Kun toukokuussa minua pyydettiin Fitbody-lehteen päätoimittajan virkaan, olin samaan aikaan aivan täpinöissä, mutta myös hieman peloissani. Mitä kaikkea projekti toisi tullessaan? Osaisinko tehdä kaiken vaadittavan? Riittäisikö aikani kaiken pyörittämiseen?

Toukokuun puolessa välissä projekti vahvistui, ja eteenpäin lähdettiin rytinällä:

Minulla oli 3 viikkoa aikaa saada Fitbody-lehti kasaan ja luoda lehdelle täysin uusi profiili, rekrytä kaikki uudet kirjoittajat, järjestää sporttimuotikuvaukset, ja kaikki tämä nollabudjetilla.

Tuotantotiimiin kuului 4 henkilöä: minä, valokuvaaja, taittaja ja myyntivastaava.

Voisin sanoa, että en ehkä ihan tiennyt mihin pääni pistin, mutta matka on ollut huima, ja onnistumisia on koettu, mutta myös väsymyksen ja turhautumisen kyyneleitä on vuodatettu. Avaan tähän hieman 4 kuukautta kestävän päätoimittajan taipaleeni hetkiä, sillä moni ei välttämättä tule edes ajatelleeksi miten pienempää lehteä toimitetaan, ja miten pienellä porukalla lehden voi saada aikaiseksi.

Fitbody-projekti käynnistyy

Projekti alkoi upean Janni Hussin kansihaastattelulla, joka itsessään oli jo mielenkiintoinen kokemus. En ollut oikeastaan haastatteluja aikaisemmin tehnyt, mutta oli hauska tehdä taustatutkimusta ja lopulta päästä tapaamaan Janni face to face. Täältä pääset lukemaan haastattelun alkupätkän.

Fitbody-lehden remontti ja projektin loppu Fitbody Fitbody 2Lehden täysi uudistus ja profilointi

Tämän jälkeen aloin miettimään lehden uutta profiilia, ja päätoimittajan valintaa tehdessä olinkin jo ilmoittanut, että itse painotan enemmänkin kokonaisvaltaista hyvinvointia kuin tiukkaa fitness-linjaa. Ja tällä mentiin. Fitbodysta tuli hyvinvoivan naisen erikoislehti, joka käsittelee niin treenaamiseen, ravintoon, riittävään lepoon ja myös henkiseen hyvinvointiin liittyviä aiheita.

Lähdin listaamaan artikkelien aiheita itselle ylös, ja sitten oli aika heittää verkot vesille. Huomasin, että itse asiassa olinkin aika hyvin verkostoitunut, ja ympäriltä tuttavapiiristä löytyi kovia ammattilaisia, joita lähdin kosiskelemaan lehteen artikkelien tekijöiksi. Yllättävää kyllä, kolmessa viikossa oli lehden uusi sisältö ja konsepti suunniteltu, kirjoittajat rekrytty, aihealueet ja otsikot annettu & mietitty, ja viimeisenä päivänä ennen taittoon menoa tuli toimittua vielä kuvausassistenttina, kun kuvasimme kesän sporttimuotia.

Fitbody 3 Fitbody 4

Sain kuin sainkin aineiston ajoissa kasaan ja taittoon, ja fiilis oli kyllä kertakaikkisen upea. Myöhäiset illat ja yöt koneet ääressä oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus, mutta saadessani painoa edeltävänä iltana taitetun aineiston pikatsekkaukseen, pystyin huokaisemaan helpotuksesta. Vaikka taitto ei ollut vielä ihan sitä mitä olin ajatellut, olin kuitenkin tyytyväinen suoritukseen, ja mitä olin ja olimme saaneet aikaiseksi kolmessa viikossa.Fitbody 5

Onnistumisen iloa ja myynnin kasvua

Ensimmäinen uudistettu lehti eli Jannin numero ilmestyi 15.6.2016, juuri ennen juhannusta. Lehteä myytiin ensimmäisen viikon aikana enemmän kuin edellistä numeroa yhteensä, joka tietysti vahvisti entuudestaan onnistumisen tunnetta. Elokuun alussa uusittu Fitbody oli myynyt yli 400% enemmän kuin kevään aikaisemmat numerot. Uudistus siis toimi, ja oli selkeästi paikallaan.

Kesällä sopimusneuvottelujen lomassa aloin työstämään seuraavaa syksyn numeroa, onneksi tällä kertaa hieman rauhallisemmalla tahdilla, kun aikaa oli noin tuplasti enemmän. Kesälomat kuitenkin paloi lehtiprojektissa, tai viikon pidin lomaa lehtijutuista ollessamme Kosilla Riinan kanssa.

Syksyn numeroa lähdin työstämään  samalla mallilla kuin aikaisempaa, listasin taas aiheet ja otsikot ylös, ja lähdin metsästämään kirjoittajia. Osaksi käytin samoja kirjoittajia kuin aikaisemmin, mutta halusin myös hieman vaihtelua joten noin puolet kirjoittajista oli uusia syksyn numerossa, ihan vaan vaihtelun vuoksi.

Fitbody 6

Fitbody 7

Fitbody 8

Fitbody 9

 

Kanteen saimme sporttisen Eveliina Tistelgrenin, jota kävin haastattelemassa kansikuvausten jälkeen Löylyssä. Istuimme aurinkoisella terassilla, ja juttu luisti siihen malliin kuin olisimme tunteneet paremminkin. Eevskun meikin ja hiukset laittoi muuten Katarina Lagus, ja hyvää jälkeä tekikin!

Fitbody 10

Fitbody 11

Päätoimittaja, kuvausassistentti, lähetti, you name it 🙂

Elokuun toisella viikolla olikin taas aineisto kasassa ja lähetetty taittoon, lukuun ottamatta syksyn muotikuvausten kuvia ja aineistoja. Nämä tehtiin lomien takia hieman viime tipassa, mutta huolellisemmin ja monipuolisemmin kuin ensimmäisen lehden kuvaukset: olin käynyt muutamassa eri pr-toimistossa lainaamassa kuvausvaatteita, sekä erikseen vielä muutamalla maahantuojalla ihan vaan varmistaakseni, että kuviin saadaan kattavasti eri merkkejä ja syksyn uusia tuulia. Kuvauksia edeltävänä sunnuntai-iltana järjestelin olohuoneessani asukokonaisuudet kuntoon, mietin mikä asu menee kullekin mallille ja mitkä asut ja asusteet toimivat hyvin yhteen.

Seuraavan päivän kuvaukset saatiinkin hoidettua nopeasti valokuvaaja Petri Mastin kanssa. Minä vastasin asuista ja annoin mielipiteitä ja ehdotuksia asentoihin ja paikkoihin, ja Petri valokuvasi ja hoiti kuvaukset ammatillisen varmalla otteellaan. Mastin laatua 🙂 Kuvausten jälkeen valitsin lehteen päätyvät kuvat ja keräsin kuvatuista vaatteista hinta- ja merkkitiedot taittajalle. Puuh, paketti oli valmis ja kasassa!

Fitbody 12

Fitbody 13

 

Fitbody Päätoimittajan tervehdys

 

Fitbody 14

Tällä kertaa koko lehden taitto vedettiin uusiksi ja taittaja vaihtui, joka vähän viivästyttikin lehden ilmestymistä. Mutta odotus oli kyllä täysin sen arvoista, ja nyt lehti näyttääkin jo kunnon lehdeltä. Ennen painoon menoa tein vielä vuoden viimeisen numeron kansinostot, ja kannessa sulostuttaa kaunis Johanna Puhakka. Johannan numero tulee marraskuussa ulos.

Fitbody 15
Yllättäen taipaleeni lehden päätoimittajana päättyy kuitenkin tähän, ja työni Fitbodyn parissa on tehty. Sain uusittua lehden profiilin ja nostettua lehtimyynnin uuteen nousuun, mutta valitettavasti emme päässeet sopimusneuvotteluissa yhteisymmärrykseen, ja yrittäjänä oma elanto täytyy laittaa ensi sijalle. Nautin suuresti lehden kokoamisesta ja kaikista toimittamiseen liittyvistä jutuista, mutta nyt on minun aika jatkaa matkaa seuraaviin projekteihin.

Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä kaikkea muuta marraskuun numeroon tulee omien kansinostojeni lisäksi, ja millaiset kirjoittajat näihin nostoihin löydetään. Jokaisella päätoimittajalla on varmasti myös oma linjauksensa, joten sekin jää nähtäväksi millä linjalla Fitbody porskuttaa jatkossa.

Kiitos ja kumarrus, ja Fitbodylle onnea ja menestystä tulevaisuuteen!

Nana Heikkilä

 

 

Päätoimittajan fitness lehdessä

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna