi. Linkoa itse oma mehu, jolloin saat huomattavasti enemmän myös vitamiineja, etkä juo lisättyä sokeria tiedostamattasi.  Suosi ruokajuomana vettä, sekä jätä kahvistasi turhat kalorit ja sokerit pois.

6. Vältä raskaita kastikkeita

Suosi esimerkiksi kerman tai juustopohjaisen kastikkeen tilalla tomaattipohjaista vaihtoehtoa. Kiinnitä huomiota myös salaatinkastikkeisiin: Caesar salaattikastike on todella tuhti, ja riippuen kastikkeen määrästä salaatin kokonaisenergia voi nousta jopa tuhanteen kaloriin. Seuraavalla kerralla pyydä salaatti ilman valmiskastiketta, pyydä siihen vain oliiviöljyä ja halutessasi balsamicoa. Kalorimäärä tipahtaa helposti puoleen, ja maistat vielä ruoan maunkin.

Nämä asiat huomioimalla pääsee jo todella pitkälle, ja varmasti näkee muutoksia  omassa olossa sekä olomuodossaan.

Ja jos kaikkien kohtien omaksuminen kerralla tuntuu haastavalta, ota ruokavalioosi yksi muutos kerrallaan.

Nana-Heikkila

 

Tallenna

Tallenna