Painonpudotuksen ABC - yksinkertaisesti, ilman vippaskonsteja

Painonpudotuksen kuvitellaan olevan jotenkin hirveän vaikeaa, etenkin jos lukee yhtään enempää eri keskustelupalstojen artikkeleita, kommentteja ja mielipiteitä.  Yksi vannoo karppauksen nimeen, toinen kiroo sen alimpaan helvettiin. Kolmas pitää absoluuttisena totuutena ja ainoana keinona pätkäpaastoa, ja neljännet (itseni mukaan lukien) toitottavat kokonaisuutta ja sitä isoa kuvaa.

Milloin syömisestä ja painonhallinnasta on tullut ihan oikeasti näin vaikeaa? Välillä tuntuu, kun eläisi jossain sotatantereella, jossa vinot kommentit viuhuavat. Mielestäni ilmapiirin liikunta- ja hyvinvointialalla pitäisi ennen kaikkea olla kannustavaa, rohkaisevaa ja hyvinvointia tukevaa, mutta se on kyllä kaukana siitä.

Painonpudotuksen ABC

Painoa voi pudottaa joko terveellisesti tai epäterveellisesti. Tämä postaus vähemmän syömisestä herätti tunteita ja sai muutaman vertaamaan painonpudotusta jopa keskitysleireihin ja nälkää näkeviin. Noh, sehän nyt on järkevästä painonpudotuksesta kaukana. Toki paino tippuu kun syöminen lopetetaan, mutta kaikki varmasti voivat yksimielisesti todeta, että tämä ei ole se fiksuin tai terveellisin tapa tiputtaa painoa.

Juurikin tuon postauksen ideana oli painottaa sitä, ettei kalorivajeen tarvitse olla mitään älytöntä, jotta paino tulee alas. Jos normaalisti 2500-3000 kaloria kuluttava ja syövä tiputtaa kalorit yhtäkkiä 1500 kaloriin, voi kroppa olla ihmeissään. Paino kyllä tippuu, mutta jossain kohtaa tulee stoppi. Jotta paino saadaan takaisin laskusuuntaan, tulee energiansaantia taas vähentää. Pikkuhiljaa kalorit tippuvat 1400, 1300, 1200…. Kunnes energiansaantia ei vaan tästä voi enää pienentää (tai voi, mutta ei ole järkevää terveydellisistä syistä).

Järkevämpi tapa alunperinkin olisi tiputtaa energiansaantia maltillisemmin, esimerkiksi 200-300 kalorilla. Tällöin paino tippuu hitaammin, mutta terveellisemmin ja yleensä myös pysyvämmin (kaikki varmasti tietävät mitä yleensä jojo-laihduttamisessa käy).

Psst. Myös termi painopudotus on hieman ristiriitainen, koska joissain tapauksissa kehonkoostumuksen optimoiminen olisi parempi valinta kuin painonpudotus, sillä vaa’an lukema ei kerro kaikkea. Mutta se onkin jo sitten ihan oma stoorinsa.

Painonpudotuksen ABC - yksinkertaisesti, ilman vippaskonsteja

Häiriintynyt aineenvaihdunta

No se aineenvaihdunta, sekin herättää tulisia mielipiteitä, eihän aineenvaihdunta voi olla jumiutunut, muuten olisit kuollut! Perustallaaja varmasti ymmärtää, mitä tarkoitetaan jumiutuneella aineenvaihdunnalla. Sehän ei tarkoita sitä, etteikö koko aineenvaihdunta toimisi, vaan erilaisia häiriötiloja, jossa keho ei toimi optimaalisesti, tai niin kuten ennen.

Aineenvaihdunta eli metabolia jakautuu anaboliseen ja kataboliseen prosessiin, eli rakentavaan ja hajottavaan tilaan. Energiankulutus jota esimerkiksi aivomme, sydämemme, lihaksemme ja maksamme muodostavat, kutsutaan perusaineenvaihdunnaksi, eli se takaa sen, että energiaa riittää ylläpitämään peruselintoiminnot. Jos energiaa ei saada tarpeeksi, keho on sen verran fiksu, että se alkaa säätelemään ja valitsemaan, mitkä elintoiminnot kokee tärkeimmiksi.

Mutta näiden lisäksi liikunta, ikä, sairaudet sekä hormonit vaikuttavat aineenvaihduntaan. Stressihormoni kortisoli voi vaikuttaa muuhun hormonitoimintaan ja ehkäistä sitä toimimasta optimaalisesti. Stressitasoihimme ja stressihormonin tasoon voimme taas vaikuttaa riittävällä levolla, rentoutumisella, oikeanlaisella liikunnalla ja myös ravinnolla.

Painonhallinnan ja painonpudotuksen kulmakivet:

 • Nuku riittävästi (kaiken a ja o!)
 • Ole aktiivinen
 • Painonhallinnassa syö tasapainossa kulutukseesi nähden, painonpudottaja syö hieman vähemmän
 • Jos olet kituuttanut pienillä kaloreilla, nosta ensi systemaattisesti energiansaantia ylemmäs, anna sen tasautua, ja lähde sitten tiputtamaan energiansaantia maltillisesti
 • Syö monipuolisesti ja terveellisesti, satunnaiset pienet herkut ovat sallittuja
 • Viittaa kintaalla kaikkiin erikoistehodieetteihin (oma suositukseni)
 • Opettele stressinhallintaa ja tee rentoutusharjoituksia, pyri minimoimaan stressi
 • Perusaktiivisuuden lisäksi harjoita fiksusti lihaskuntoharjoittelua sekä nosta peruskuntoasi
 • Painonpudotus ei vaadi maidotonta, gluteenitonta, sokeritonta, lihatonta tai muutakaan erikoisruokavaliota toteutuakseen, poikkeuksena allergiat tai yliherkkyydet
 • Liikunnan ohella pidä huolta kehonhuollosta
 • Pidä mieli rentona ja suhtaudu asioihin leppoisasti – turha alkaa vääntämään turhista asioista
 • Luonnollinen positiivisuus auttaa aina
 • Maltti on valttia, aina – älä sorru pussikeittoihin ja paina 15 treenituntia viikossa

painonhallinta

Pysyvää painonhallintaa

Yhteistyössä oman yritykseni Nanafitin kanssa.

Jos olet kiinnostunut oppimaan lisää hyvinvoinnista, oppimaan lisää siitä, miksei kitudieetit ja jojoilu kannata, olet valmis rakentamaan terveellisiä elämäntapoja pikkuhiljaa yksi kerrallaan. Haluat tehdä silmiä avaavan hyvinvointikartoituksen ja saada työkalut juuri sinulle haastavaan osa-alueeseen, haluat kokeilla uusia, terveellisiä mutta herkullisia reseptejä (tarkemmin sanottuna yli 170 reseptiä!). Haluat saada tehokkaat treeniohjelmat kuntosalille (omat aloittelijoille ja edistyneemmälle) tai vaihtoehtoisesti tai sekä että myös kotitreeniohjelmat, kannattaa tutustua kiiteltyyn ja suosittuun Lifefit-verkkovalmennukseeni, joka starttaa 30.10.2017, mutta on saatavissa tämän illan ja huomisen huikealla 39%:n alennuksella!

”Olen käynyt valehtelematta lähes 10 eri valmennuskonseptia läpi ja tällä sain toivottua tulosta ja tämä muutti ajatuksia, että mitä se hyvinvointi on. Ei kalorien laskentaa, ei kymmeniä treenejä viikossa ei luopumista hyvästä ruoasta ja ravintolaruoista. Olen niin kiitollinen Nanalle, että halaisin jos voisin!♡”

”10 vuoden laihduttamisen jälkeen, tämä valmennus auttoi minua päätöksessä lopettamaan jatkuva laihduttaminen ja keskittyä hyvään olooni liikunnan ja ruokavalion kautta ja lopettaa vaakalukemien tuijottaminen. Mahtavia reseptejä ja hyviä treenejä. Nana, sun positiviinen ja kannustava asenne tekee tietenkin koko paketista vielä paremman. Kiitos tuhannesti sulle!”

Valmennuksessa saat:

🍉 Ruokavalio-oppaan
🍉 Lukuisia erilaisia esimerkkipäiviä ruokailuun
🍉 170 ruoan reseptikirjan
🍉 Tietoa hiilihydraateista
🍉 Helpot annoskoko-ohjeet (ei punnitsemista tai kaloreiden laskentaa)
🍉 Ohjeet turvalliseen painonpudotukseen

💪🏻 Treeniohjelmat salille (aloittelija & edistyneempi)
💪🏻 Treeniohjelmat kotiin (liikeprogressiot eri tasoille, videot koko treenin mittaisia, joissa treenaan kanssasi)
💪🏻 Venyttelyvideon
💪🏻 Alkulämmittelyvideon
💪🏻 Kehonhuoltovideon

🙏🏻 Rentoutusharjoitukset
🙏🏻 Mitä stressi on ja miten se vaikuttaa kehomme toimintaan? -tietoiskun
🙏🏻 Kortisoli & insuliini -osion opit

💤 Opit ymmärtämään miten uni ja palautuminen vaikuttaa
💤 Unitehtäviä

💁🏼 Opit hormonitoiminnasta

💌 Suljetun Facebook ryhmän jossa ryhmäläiset ja valmentaja mukana tsemppaamassa

Ja paljon muuta!

Lue lisää valmennuksesta tai lunasta paikkasi täältä.

Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja energiaa uuteen viikkoon!

Nana-Heikkila

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna