Negatiivisuus on kuin hiljaa leviävä myrkky, se saastuttaa, tuhoaa ja lopulta tappaa. Se voi aiheuttaa laajoja tuhoja, jos sille antaa vaan tilaisuuden. Se voi lymyillä salakavalasti ystävyyssuhteissa, työpaikoilla, harrastuksissa, parisuhteessa tai perheessä. Mitä lähempänä se sinua on, sitä helpommin se pääsee ujuttamaan lonkeronsa myös sinuun. Mutta miten onnistuisit karistamaan negatiivisuuden ja negatiivisen ihmisen vaikutuksen itseesi?

e5b73bb38b5e07159a2b85c3309c7b6d

Jokainen on varmasti törmännyt elämänsä aikana johonkin negatiiviseen ihmiseen, siihen alituiseen valittajaan, joka aina löytää huonot asiat ensin, ja jonka elämässä oikeastaan kaikki on jotenkin päin *ittua, tietysti hänestä riippumattomista syistä? Jep, sama täällä. Olen ollut työpaikassa, jossa pelkäsin mennä lounaalle kyseisen henkilön kanssa, koska tiesin, että lounashetki olisi kaukana kepeästä ja energisoivasta tauosta työpäivän keskellä, ja jo pelkkä ajatus sai itseni ahdistuneeksi. Olen ollut myös työpaikassa, jossa esimies haukkui alaisiaan muille, ja sitä kautta levitti negatiivisuutta ja eripuraa ympärilleen. Olen kohdannut negatiivisuutta myös liikunta- ja hyvinvointialalla, ja välillä tuntuukin että toiminta muistuttaa enemmän lastentarhaa kuin aikuisten työelämää ja alaa, jossa yritetään luoda hyvinvointia ympärillemme. Mutta tämä taitaa päteä nykypäivänä alaan kuin alaan, ainakin mitä tarinoita kuulee ja mitä asioita työpaikoilla tapahtuu ja annetaan tapahtua.

fe02ddaca35ca79663d09337cbb035ca

No onko sitten jotain tehtävissä, miten voimme omalta osaltamme vaikuttaa tähän negatiivisuuden kitkemiseen? Moni ei uskalla nousta työpaikoilla esimiehiään vastaan, koska pelkäävät oman työpaikkansa puolesta. Ihan ymmärrettävää. Mutta siinä vaiheessa, oli kyse sitten työpaikasta, ystävästä, puolisosta, harrastuskaverista tai perheen jäsenestä, kun paha olo  alkaa olemaan liian usein läsnä, on asioille vaan tehtävä jotain, muuten se sama negatiivisuus vie sinut mennessään, ja sieltä nouseminen voi ollakin sitten vielä vaikeampaa.

2545d8ec610a7f8d0e8a703b67469c8f

Olemme ihmisinä kuin pesusieniä, imemme itseemme ympäristön energiaa. Jos ympärilläsi on negatiivisuutta, se saastuttaa ilmapiirin, vetää sinua mukanaan alaspäin, ja vaikuttaa psyykeeseesi. Elämä on kuitenkin liian lyhyt myrkyllisten ja negatiivisten ihmisen kanssa olemiseen, ja miksi ylipäätään haluaisit vetää itseäsi alaspäin, tai antaa jonkun muun tehdä sitä?

  • Kerää lähellesi positiivisia ja kannustavia ihmisiä, jotka nostavat ja tukevat sinua 
  • Olet keskiarvo viidestä läheisimmästä ihmisestä, joiden kanssa vietät eniten aikaa, joten kannattaa miettiä tosissaan, keitä haluat pitää ympärilläsi? (Jim Rohn)

Miten tunnistat myrkyllisen ihmisen?

  • masentuneisuus, synkkyys
  • negatiivinen ajattelumalli, mikään ei toimi, uhriroolius
  • kapeakatseiset ihmiset, eivät voi hyväksyä mitään uutta
  • vihaiset ja väkivaltaiset ihmiset
  • draamakuningattaret/kuninkaat, aina luomassa draamaa ympärilleen, ja elämä on yhtä vuoristorataa
  • addiktoituneet ihmiset (huumeet, alkoholi, tv, videopelit, ruoka)
  • kateellisuus

Jos tunnistat ympäriltäsi tällaisia henkilöitä, kannattaa punnita tarkasti heidän tärkeys ja vaikutus omaan elämääsi. Muista pesusieniefekti, haluat varmasti välttää tämän. Sinulla on oikeus päättää keitä ympärilläsi on. Jos olet jo yrittänyt kaikkesi, keskustella, tukea, auttaa, jäljelle jää kyseisen ihmisen ulosheitto elämästäsi. Se voi tuntua vaikealta alkuun, mutta jos joku vahingoittaa omia arvojasi, omaa elämääsi tai sen laatua, on aika heittää hänet ulos elämästäsi. Voit pikkuhiljaa etäännyttää itsesi hänestä, tai repäistä kertaheitolla.

1dadf0bd9a718b607acf0a1c1677f007

Muutenkin olisi hyvä miettiä millaista energiaa ympäristöön lähettää. Jos aamustresseissä ja taisteltuasi ensin lasten kanssa, jonotettuasi aamuruuhkassa ja kahvien syliin kaatamisen jälkeen purat kaiken tämän ensimmäiseen ihmiseen jonka aamulla näet, mitä luulet millaisen energian toit tähän kohtaamiseen? Et varmasti kovin hyvää tai positiivista? Kenties onnistuit tartuttamaan stressisi häneenkin. Mutta ehkäpä energia muuttuisi paremmaksi, jos kerrot vastoinkäymiset hymy huulessa, jo ehkä hieman naureskellen tapahtuneelle. Uskotko, että tuomasi energia olisi erilainen?

Stay away from negative people...

Pieniä ajatuksia ja pieniä tekoja <3

Nana