Energiaa pimeneviin päiviin - mistä apua väsymykseen?

Takana on hyvät 8 tunnin yöunet, herätyskello soi ja sormi eksyy torkkunapille. Kerjään edes pientä lisähetkeä pää tyynyllä, kroppa ja mieli tuntuu kuoleman väsyneeltä, ja nouseminen on todella vaikeaa. Kuitenkin raahaan itsesi väkipakolla ylös, ja ajatus tuoreesta aamukahvista saa minut toimimaan. Kuulostaako tutulta?

Syksyn kiireet ovat saattaneet verottaa ja pimenevät illat lisäävät väsymyksen tunnetta. Arki voi tuntua hieman takkuiselta ja lisäenergia olisi nyt tarpeen. Mutta mikä avuksi? Mistä saisi sitä kaivattua lisäboostia arjen askareihin? 

Apua väsymykseen

Aihe on nyt hyvin ajankohtainen ja moni valittelee syysväsymystä ja energianpuutetta. Itsekin huomaan että silmäluomet painavat astetta enemmän aamuisin, ja kestää hieman että kone käynnistyy, joinain päivinä tunnutaan käyvän jopa puolitehoilla.

On kuitenkin asioita jotka auttavat torjumaan pimenevien päivien väsymystä. Ensimmäisenä on hyvä tarkistella omaa elämää ja stressin määrää, sillä stressi jos mikä aiheuttaa väsymystä ja uupumista. Jos stressitasot ovat korkealle, elämästä olisi hyvä yrittää karsia kaikki ylimääräinen, sekä huolellisesti pureutua stressin syihin.

Jos kuitenkaan stressitasot eivät ole hälyttävän korkealle, voi katseen suunnata muutamaan muuhun asiaan. Itse löydän usein avun seuraavista:

1. Keskityn positiivisiin asioihin

Voi kuulostaa kliseiseltä, mutta omat ajatukset määrittävät hyvin pitkälle mielesi syvyyden. Jos miettii vain negatiivisia asioita, voit olla varma, että pyörit syvässä negatiivisessa suossa, josta ei ole poispääsyä.

2. Vuorovaikutuksen tuoma energia

Vaikka olo olisi kuinka väsynyt esimerkiksi ennen ohjausta, melkein poikkeuksetta oloni virkistyy siitä, että pääsen vuorovaikuttamaan valmennettavien kanssa. Samalla kun itse annan omaa energiaa valmennettaville, saan myös valtavasti takaisin jo pelkän hymyn avulla, puhumattakaan kunnon naurunremahduksesta.

3. Mielikuvaharjoittelu

Aina pelkillä posiitivisilla ajatuksilla ei pääse tarpeeksi hyvään moodiin ennen töitä tai muuten vaan, ja silloin tarvitaan vähän järeämpiä aseita. Itse turvaudun usein mielikuvaharjoitteluun. Kuvittelen itseni tilanteeseen, jonka olen kohtaamassa, ja näen itseni energisenä ja virtaa täynnä. Hymyilen, nauran, olen läsnä.

Katselen vähän aikaa mielessäni tätä toimintaa, ja tunnen, kuinka hermosto alkaa virittymään vastaavaan tilaan, ja adrenaliini alkaa virrata suonissani. Tämän jälkeen olen valmis kohtaamaan tilanteen kuin tilanteen.

Energiaa pimeneviin päiviin - mistä apua väsymykseen?

4. Liikkeelle lähtö

Jos edessä on päivä, ettei ole tapaamisia tai muita menoja, ainostaan toimisto- ja suunnitteluhommia, huomaan helposti passivoituvani ja tehokkuuteni kärsii. Tällöin itseä helpottaa pieni happihyppely ulkona, vaikkapa kävelylenkki, mikä tahansa jossa poistun kotoa neljän seinän sisältä. Kun huomaan ettei se niin vaikeaa loppupeleissä ollutkaan, aktivoidun ihan uudelle tasolle ja saan hommat tehokkaasti tehtyä.

5. Tukiverkosto

Ilman läheisiäni ja kuuntelevia korvia olisin varmasti hukassa. Joskus tarvitsee vaan sen lohduttavan olkapään tai päänpaijauksen, ja silloin on hyvä olla edes yrittämättä muuta. Joskus on ihan ok olla vaan ja antaa kropan ja mielen levätä.

6. Terveellinen ja monipuolinen ravinto

Huomaan heti energiatasoissani jos olen syönyt huonommin, paljon sokeria tai juonut liian vähän vettä. En huomaa sitä välttämättä yhden huonomman aterian jälkeen, mutta jos menee useampi päivä, jolloin ruokavalio on mitä sattuu, niin takuulla tunnen sen myös jaksamisessani. Tästä syystä syönkin monipuolisesti ja terveellisesti, jotta en ainakaan sen takia sabotoisi omaa jaksamista.

7. Uni ja lepo

Tämä on itsellä vielä kehitettävä kohta, kuten varmasti meillä monella nykypäivänä. Mutta riittävä uni on yksi merkittävimmistä seikoista omassa jaksamisessa. Eli yritän panostaa uneen, sen määrään ja laatuun, koska huonojen yöunien jälkeen kaikki tuntuu moninkertaisesti työläämmältä, mahdottomalta ja surkeammalta. Jos olen nukkunut todella huonosti, pyrin olemaan tekemättä mitään tärkeitä päätöksiä seuraavana päivänä, vaan annan niiden muhia siihen saakka kun oloni on levännyt.

Energiaa pimeneviin päiviin - mistä apua väsymykseen?

8. Kirkasvalolamppu

Kirkasvalolampun sanotaan olevan tehokkain apu kaamosväsymyksen nujertamisessa. Jo puoli tuntia päivässä riittää, ja valohetken voi ottaa silloin kun parhaaksi näkee: aamupalapöydässä, työpisteellä, lounastauolla.

9. Sarastusvalo herätyksenä

En ole itse tätä kokeillut, mutta juuri hiljattain kuulin taas yhden ylistystarinan tämän toimivuudesta. Sarastusvalo herättää kropan pikkuhiljaa, jolloin verenpaine eikä pulssi nouse yhtäkkiä, kuten tavallisessa herätyksessä. Sarastusvalon sanotaan poistavan väsymyksen merkkejä jo 2-3 päivässä!

10. Vältä elektroniikkalaitteita vähintään 60 min ennen nukkumaanmenoa

Puhelimien ja tietokoneiden sinisen valon sanotaan piristävän aivoja, joten näiden ja muun viihde-elektroniikan käyttöä tulisi välttää vähintää 30-60 minuuttia ennen nukkumaan menoa. Kuinka moni teistä plärää vielä Instagramin tai Facebookin läpi juuri ennen nukkumaan menoa? Jep, täälläkin nousi käsi pystyyn, joten yritetään tulevaisuudessa panostaa tähän, ja pyhitetään makuuhuone rauhalle, unelle ja vaikkapa hyvälle kirjalle.

11. Liiku tarpeeksi, muista myös ulkoilla

Säännöllinen liikunta auttaa myös väsymyksen selättämisessä. Muista kuitenkin, että jos kroppasi ja mielesi on todella väsynyt, tai stressaantunut, hyvin kuormittava liikunta voi rasittaa niitä vaan entistä enemmän. Valitse näinä hetkinä pidemmät, reippaat kävely- tai hölkkälenkit ulkona, ainakin itselle ulkoilu toimii jo eräänlaisena terapiana, ja usein parhaat ideatkin tulevat nimen omaan lenkkipolulla.

12. Tankkaa vitamiineja, syö marjoja

Syö monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, jotta elimistö saa kaikki tarvittavat vitamiinit.

Tärkein vitamiinilisistä on d-vitamiini, jota tulisi syödä varsinkin vuoden pimeimpinä kuukausina, syyskuusta huhti-toukokuuhun. Yleisten ravitsemussuositusten mukaan d-vitamiinin lisätarve on melko pieni, 10 µg vuorokaudessa, mutta itse olen moninkertaistanut tämän annoksen ja monien lähteiden mukaan d-vitamiinia voi syödä enemmän kuin yleiset suositukset kertovat. D-vitamiinitason voi käydä myös mittauttamassa, jos haluaa asiaan varmuuden.

13. Muista kehonhuolto

Muista antaa kropalle myös sen tarvitsemaa lepoa, rauhoitu iltaisin venyttelemällä, tai vaikkapa joogaamalla. Kehon huollattaminen on todella tärkeää, varsinkin jos olet hyvin aktiivinen ihminen.

14. Vältä sokeria

Väsyneenä sokerihammasta kolottaa helpommin ja useammin, mutta sokerikierre ei auta asiaa ollenkaan. Sokeri nostattaa verensokerin nopeasti ylös, mutta tulee yhdellä ryminällä alas, jolloin olo on entistä väsyneempi. Turvaudu terveellisiin herkkuihin, ja esimerkiksi raakasuklaa on ihan loistava herkku kohtuudella nautittuna.

Energiaa pimeneviin päiviin - mistä apua väsymykseen?

Muista oman asenteen tärkeys. Jos pyrit olemaan positiivinen, tai muistat hieman hullutella silloin tällöin, se piristää mieltä ja koko olemusta. Osta työporukalle prinsessatiarat ja leikkikää prinsessoja koko päivän, kuten me teimme vanhassa työpaikassamme. Varmasti piristää ja hymy irtoaa helpommin 😉

Plussana loppuun: muista viettää aikaa ystävien, läheisten ja rakkaittesi kanssa, se jos mikä piristää. Anna siis aikaa sosiaaliselle kanssakäymiselle, muuallakin kuin somessa!

Lue myös:

Tarkistus ruokavalioon – vältä nämä 6 virhettä 

Power smoothie – virtaa koko keholle ja mielelle

Suoritatko hyvinvointia?

Nana-Heikkila