Huomenta,

Välillä on vaikea keksiä erilaisia, terveellisiä välipalavaihtoehtoja, ja  ajattelin koota tähän muutaman hyvän vaihtoehdon, mitä olen itse tykännyt tehdä. Näitä voi siis syödä aamupalana, välipalana tai iltapalana. Aamupalalla on hyvä olla enemmän hiilareita, koska elimistö on ollut paastotilassa koko yön,  joten hiilarivarastot on  hyvä täydentää aina aamuisin (monen mielestä aamu on juuri oikea aika vetää päivän hiilarit…). Iltapaloilla pyrin välttelemään liiallista hiilaritankkausta, suosin enemmänkin proteiinia iltapalassa (tärkeä rakennusaine lihaksille yön aikana, sekä tietysti koko päivänä). Välipalojen muodostamisen periaatteet vaihtelevat tietysti sen mukaan, onko välipala ennen treeniä, treenin jälkeen (ja tietty sekin vaikuttaa minkälaista treeniä on menossa tekemään) jne. Ennen salitreeniä on tärkeää, että välipalasta saa paljon proteiinia, ennen pitkäkestoista rankkaa aerobista treeniä on hyvä tankata hiilareita runsaammin, unohtamatta kuitenkaan proteiineja.

Mutta yleisesti tässä teille erilaisia välipalavaihtoehtoja, joita itse olen tykännyt syödä:

* (sokeriton) mysli maitoon. Itse suosin rasvatonta maitoa, mutta moni PT suosii luomumaitoja, joissa on rasvaa vähän enemmän. Mitä käsittelemättömämpi, sen parempi, luonnollisesti.
* kaurapuuro veteen/maitoon, voi lisätä marjoja, tai raejuustoa/protskujauhetta tuomaan lisäproteiinia
* täysjyväweetabixit maitoon, voi lisätä protskujauhetta mukaan (Bobby Jean kertoo blogissaan ohjeet tässä)
* luomujugurtti marjoilla/pähkinöillä
* proteiinijauhe veteen, esim. suklaanmakuinen
* mikromunakas kalkkunalla, resepti lopussa (esim. 3 valkuaista ja 1 kokonainen muna, tai pelkästään 3-4 valkuaista)
* rahka stevialla maustettuna, pakaste/tuoreita marjoja, pähkinöitä
* rahkasmoothie: pakastemansikkaa/mustikkaa/vadelmaa, desi maitoa, 250 g rahkaa, voi makeuttaa stevialla, tai laittaa puolikkaan banaanin ja lorauksen hunajaa. Lisäkuituja saat kun laitat sekaan pellavansiemenrouhetta
* paistetut kananmunat / keitetyt kananmunat
* rahkalettuset, päälle mustikoita, banaania, maapähkinävoita, oman maun mukaan
* hedelmät (max 2 päivässä)
* proteiinipatukka, mutta ole tarkka mitä valitset! Suurimmassa osassa patukoista hiilarimäärä on suurempi kuin proteiinin, sekä sokerin tai rasvan määrä on päätähuimaava. Itse olen käyttänyt Fastin ProFX lo-carb patukkaa, jossa proteiinia on 50 g.

Myslisekoitus

Pähkinäsekoitus

Paavolan Kotijuustola, Hannen kotijogurtti (saa mm. Stoccan herkusta)
Rahkalettuset (linkki täältä)
Proteiinipatukka

Weetabix annos Bobby Jeanin tapaan
Pirkan rahkassa on vähiten sokeria, mutta koostumus on hieman tuhti

Mikromunakasohje, niin simppeli!

* laita mikron kestävään eväsrasiaan 3-4 kananmunan valkuaista, voi laittaa yhden keltuaisen mukaan
* ripottele joukkoon makusi mukaan kalkkunaa, pinaattia, chiliä, paprikaa, sipulia yms.
* mausta suolalla ja pippurilla (parpikamauste voisi myös toimia)
* sekoita ainekset keskenään

* laita rasian kansi poikittain rasian päälle, niin että kulmiin jää aukot
* laita mikroon 2 min, ja voila! (voi sekoittaa puolessa välissä mutta ei välttämätöntä)

Ja näin mikromunakkaasi on valmista!

Yleisimmät vaihtoehdot menee itsellä seuraavasti:

Aamupala (joku näistä seteistä)
rahkasmoothie + ruisleipä kalkkunalla
kaurapuuro + munakas
myslisekoitus + munakas
ruisleipä + munakas

Levitteenä pyrin käyttämään oliiviöljyä tai avokadoa, jotta saisin hyviä rasvoja. Kourallinen pähkinöitä toimii myös hyvien rasvojen lähteenä.

Viime aikoina olen puristanut itselleni myös appelsiinimehun 2-3 appelsiinista tai greipistä, varsinainen C-vitamiinipommi, suosittelen!

Välipala iltapäivisin (ennen salia)
Mansikkarahkasmoothie (sis. maitorahkaa 250 g, 1-1,5 dl maitoa, pakastemansikoita, steviaa teelusikallinen)

Iltapala (joku näistä)
rahkasmoothie
rahkalettuset
munakas kalkkunalla ja chilillä
30 g proteiinijauhetta (suklaa) sekoitettuna veteen tai maitoon

Yritän välttää syömästä kolmea rahkaa päivässä, sillä se on mielestäni vähän liikaa… Kaksi vielä menee 🙂

Näitä sitten vaan testailemaan ja etsimään oma lemppari, jos ei ruokavaliossa vielä näitä ole. Perusnyrkkisääntönä olisi hyvä muistaa, että jokaisella aterialla (myös välipaloilla) pitää olla proteiinia (lihasten rakennusaine, ja tehostaa rasvanpolttoa). Hiilarilähteenä on hyvä käyttää vihanneksia niin usein kuin mahdollista, ja täysjyvätuotteita valkoisen jauhon sijaan! Itse syön täysjyväpastaa, -riisiä tai perunaa silloin kun ne on ”ansaittu”, eli urheilusuorituksen jälkeen, esimerkiksi salilla käynnin jälkeisellä aterialla, normaalisti se on illallinen.

Kuten näette, välipalaksi ei aina tarvitse eikä saa puputtaa leipää (jos siis haluaa huolehtia painonhallinnasta), vaan on olemassa monia muitakin maukkaita vaihtoehtoja…

Saa taas kysyä ja kommentoida!
Mieluusti otetaan vastaan myös omia välipalareseptejä, laitetaan kaikki hyvä kiertämään 😉

Nana