Pizzaperjantai - Jamie Oliverin herkkupizza

Pizzaperjantai! Ohut pohja, maukas itse tehty tomaattikastike, chorizon tai salamin tulisuus pisteenä iin päälle…. Tälläinen on herkkupizza, ja valehtelematta ihan jokainen tätä maistanut on tykästynyt ja hullaantunut tähän makuyhdistelmään.

Tämän pizzalöydöksen jälkeen ruokailu pizzerioissa on muuttunut vaan astetta haastavammaksi. Harva se kerta olen joutunut pettymään – olisin tehnyt itse parempaa! Toki pizzamakuja on monia, ja tähänkin voi kokeilla omia lempparitäytteitään, mutta lämpimästi suosittelen kokeilemaan tällä kombinaatiolla, sillä noh, et tule varmasti pettymään 😉

Pizzasta on helppo tehdä terveellisempi versio vaihtamalla esimerkiksi osa vehnäjauhoista täysjyväversioon. Olen tehnyt myös kerran pizzan kokonaan täysjyväjauhoista, mutta tällöin pohjasta tuli hieman liian ”jytky” omaan makuun.

Olen löytänyt pohjan reseptin Jamie Oliverin kokkauskirjasta, en enää muista mikä kirjoista oli kyseessä.

Pohja

Pohjan resepti menee seuraavasti (2-3 isoa pellillistä, eli halutessasi yhden pizzan puolita ainekset):
50 g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
2 rkl hunajaa, siirappia tai sokeria
5 dl kädenlämpöistä vettä
12-13 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
2-3 tl suolaa
lisää jauhoja alustamiseen

Vaihe 1

Liota hiiva sekä hunaja, siirappi tai sokeri puoleen vesimäärään.

Vaihe 2

Kaada jauhot ja suola keoksi suureen kulhoon. Tee keskelle kekoa syvä kolo ja kaada siihen hiiva-hunajavesiseos.

Käytä toisen käden sormiasi vispilänä ja pyöritä sormia vedessä. Ota vähitellen jauhoa mukaan reunoilta veteen, pyörittele, jotta jauhot ja vesi sekoittuvat. Jatka, kunnes kaikki neste on sekoittunut jauhoihin. Lisää loput vedestä ja jatka edelleen, kunnes saat löysähkön taikinan (eräät jauhot vaativat hiukan enemmän vettä kuin toiset, joten muuttele määriä tarpeen mukaan).

Vaihe 3

Vaivaaminen! Pyörittele, painele ja taittele taikinaa viiden minuutin ajan. Mitä enemmän vaivaat, sitä enemmän siihen muodostuu sitkoa. Se taas tekee rakenteesta hyvän. Jos taikinaa tarttuu käsiisi, ota vähän jauhoja ja hiero kouriasi yhteen.

Vaihe 4

Jauhota molemmat kätesi kunnolla ja vähän taikinan pintaakin. Leivo taikinasta pyöreähkö pallo. Nosta se leivinpaperille uunipellille. Tee taikinan pintaan syviä viiltoja, jotta se pääsee vaivatta nousemaan. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi. Vaihe kestää noin 40  minuuttia.

Vaihe 5

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, siitä täytyy poistaa ilmakuplat eli paisko, mäiski tai painele sitä noin minuutti. Sen jälkeen voit kaulia siitä haluamasi muotoiset pizzapohjat. Pohjasta tulee tehdä ohut (0,5 cm), sillä sitä täytyy paistaa vain noin 7 minuuttia uunissa (riippuen täytteistä, eli jos laitat täytteitä paljon, vaatii pizza silloin pidemmän ajan uunissa, maximissaan kuitenkin 10 minuuttia).

Itse tehty tomaattikastike

1 prk (400 g) luomu luumutomaatteja (tavallisetkin käy)
oliiviöljyä paistamiseen
1-2 valkosipulin kynttä ohueksi viipaloituna/paloiteltuna
tuoretta basilikaa
sormisuolaa ja mustapippuria

Lämmitä kastikepannu, kaada oliiviöljy ja kuullota valkosipulit. Lisää puolet basilikasta, tomaatit ja hyppysellinen suolaa ja pippuria. Lämmitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää lopuksi loput basilikasta, mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Nam!

Itse laitan seuraavia aineksia pizzan päälle;

tomaattikastike (riittää kahteen pellilliseen)
buffalo mozzarella (1 pkt per pizzapellillinen)
tulinen salami & ilmakuivattu kinkku (yhteensä noin 100-150 grammaa kahteen pellilliseen)

Pohjasta tulee vielä super hyvää ja rapeaa, jos sen valelee oliiviöljyllä ennen täytteiden laittoa.

Kun pizza on tullut uunista, lisään päälle vielä rucolaa ja basilikaa.

Pizzaperjantai - Jamie Oliverin herkkupizza
Aivan loistava viikonlopun herkkuhetkiin, ja kun päälle ei laita kiloa juustoa tai salamia, vaan pizzan pitää ilmavana ja kevyenä, voi tätä herkutella hieman useamminkin 😉

Ihanaa viikonloppua <3

Kaipaatko viikonlopun herkuiksi enemmän makeaa? Tsekkaa näm!

Terveelliset proteiinimokkapalat

Snickers Nice cream

Nana-Heikkila

 

 

pizzaperjantai

Tallenna

Tallenna

Tallenna