Mennään metsään - luonto rauhoittaa ja se on ilmainen tapa nollata stressiä

Luonto ja metsä ovat tärkeä osa monen suomalaisen elämää. Olemmehan metsäläisiä. Luonto rauhoittaa ja tarjoaa meille paikan jossa voimme hengittää puhdasta ilmaa, laskea kierroksia ja stressitasoja. Metsä vaikuttaa terveyteemme edistävästi, ja pienikin hetki luonnon helmassa puhdistaa mieltä ja kehoa.

Tässä hektisessä elämässä moni unohtaa metsän ja luonnon terveysvaikutukset, jotka ovat saatavillamme täysin ilmaiseksi. Sen sijaan ajattelemme, että rauhoittuminen ja stressitasojen lasku onnistuvat vain ohjatuilla jooga- tai mindfulnesstunneilla, tai muulla suorittamisella. Ei nähdä metsää joogalta.

Yhteistyössä: Puhdas+

Luonto rauhoittaa, ilmaiseksi

Kuitenkin metsä ja luonto voivat tarjota meille ilmaiseksi pakopaikan, jossa on helpompi hengähtää. Tutkitustikin luonto auttaa meitä palautumaan stressistä paremmin sekä unohtamaan mahdolliset murheet. Mieliala nousee luonnossa liikkuessa, ja terveysvaikutuksina verenpaine voi madaltua sekä sydämensyke tasoittua.

Voin itse kertoa omakohtaisesti, että asuminen poissa ydinkeskustasta ja päivittäinen kävely luonnossa ja metsäalueella on laskenut omia stressitasojani huomattavasti, vain 3 viikossa. Kun on asunut 4 vuotta Helsingin keskustassa, huomaa tämän eron selkeästi. Luonto on 5 minuutin kävelyetäisyydellä, ja se tarjoaa tarvittavan rentoutushetken kesken työpäivää, tai sen jälkeen.

Huomaan tämän myös koirissamme. Ne ovat paljon rauhallisempia ja aikaisempi levottomuus on poissa. Bokserimme Fredi tykkää istua takapihan portailla itsekseen, ja kuunnella luonnon ääniä. Ihan kuten minäkin.

Mennään metsään - luonto rauhoittaa ja se on ilmainen tapa nollata stressiä

Mennään metsään - luonto rauhoittaa ja se on ilmainen tapa nollata stressiä

Hengitysharjoituksia luonnossa

Mikään ei rauhoita yhtä paljon kuin luonnon helmassa istuminen, silmien kiinni laittaminen, syvään hengittäminen. Kun keskittyy tähän hetkeen, luonnon ääniin, tuoksuihin, on uskomatonta miten luonnon äänet erottaa aivan eri tavalla. Äänet aiheuttavat melkein kohinaa korvissa, mutta samalla pystyy aistimaan ja kuulemaan, miten sydämen syke laskee ja parasympaattisen hermoston aktivoituminen rentouttaa koko kehon ja mielen.

Jo 5 minuutin syvähengitysharjoitukset luonnossa päivittäin vaikuttavat stressitasoihimme. Jo pelkkä luonnossa oleminen vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiimme. Tutkimusten mukaan luonnon läheisyys elinympäristössä vähentää sairastavuutta ja lisää onnellisuutta.

On kuitenkin yksi huolenaihe, joka jokaisen metsäläisen tulisi tiedostaa. Metsiemme tulevaisuus on vaakalaudalla, kun avohakkuut yleistyvät ja hallitus on suunnitellut nostaa vuotuista hakkuumäärää 65 miljoonasta 80 miljoonaan kuutioon. Tuottavaa metsämaata on suojeltu hakkuilta koko maassa vain noin 5,7 prosenttia. Yleisenä marjana pidetyn mustikan määrä on pienentynyt avohakkuiden seurauksena, kuten myös muun muassa monen lintulajin määrä.

Häpeäkseni myönnän, etten ole ollut aikaisemmin tietoinen tästä metsiämme kohtaavasta uhkasta. Sain kutsun kotimaisen Puhdas+ yrityksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämään Metsänsuojelija-tilaisuuteen, joka järjestettiin Nuuksiossa.

Siellä kuulimme Suomen luonnonsuojeluliiton edustajilta tärkeää tietoa metsiemme tilasta, sekä lääkäri Olli Sovijärvi oli kertomassa luonnon ja metsien terveysvaikutuksista, jotka tosin olivatkin itsellä tiedossa jo ihan omakohtaisesta kokemuksesta. Uutena tietona tuli maadoittuminen ja sen tutkitut terveysvaikutukset, joka itsessään olikin hyvin mielenkiintoinen kokonaisuus.

Maadoittumisella tarkoitetaan yksinkertaisuudessaan paljasjalkakävelyä luonnossa. Puhutaan, että keho saadaan näin samalle energiatasolle maaperän kanssa, joka vaikuttaa kehoomme positiivisesti monella tapaa.

Maadoittuminen voi:

  • poistaa tulehduksia
  • lievittää  kroonista kipua
  • lisätä energiaa
  • parantaa unta
  • vähentää stressiä
  • vähentää särkyjä ja kiputiloja


Oli kuitenkin surullista kuulla näitä suomen metsää kohtaavia uhkakuvia, ja itse päätinkin, että haluan olla omalta osaltani vaikuttamassa metsiemme suojeluun. Moni ajattelee, ettei yksi ihminen voi tehdä mitään, mutta voimme vaikuttaa ja olla tukemassa Suomen luonnonsuojeluliiton toimintaa yksilöinä. Pienistä puroista muodostuu suuria virtoja.

Haluatko suomalaisen metsän suojelijaksi?

Jos sinä haluat liittyä metsiemme suojelijaksi minun tavoin, voit tukea luonnonsuojeluliiton tekemää tärkeää työtä ryhtymällä kuukausitukijaksi. Voit itse päättää sopivan kuukausitukisumman, vähimmäismäärä on 8€/kk. Luonnonsuojelija-lehdestä pääset seuraamaan, mitä tuellasi on saatu aikaan.

Miksi & Miten

Suomen luonnonsuojeluliiton tavoitteena on, että metsäluonnon arvokkaimmat alueet on tunnistettu ja turvattu, ja vanhan metsän saarekkeet on suojeltu. Metsiä hoidetaan ja käytetään niin, että ne tarjoavat kodin uhanalaisille lajeille ja virkistystä sekä marja- ja sienipaikkoja ihmisille. Metsät ovat yhteinen kansallisaarteemme.

Luonnonsuojeluliiton työn tuloksena moni arvokas metsä on suojeltu ja kansallispuistoja on perustettu.

Voit lukea lisää täältä.

Puhdas+ ja Suomen Luonnonsuojeluliitto ovat aloittaneet yhteistyön keskenään, jolla pyritään parantamaan suomen metsien tilaa. Puhdas+ on kotimainen terveystuotesarja, joka on riisuttu kaikesta ylimääräisestä, ja jonka tuotteita itsekin ahkerasti käytän. Tuotteet ovat lisäaineettomia, väriaineettomia, eivätkä ne sisällä pintakäsittelyaineita. Tuotteet valmistetaan Suomessa tutkituista ja tehokkaista raaka-aineista, ja valmistuksessa korostetaan ekologisuutta, luonnollisuutta ja puhtautta.

Puhdas+ tuotevalikoiman havupuu-uute, mustikka-, pakuri- ja puolukkauute ovat esimerkkejä siitä, miten arvokkaita terveyden raaka-aineita luonnostamme löytyy. Satavuotista Suomea juhlistetaan Suomi100 –kampanjapakkauksilla, joiden tuotoista osa menee Suomen luonnonsuojeluliiton metsiensuojelutyön hyväksi.

Aihe on itselle hyvin tärkeä, sillä luonto ja metsä ovat lähellä sydäntäni. Rakastan olla ja liikkua luonnossa ja suosittelenkin sitä lämpimästi kaikille. Vietän monta viikonloppua vuodesta mökillä, jossa pelkkä luonnon läsnäolo ympärillä rauhoittaa. Luovuus puhkeaa kukkaan ja akutkin saa ladattua ihan eri tavalla kuin kaupunkiviikonloppuisin.

Toivottavasti mahdollisimman moni herää tähän tärkeään aiheeseen, ja on valmiina kantamaan oman kortensa kekoon. Pelastetaan metsämme yhdessä.

Nana-Heikkila

 

 

 

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna