Vatsavaivat ja erilaiset vatsaongelmat ovat hyvin yleisiä tänä päivänä. Ruokailun jälkeen turvottaa, ilmaa kertyy vatsaan, tai vatsa toimii liian nopeasti tai ei ollenkaan. Vakavammat suolisto-ongelmat kuten -syövät tai -tulehdukset on hyvä rajata pois lääkärissä jos oireet ovat vakavat tai jatkuneet pitkään, mutta lievemmissä tapauksissa kannattaa ensin kiinnittää huomiota ruokavalioon, ja tarkemmin FODMAP-hiilihydraatteihin, sillä ne eliminoimalla monet ovat saaneet avun vaivoihinsa, eikä käynti lääkärillä ole tarpeellista. 
Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii noin joka kymmenes suomalainen, joten vaiva on todellinen. Herkkä vatsa tai ärtyvä suoli on ikävä ja ärsyttävä vaiva, joka on kuitenkin hoidettavissa. Oireiden aiheuttajan metsästys vaatii toki kärsivällisyyttä, mutta kun syyllinen löytyy, helpottuu elämä huomattavasti.

Vatsaongelmia? Oletko kokeillut FODMAP-ruokavaliota?

Mikä FODMAP?

FODMAP  hiilihydraateilla tarkoitetaan fermentoituvia oligo-, di- ja monosakkarideja ja polyoleja, eli huonosti imeytyviä hiilihydraatteja. Ne ovat lyhytketjuisia kuituja, jotka kulkeutuvat elimistössä hajoamatta paksusuoleen asti. Herkkävatsaiset saavat näistä oireita, kun ne siirtyvät ohutsuolesta paksusuoleen ja aloittavat käymisreaktion paksusuolessa. Tämä voi ilmetä suolen venymisenä tai veden kertymisenä, tai kaasun muodostumisena ja tätä kautta ilmavaivoina.

Mitä hiilihydraatteja kannattaa välttää?

FODMAP-hiilihydraatteja eli fruktaania, galaktiinia, fruktoosia ja laktoosia kannattaa välttää, mikäli kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä tai herkästä vatsasta. Vältettävien listalla on:

  • kaalit, tankoparsa, parsa, kukkakaali
  • sipulit, valkosipulit
  • palkokasvit
  • maitotuotteet
  • ruis, ohra, vehnä
  • pistaasi ja cashewpähkinät
  • kivelliset hedelmät kuten persikka, mango, omena, luumu
  • sorbitoli ja ksylitoli (purukumit ja kurkkupastillit)
  • kuivatut hedelmät
  • kevyttuotteet
  • sokeri

FODMAP-ruokavalio

Suosi sen sijaan näitä:

  • kaura, riisi, kvinoa, maissi, (speltti)
  • marjat
  • kasvikset kuten kurkku, tomaatti, salaatti, porkkana, suohosipuli ja kevätsipuli, idut, peruna, kesäkurpitsa, bataatti
  • mandariini, ananas, kiivi, banaani, viinirypäleet, appelsiini
  • mantelit ja pähkinät (paitsi pistaasi- ja cashewpähkinä)
  • laktoosittomat tuotteet

FODMAP-hiilihydraatteja ei tarvitse kuitenkaan eliminoida välttämättä koko loppuelämän ajaksi, vaan niitä voi ottaa pikkuhiljaa takaisin ruokavalioon ja kokeilla vatsan sallivuutta. Kaikkia ei myöskään tarvitse eliminoida kerralla, vaan ruoka-aineita kannattaa testata muutamaa kerralla, ja katsoa mitkä ovat niitä pahimpia oireiden aiheuttajia, ja välttää niitä.

Muut apukeinot ärtyvään suoleen:

  • runsas vedenjuonti
  • liikunta
  • säännöllinen ruokailurytmi
  • huolellinen pureskelu
  • sopiva annoskoko
  • riittävä uni
  • stressin välttäminen
  • maitohappobakteerit

artyva suoli

Itse huomaan vatsani olevan aina herkempi mitä stressaantuneempi olen, joten stressikertoimien pitäminen matalalla olisi suotavaa jo ihan vatsan hyvinvoinninkin kannalta. Pitäisi itsekin taas tsempata näiden FODMAP-hiilihydraattien kanssa, koska vatsa on viime aikoina turpoillut ja ärtynyt entistä enemmän.

Oletko itse kokeillut FODMAP-ruokavaliota ja oletko löytänyt avun vatsaongelmiisi?

Nana Heikkilä

 

 

 

 

 

 

Tallenna